2.2.1.1 Metode de cercetare si alegere a actiunilor – etapa 1

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 28 iulie 2010

Probabil ca stiti, iar daca nu stiti va voi ajuta eu sa stiti, exista in lumea bursiera mai multe companii/site-uri de cercetare/analiza bursiera si care scot in relief anumite aspecte destul de interesante pentru cei care vor sa fie conectati la evolutia burselor straine.

Voi cita cateva dintre ele si sper ca o parte din acestea sa va ajute pe viitor, prin datele oferite, la cunoasterea mai buna a evolutiei bursiere, in general, indiferent de piata.

Deocamdata vorbim despre piata de actiuni atat din SUA cat si din lume, in special de pe bursele puternice (bursele broad).

Probabil ca va veti intreba care sunt companiile de research/cercetare ale pietelor de actiuni cele mai bune sau mai bine spus care au avut in anul 2009, de exemplu, acuratetea cea mai buna privind recomandarile si analizele facute.

Ei bine exista un clasament privind eficienta activitatii acestor societati, care sunt abordate in special de catre marii institutionali ce-si pot permite sa plateasca valoroasele lor servicii.

Anul 2009 avem un clasament gainers today pe baza votului mai multor categorii de specialisti. Este vorbe de 120 participanti dintre care firme de cercetare, membrii gainers, bloggeri.

Un asemenea clasament privind acuratetea studiilor si analizelor facute de firmele de cercetare a pietei de actiuni ar arata ca cel de mai jos si care a fost ales prin votul fimelor specializate :

1 The Stock Advisors cu 75.71 % – Best of the Best: Today’s Top Investment Ideas
2 Standpoint Research cu 72.06 %
3 MDB Capital Group cu 70.37 %
4 Northland Securities cu 65.48 %

…….

7 Wall Street Access cu 64.29 %

8 McAdams Wright Ragen 63.89 %
9 Lazard Capital Mkts 62.64 %
…..
11 Barclays Capital 61.57 %
….
14 Wunderlich cu 61.16 %

18 Barington Research cu 60.53 %

Asa ca vom incerca sa aflam mai multe date de la primele 5 firme clasate privind companiile care in anul 2010 vor fi in atentia investitorilor in special pe piata Wall Street deoarece acestea au reusit o estimare cat mai aproape de realitatea anului 2009 si cu atat mai mult le vom acorda credit si pe anul 2010, insa cu unele rezerve. Un clasament al anului 2010 se poate vedea tot la acelasi site.

Vom incepe nu cu prima, cum s-ar fi asteptat multi, ci cu a doua clasata, The Stock Advisors, care este aleasa de cei mai multi specialisti in domeniul cercetarii pietelor de actiuni.

Preferintele anului 2010 ale firmei de cercetari The Stock Advisors
In primul rand trebuie spus ca in fiecare an aceasta firma editeaza/publica pentru clientii sai, dar si pentru cititorii obisnuiti mai multe rapoarte anuale privind cateva sfaturi de investitii.

In calitate de cititor al acestui SITE am transmis solicitarea pentru a primi una dintre publicatiile interesante din care sa extrag acele sectoare de interes spre care se pot orienta investitorii americani si sa-mi fac astfel o idee privind tendinta bursei americane in anul 2010.

Asa ca voi astepta
Free 100-page report: 80 Favorite stocks for 2010 sau 27th annual Top Picks 2010 report

Pana una alta am extras din acest raport un punct de vedere al aceluiasi site privind firmele recomandate dpdv al dividendului platit pana in prezent, inclusiv in anii de recesiune economica – un PRIM REPER pe care va trebui sa-l avem in vedere si in alegerea noastra pentru emitentii de la BVB.

In timp de recesiune si mai ales dupa – un criteriu PRINCIPAL pentru alegerea unei actiuni in portofoliu este profitabilitatea si mai ales plata constanta a dividendelor anuale.

Iata si recomandarile unei dividend specialiste in domeniul investitional – VITA NELSON, editoare la “The Moneypaper” pentru emitentii care au avut rezultate bune ani la rand privind plata dividendelor catre actionarii acestora.

1. FLORIDA UTILITY (simbol NYSE – FPL)
“In our 27th annual Top Stocks Report, dividend specialista Vita Nelson chose Florida utility FPL (NYSE: FPL) as her top pick for 2010”.

2. CRAKER BARREL OLD COUNTRY STORE (simbol NASDAQ: CBRL)
Sediul il are in Tennessee, dar opereaza in 41 de state din SUA si are aproape 600 restaurante full-service si magazine de cadouri.

“Most are company owned, not leased, and can be found along major highways. The restaurants, which feature home-style country cooking menus, accounted for 79.2% of revenues in fiscal 2009. (Fiscal year ends last Friday in July.) The gift shops feature rocking chairs, apparel, toys, cookware, ceramics, and an array of food items.

“The company reported a 37% increase in first-quarter (October) earnings per share and consensus estimates call for it to earn about $3.23 per share in the fiscal year that ends next July and $3.47 in fiscal 2011, compared with $2.89 in fiscal 2009. The stock sports a price/earnings ratio of about 12 and its 80 cent-per-share annual payout results in a yield of 2.1%.

3. CLIFF NATURAL RESOURCES (simbol NYSE: CLF)
Compania este din Cleveland si a fost fondata in 1847 fiind cel mai mare producator din SUA din industria fierului pe baza de minereu granulat. Detine 45% din piata americana de otel.

In anul 2008, in timp ce alte firme se divizau CLF a reusit sa achizitioneze alta firma de profil si anume pe Alpha Natural Resources – un producator metalurgic de baza pentru industria otelului. Are sase mine de minereu de fier in Michigan, Minnesota si Eastern Canada, precum si mine de carbune in Albama si Virgina de Vest.

“The company also owns an Australian iron ore mining company and has interests in a Brazilian iron ore facility and an Australian coal mining operation.
“CLF is a cyclical company whose shares declined from a 2008 high of $121 before rebounding from $11.80 to a recent $41.30.
“Consensus estimates call for it to earn about 70 cents per share this year and $2.73 in 2010, compared with $6.57 in 2008. But Value Line projects earnings per share of over $4 in 3-5 years.

“The shares split 2-for-1 in 2005, 2006, and 2008. With a dividend yield of just 0.8%, the primary goal of CLF investors is capital appreciation.

4. General Electric (simbol NYSE: GE)
Nici nu mai este cazul sa mai prezentam aceasta corporatie americana infiintata in anul 1892, care a avut totusi probleme financiare in anul 2009, insa proiectia pentru anul 2010 pare sa fie una atractiva.

Activitatea ei se rasfrange in domeniul tehnologiei, media si servicii financiare in toata lumea.

“Its Energy Infrastructure segment produces gas, steam, and aeroderivative gas turbines; generators; and combined cycle systems, and provides water treatment services and equipment. The Technology Infrastructure segment manufactures jet engines, aerospace systems and equipment. The Consumer & Industrial segment produces various household appliances, lighting products, and electrical equipment and control products”

“The stock currently trades at a price/earnings ratio of less than 15 and its dividend provides a 2.5% yield.

5. Jhonson and Jhonson (simbol NYSE – JNJ).
Firma a fost infiintata in anul 1885 devenind unul dintre principalii prodicatori in domeniul medical (al ingrijirii sanatatii) si care a avut vanzari de cca. 63.7 mld. dolari in 2008. 12% din castiguri sunt rezervate pentru devoltare si cercetare.

“Earnings per share were $4.57 in 2008, compared with $4.15 in the previous year, and consensus estimates call for the company to earn about $4.58 in 2009 and $4.93 in 2010.
The annual dividend has been increased for 47 consecutive years, and now stands at $1.96 per share, providing a yield of 3.12%.”

Avem si primele concluzii ale acestor recomandari:
– sectoarele spre care intentioneaza investitorii sa se orienteze sunt : al utilitatilor, alimentelor (hranei), energetic (mai mult tehnologic), medical (farmaceutic), al industriei furnizoare de materii prime de baza (fier, otel etc) si de ce nu financiar (insa cu unele rezerve deocamdata).

– alegerea este orientata spre acei emitenti cu capitalizare mare si cu o arie mare de raspandire la nivel mondial.

– rezultatele/castigurile realizate sunt orientate deopotriva spre plata dividendelor, dar si spre dezvoltare-cercetare.

O PRIMA CONCLUZIE : tinta investitorilor din SUA pentru anul 2010 raman emitentii care dau dividende anuale, iar sectoarele predilecte sunt al utilitatilor, tehnologiei energetice, alimentar, farmaceutic si al industriei materiilor prime de baza – otel, nichel etc. …

Aceasta nu inseamna ca voi copia exact aceste concluzii si le voi transpune in piata autohtona ci doar le voi utiliza in viitoarele mele analize coroborate cu multe alte date interne.

Este bine sa vedem in ce lume ne invartim pentru a ne gasi locul nostru si sa nu ne abatem prea mult de la directia generala. In fond sa cautam cat mai multe repere de BAZA pentru ce urmarim noi : un portofoliu al anului 2010, adica care se preteaza cel mai bine la conjunctura viitoare.

Credeti ca am terminat. Ho, ho … ho de abia am inceput.

Vreau sa va spun ca intre timp am primit si raportul solicitat de la Stock Adviser (ce tipi prompti) si cine doreste sa i-l trimit sa-mi dea adresa de email si il va avea.

Concluzii din raportul 27th annual Top Picks 2010 report
– raportul prezinta concluziile/parerile/sfaturile de investitii pentru anul 2010 ale 80 de specialisti, mai ales ca 75% dintre sfaturile facute anul trecut pentru 2009 s-au adeverit, iar castigurile medii anualizate ale acestor companii au fost de 34% fata de cele medii ale burselor puternice din lume, care au fost de numai 19%.

“Specifically, the 75 stocks and funds selected for our 2009 Top Picks report recorded
an average year-to-date gain of 34%, versus a 19% gain by the broad market over the
same period

– cel mai important lucru este ca intotdeauna INVESTITORII trebuie sa foloseasca aceste sfaturi/pareri de investitii numai ca PUNCT de PLECARE pentru propriile cercetari/analize care trebuie sa respecte criterii bune de investitii, controlul riscului si orizonatul de timp ales.

“As always, we caution all investors to only use these ideas as a starting place for your
own research and only buy stocks that meet you personal investing criteria, risk
parameters, and investment time horizon”

Asa precum veti observa fiecare din cei 80 de specialisti, care si-au exprimat parerile in raportul anual al The Stock Advisors, au o cu totul alta parere, care se leaga de cele mentionate mai sus.

Bun, veti spune, si eu investitorul roman, daca doresc sa investesc in cateva actiuni, fie americane sau de pe alta bursa (NYSE, NASDAQ sau alta piata), cum pot sa descopar/aflu care sunt cele mai potrivite ?

Aceasta este intrebarea pe care au pus-o si o vor pune secole la rand toti investitorii, nu numai cei mari, cei profesionisti ci si cei mici, dar mai ales neinitiati. Credeti ca exista un raspuns valabil pentru toti ?

Daca credeti asa ceva inseamna ca nu ati inteles NIMIC din bursa sau ati apucat pe un drum gresit. Daca ar fi existat credeti ca cei care cunosteau raspunsul l-ar mai fi facut public ?

Cine este asa de samaritean sa-l faca si pe altul bogat, in loc sa nu profite doar el. S-ar putea ca 1 sau 2 din cele 5 actiuni de sus sa dea rezultatele asteptate la anul, dar aceasta nu inseamna ca nu sunt si alte pareri, recomandari mai bune sau la fel de bune.

V-am pus la dispozitie parerile a 80 de analisti priceputi, care fac aceasta meserie de ani de zile sau zeci de ani de zile, insa nu vom sti ce anume a stat la baza alegerii lor, iar criteriile lor de selectie ar diferi in mod sigur. De aceea ne vom apasa mai mult spre modul de argumentare si realismul lui.

Investitia inseamna mai mult studiu individual si decizie personala, insa intotdeauna ar trebui sa fie un punct de plecare, o baza de studiu furnizata de cineva mai priceput decat noi. Cu timpul vom diminua aceasta influenta, dar nu ne putem lipsi complet de ea deoarece sufletul luarii unei decizii este confruntarea de idei si pareri.

Daca acestea corespund suficient de mult ca principii/criterii de alegere atunci drumul este cat de cat corect.

Nu voi incheia acest PRIM CAPITOL al alegerii unui portofoliu de investitii pana nu voi mai extrage si alte pareri din raportul prezentat mai sus :

B. AOL Money & Finance (stim cine este AOL acum face recomandari prin analistul sau de renume Bernie Schaeffer.

America Online (simbol NYSE: AOL) este foarte cunoscuta in lumea internetului, in fond in lumea IT. Puternica subevaluare a acestei actiuni si contextul viitor o pot transforma dintr-o decizie pesimista intr-una cu reale valori de a creste mai ales ca la conducerea corporatiei a venit de la echipa Google directorul executiv Tim Armstrong, cu noi ganduri.

“But AOL, with a market cap of only $2.5 billion, argues that it remains a strong brand.
Its 80-plus Web sites attract 100 million unique visitors each month. It still generates
cash through its Internet access business”

“From a contrarian perspective, the current pessimism could have positive implications “

C. Cunoscuta Vivian Lewis recomanda in Global Investing pentru anul 2010 firma B C E din Canada (simbol NYSE: BCE).

Analista pietei globale vede o corectie in prima parte a anului 2010 datorita unor probleme la nivel economie globala.

“I expect a serious correction because the global economy is still mired in difficulty. There will be more bad news taking share prices down in the coming year.”

Firma activeaza in domeniul telecomunicatii si este una dintre cele mai importante din Canada. Ea a obtinut un castig de 6% pana in prezent si ramane in atentia investitorilor.

“While the 2009 Xmas telephone market will not see many offers from Globalive, next year there will be cellphone price cuts. This could hurt BCE’s gross margins, which are at an astonishing 74%”

D. Ford Motors Co (simbol NYSE – F) este evidentiata de Mark Skousen, un alt analist de marca.
Doua elemente mi se par interesante la aceasta actiune si anume faptul ca in 2009 s-a descurcat fara imprumut, dar si faptul ca mai are inca 103 mld. dolari datorii pe care va incerca sa le plateasca prin vanzarea de actiuni.

Pretul actiunilor este inca subevaluat si nu a ajuns la nivelul anilor 1990 cand era de 40 dolari/actiune.

“The stock price has already tripled in price in 2009, but it is still way below its previous high of $40 a share in the late 1990s, so it has lots of room to grow. It’s selling at 20 times next year’s earnings, and has over $32 billion in cash.”

In acest caz actiunea prezinta un anume risc si de aceea nu este recomandata pentru orice gen de trader.

E. Golden Corp (simbol NYSE – GG) este o alta actiune recomandata de analistul Curtis Hesler – cel care a estimat miscarea inapoi si apoi revenirea pretului la aur si pe aceasta baza o intrare in piata dolarului in favoarea acestuia. El indica si un pret de intrare la 34.50 dolari/actiune.

In conditiile in care pretul aurului se mentine la cote destul de inalte, iar recesiunea globala inca nu si-a revenit complet o investitie intr-o firma de metale pretioase este indicata.

“Although you will be hearing about a new bull move in the dollar, the dollar rally is temporary. Gold and the mining shares will come off as a consequence, but only in the short term. It is time to focus on upcoming buying opportunities in precious metals.
“There are a lot of mining operations to choose from, but there is one company that must be at the core of your precious metals investment – Goldcorp”

F. iShares MSCI Germany (simbol NYSE: EWG) recomandate de specialistul Mark Salzinger. Acestea par in conditiile revenirii economiei globale o buna oportunitate corelata cu revenirea exportului Germaniei.

iShare a castigat 18.1% de la inceputul anului si uneste 10 holdinguri cu peste 50 actiuni in portofoliu din diferite sectoare (mai putin utilitati) specializate pe exporturi in toata lumea, din care 47% au fost realizate in Germania.

“In 2009, iShares Germany gained 18.1% for the year through mid-December—after bounding up 78% from the March market lows. We think Germany’s major exportoriented stocks are poised to perform well again in 2010, despite concerns about domestic spending.
“Besides, none of EWG’s top 10 holdings (excluding utilities) generate more than 47% of their revenues in Germany. These companies are global leaders in their respective industries and should benefit from renewed worldwide economic growth.”

S-ar parea ca domeniul ETF de pe bursele din Occident este mai putin cunoscut investitorilor romani, insa niciodata nu este prea tarziu.

G. Peabody Energy (simbol NYSE – BTU) este propunerea analistei Hannah Choe, care a contribuit mult la Personal Finance

Firma este una internationala cunoscuta in extractia si exportul de carbune pentru energie termica si metalurgie, care incepe sa creasca tot mai mult pe masura ce economiile lumii isi revin.

“Demand for coal, particularly from the Pacific Rim, China and India, is rebounding
as the global economy recovers”

“The Australia unit projects sales of growth of 15% for 2010 over 2009 levels;
Peabody actually plans to double exports from Australia over the next five years.
“As part of its shift in focus to Asia, Peabody established a trading hub in Singapore and a new business center in Indonesia during the third quarter. Based on emerging Asia’s rapid turnaround, Peabody forecasts higher prices for thermal and coking coal in 2010.”

F. SPDR S&P Emerging Markets Small Cap (simbol NYSE – EWX) este indicat de specialistul in fonduri de investitii Ron Rowland.

Explicatia pare foarte plauzibila in aceste conditii in care economiile emergente tind sa creasca mai repede decat celelate economii, mai ales ca populatia acestor tari au tendinta de a consuma mai repede deoarece nivelul de trai este in crestere pe masura ce si economiile lor cresc.

Oportunitatea REALA si evidenta a economiilor emergente nu sunt marile companii ci cele cu capital mic PUTERNIC SUBEVALUATE si care vor creste pe acest criteriu mult mai repede decat celelalte.

“This is the easiest way to gain access to the small cap stocks of all the emerging markets, as it includes stocks from more than 20 countries.
In addition to economic growth via exports, many of these nations are now
experiencing rapid internal growth. The large cap and export oriented companies will still do well, but the real opportunity is in the small cap segment of emerging markets.
“These small cap companies are undervalued compared to their large cap brethren and are better positioned to benefit from the internal growth of each nation.”

Cred ca ma voi opri aici pentru acest raport si inainte de incheiere vom mai adauga la concluziile noastre ceea ce a reiesit in plus fata de prima situatie analizata (primele 5 companii prezentate).

CONCLUZII:
– avem in plus urmatoarele sectoare de activitate si instrumente : investitii in fonduri (ETF) bazate pe revenirea exportului din Germania si forta economiilor tarilor emergente; productia de carbune metalurgic si termic, productia de metale pretioase, telecomunicatii, auto si din nou IT.

– estimarile au la baza etapa de crestere datorata mai mult unei reveniri a economiei globale si cresterea acesteia si implicit a cresterii cererii mai mult din piata asiatica si SUA.

– un criteriu de baza este ca unele dintre actiunile potentiale anterior recesiunii au o mare subevaluare si conditiile sunt favorabile unor aprecieri importante.

– tarile din BRIC inca raman principalul factor care pot sustine cresterea randamentelor firmelor straine implicate in aceste schimburi, iar cererile mari se vor mentine si in continuare pe masura ce recesiunea globala se va incheia.

– se genereaza ideea promovarii unui sector “VERDE”, mai mult energetic si care nu foloseste poluarea, insa despre el vom vorbi in capitolul 2.

– o tinta ramasa in atentia investitorilor sunt companiile cu capital mic din tarile emergente aflate in dezvoltare.

– unele propuneri de actiuni sunt ceva mai riscante si nu pot fi admise de toti traderii.

Stati linistiti, doar am adunat ceva date si primele concluzii, care nu sunt impuse de cei care au facut propuneri ci de noi cei care am analizat aceste estimari. Desigur ca aprofundand aceste informatii vor mai fi si alte concluzii.

Suntem de abia la inceput de drum si nu trebuie sa ne grabim. Ne vom rezerva cateva zile din acest an si inainte de a incepe anul urmator va trebuie sa avem CLAR concluziile care ne pot conduce la o DECIZIE personala. Deci RABDARE si urmariti acest curs.

Speak Your Mind

*