2.2.1.4 Metoda GARP de alegere a unei actiuni pentru investitii

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

 Postat de TRAIAN pe 28 iulie 2010

Intr-o ordine de idei bine definita cred ca sunteti de acord cu mine ca pietele de capital straine, precum si cea din Romania se afla din anul 2000 in cadrul evolutiei unei piete BEAR MAJORE internationale.

Pentru a ne putea orienta si mai mult asupra pozitiei burselor actuale voi mai adauga ca din martie 2009 si pana in aprilie 2010 am fost intr-o piata BULL INTERMEDIARA de 13 luni, iar ulterior si-au aplicat o corectie serioas. In faza a doua a anullui 2010 bursele isi cauta pozitia de echilibru, adica pe termen scurt constatam o consolidare a preturilor actiunilor pe paliere apropiate de cele prezente, chiar daca unii indici au testat noi maxime locale.

In aceste conditii, cu interferente BEAR/BULL si BULL/BEAR este de asteptat ca unele elemente bursiere clasice deja cunoscute sa nu se mai poata aplica exact ca si inainte vreme.

Am atins tangential strategia de investitii GARP, cea mai des intalnita inainte de anii 2007 si care nu este deloc simpla. Intre timp aceasta a suferit unele adaptari la noua situatie generata de o recesiune destul de profunda si pe o perioada destul de lunga (in medie 18 luni), dar si de faptul ca in acelasi timp existau tari care nu au avut recesiune, iar sistemul de valori nu s-a modificat foarte mult (vezi China, India, Brazilia, etc.).

Investitorul nostru a fost prins la mijloc. Existau doua lumi paralele inegale. Pe de o parte era lumea companiilor care inregistrau castiguri usor diminuate, cu mai putine modificari si pe de alta parte o alta lume majoritara (celelalte corporatii) unde echilibrele lumii lor investitionale s-au schimbat.

Oare, dupa atatia ani de GARP clasic acesta va disparea pe moment ? Si daca va disparea, in locul lui ce strategie se va aplica daca situatia se va prelungi ? Probabil acestea au fost unele dintre intrebarile momentului de atunci.

Asa ca GARP a intrat intr-o noua lume care incerca sa se adapteze din mers, pe masura ce raportarile financiare ale emitentilor se agravau. Era o SCHIMBARE esentiala.

Fata de ce stiau multi investitori de pe vremea lui Peter Lynch privind “Cresterea la preturi rezonabile” (Grow at resonable price), iata ca intre timp au aparut si s-a accentuat influenta factorilor investitionali de calitate.

Daca in trecut investitorii cautau companii puternice, cu bilanturi puternice si cresteri economice solide, cresteri ale veniturilor, inclusiv cresteri salariale, iata ca dupa jumatatea anului 2007 lucrurile s-au schimbat. Ele au devenit total incerte odata cu primele mari falimente, inclusiv ale marilor banci americane cu renume.

Am observat din acel moment o scadere uneori drastica a veniturilor, care au continuat pana la jumatatea anului 2009 cu incasari mai reduse si automat castiguri mult diminuate. In aceasta faza sistemul GARP sau strategia crestere vs pret rezonabil a intrat la randul ei intr-un dezechilibru investitional clasic.

Degeaba aveam preturi rezonabile daca nu aveam castiguri puternice. Cat despre salarii acestea tot scadeau.

Iata de ce un bun investitor trebuie sa fie deosebit de flexibil si sa-si adapteze propriul sistem sau strategie de investitii la noile cerinte, la noile schimbari ale economiei.

In fond mecanismul pe baza caruia alegeam inainte companiile a intrat in dezechilibru si chiar daca preturile au ajuns la niveluri mai mult decat rezonabile (dar si acestea discutabile) un investitor trebuia sa gaseasca care era pozitia de echilibru al unui emitent monitorizat, adica o pozitie oarecum negativa, dar nu complet lipsita de perspectiva, de potential de crestere ce putea apare la un moment dat.

Deci trebuia sa gasim acele elemente economico-financiare ale emitentilor care le puteau asigura stabilitatea odata gasita o directie, iar acestea nu puteau fi decat factori de calitate.

Asa ca factorii dupa care au inceput sa se orienteze la inceput profesionistii au fost cei de calitate investitionala si nu unii simplii grosieri (crestere castig si atat).

In fond ne interesau atunci acei factori, care peste timp sau in timp scurt ne puteau oferi ideea cat de cat reala a unui echilibru, care sa corespunda strategiei GARP clasice, mai ales in conditii FRAGILE de crestere.

Concret, in ciuda unor pierderi de profit mai multe trimestre la rand, daca am fi luat ca punct de referinta “0” acel moment si am fi analizat perspectiva de obtinere a unui profit atunci am fi gasit asa ceva, inclusiv o stabilitate in timp – o garantie pentru a face o investitie buna pentru cel putin 1 an de zile.

Si uite asa factorii de calitate au devenit cei mai importanti si s-au accentuat in analizele specialistilor :
– natura capitalurilor proprii si modul lor de alocare;
– existenta unui produs sau mai multor produse/servicii aflate in atentia pietelor internationale, mai ales pe cele cu cerere rezonabila;
– prezenta unor lichiditati la dispozitia companiei sau
– existenta unor mici datori ori chiar absenta acestora.

Acestea au devenit ELEMENTE de ECHILIBRU privind aplicarea criteriilor de baza ale strategiei GARP vazuta in perspectiva, pe timp scurt sau mediu.

Revenind la inceputul postarii, problema reala este ca avem o PIATA BEAR MAJORA si cresterile economice, chiar si salariale sunt putin anacronice aplicarii strategiei GARP, care actioneaza mult mai bine pe o piata MAJORA BULL, adica cu cresteri constante ce depasesc 1 an de zile cel putin.

Vom lua un exemplu pentru a intelege noua gandire de investitii in conditiile in care una sau mai multe companii au avut incasari si venituri mai mici sau tot mai mici, iar pietele in general se misca in aceeasi directie privind contractia economica sau existenta unei eficiente economice instabile.

Voi face o paranteza inainte de aceasta si voi pune o intrebare retorica … “De ce credeti ca activele fondurilor de investitii, inclusiv din Romania unele s-au dublat, iar altele au crescut semnificativ fata de anul 2008 ? ” Numai pentru ca portofoliul lor au avut riscuri mai reduse ?

Una dintre explicatii ar fi faptul ca un asemenea fond are in portofoliul sau cca. 100 de emitenti din diferite domenii si tari si daca are un compartiment de research bine pus la punct poate sesiza urmatoarele aspecte pe o piata BEAR puternica :

– firmele mici si mijlocii au posibilitatea de a se reorienta mult mai repede decat cele mari, daca se bucura de un management foarte bun si … ATENTIE au produse sau servicii recunoscute pe piata internationala.

– pe o piata instabila accesul la informatii corecte si cat mai reale este foarte dificil, fara a mai vorbi de o interpretare OBIECTIVA din partea unor profesionisti. Este de la sine inteles sa cauti sa ai acces la aceste resurse care sa te puna in avantaj fata de restul competitorilor din piata.

Va voi da un exemplu in acest sens.

Fondul de investitii Baring Europe Select din Marea Britanie, bazat pe emitenti cu capital mediu si mic (baza lui de date contine cca. 1200 emitenti din cei 5000 din Europa) a putut sa evite unele scaderi bazandu-se pe acesti factori.

Daca ne uitam la luna martie 2003 cand s-a marcat momentul iesirii dintr-o piata BEAR de trei ani, am constatat ca apetitul pentru risc s-a schimbat brusc, iar in luna septembrie din acelasi an apetitul incepuse se se dilueze putin mai mult, adica sa scada semnificativ.

Peste exact 6 ani, tot in martie, am avut parte tot de un rally, care doar partial s-a repetat dupa luna septembrie (vezi corectia negativa din luna octombrie) si s-a intamplat exact ca in urma cu 6 ani cand emitentii cu o scadere mai mare au avut si o revenire mai puternica.

Fondurile care au aplicat strategia GARP bazandu-se pe factorii de calitate si mai ales companiile mici au avut de castigat (ex. Baring a castigat 9% fata de media de 1.3% a fondurilor de investitii mici sau de 120% fata de 82% din ultimii 5 ani de zile).

Ce vreau sa scot in relief este ca daca strategia de investitii se adapteaza la factorii noi de influenta, atunci castigurile dintr-un portofoliu cat mai diversificat nu pot lipsi.

In cazul Baring avem trei exemple de emitenti din portofoliul fondului, la care s-a aplicat noua politica GARP :

1) firma suedeza Swedish Match, care face tutun de mestecat si trabucuri cu pret mai mic si care exporta aceste produse in lume.
2) firma Scor din Franta de reasigurari, care s-a relansat odata cu relansarea asigurarilor din insulele Bermude;
3) firma Bakaert din Belgia, care produce tije de anvelope pentru camioane. Acestea din urma sunt foarte cautate pe piata chineza.

O retinere exista din partea acestui fond fata de sistemul bancar, iar precautia si conservatorismul nu fac parte din atributele managerilor acestor mici fonduri, mult mai flexibile si mai progresiste.

Statistic stim ca 70% din companiile cu capital mare au pierderi masive in momentul realizarii marilor BOTTOM-uri ale pietelor de capital, in timp ce doar 11% din emitentii cu capital mic ajung la coada clasamentului cu pierderi foarte mari.

Trebuie spus ca strategia acestor tipuri de fonduri poate fi folosita, CA PRINCIPII, de foarte multi investitori in actul lor de money management si de portofoliu.

Pentru cei care doresc sa-si constituie un portofoliu putem analiza cateva criterii de baza folosite de managerii acestor mici fonduri de investitii, care aplica strategia GARP updatata :

– capitalul investit intr-o actiune sau instrument nu depaseste 2-3% din portofoliul total;
– produsele/serviciile emitentilor se regasesc pe pietele de marfuri si servicii la nivel international;
– LICHIDITATEA din piata a acestor emitenti este de BAZA, astfel incat plasarea unui pachet intreg de actiuni sa nu fie o problema pentru 8-10 zile (activele lui Baring sunt de 320 mil lire sterline).
– castigul urmarit nu are legatura sentimentala si renuntatea la actiuni se face fara regrete;
– estimarile/previziunile se bazeaza mai mult pe datele de la inceputul anului (date anualizate) si mai putin pe cele din ultimile 3-6 luni de zile.
– punctul de plecare este cel de REDUCERE A RISCURILOR, deci alegerea unui cadru cu voatilitatea scazuta;
– timpul de rotatie a banilor este de 9-12 luni de zile, ceea ce inseamna ca cifra de afaceri este destul de ridicata (acest indicator este un factor de calitate in management) si care contribuie mai tarziu la profitabilitate.

Alta recomandare GARP

Atunci cand dorim sa ne inspiram doar la nivel de principii si strategii de investitii recomandarea mea este sa accesati cateva fonduri de investitii straine, si sa va faceti o BAZA DE DATE pentru cateva puncte de plecare pentru analiza bursiera.

V-am prezentat mai sus un mod de a gandi GARP la nivelul unui fond de investitii, care se bazeaza pe aceasta strategie foarte eficienta pentru zilele noastre deoarece multe actiuni reprezentand companii performante sunt la preturi mici.

Vom mai lua inca un fond de investitii tip GARP si anume Oak Associates Funds
Spre deosebire de Baring din Marea Britanie acesta este un fond din SUA, care investeste pe termen lung in companii cu capital mare (peste 5 mld. dolari), maxim 25 corporatii si care sunt actori importanti in sectoarele respective. Activele sale sunt de cca. 350 mil. dolari, iar rezultatele sunt cele de mai jos :

La 31 decembrie 2009
1 An 57.43%
3 Ani 2.30%
De la începuturi 7.54% 7.54% (3 august 1992)

Problema nu sunt randamentele anterioare, ci din acest an si modul in care ele au fost realizate, precum si perspectivele/orientarile, fara a spune ca acestea sunt si cele mai bune.

Iata cateva actiuni din portofoliul acestuia de 25 emitenti:
ABN AMRO
AMAZON.COM INC (AMZN)
CATERPILLAR INCORPORATED (CAT)
CISCO SYSTEMS INCORPORATED (CSCO)
EBAY (EBAY)
GOLDMAN SACHS (GS)
GOOGLE INC. (GOOG)
INTEL CORPORATION (INTC)
ROCKWELL AUTOMATION INC (ROK)
TEVA PHARMACEUTICAL (TEVA)
UNITEDHEALTH GROUP INCORPORATED (UNH)
VIMPEL-COMMUNICATIONS (VIP)

Ce putem constata si probabil ca acestea vor deveni la fel puncte de plecare in analiza noastra :
– sectoarele de interes pentru anul urmator sunt orientate cu precadere spre cele tehnologice (fireste sectorul tehnologic a fost cel mai avansat pe Wall Street in anul 2009 si cu atat mai mult se va mentine si in viitor), minereu, otel, farmaceutic/sanatate, IT.

– au fost selectate cele mai puternice corporatii in domeniu si care detin o cota importanta din piata internationala de profil si care pot influenta cursul acesteia (problema care se pune aici este daca pretul actual – vezi P/E, EPS, P/Bv este sustenabil si in viitor si in acelasi ritm avand in vedere ca cresterea economica estimata pentru 2010 nu este asa de mare si riscuri exista in continuare).

– nu am prea vazut sectorul bancar asa des, mai ales ca acesta a crescut la varf foarte mult, ci foarte putin reprezentat (Goldman Sachs, care a fost in vizorul SEC, dar sunt convins ca v-a scapa fiind banca care a sprijinit cel mai mult campania electorala a lui Obama alaturi de JPM).

Inainte de a incheia va recomand cateva site-uri pentru aprofundarea tematicii noastre.
1. globalgrowthinvestor.com/
2. fundstrategy.co.uk/news
3. investopedia.com/GARP

CONCLUZIA FINALA : cu o foarte buna documentare din tabara profesionistilor, de pe forumuri bursiere si cu o buna cunoastere a profilului personal investitional putem incepe a sintetiza datele si sa extragem din ele adevarate VALORI DE MASURA (criterii de selectionare), care sa ne conduca la o baza de date mai restransa si mai apropiata de cerintele noastre in perspectiva anului 2010, asa cum o vedem fiecare in acest moment.

Speak Your Mind

*