2.10 Despre sentimentul pietei

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 4 aprilie 2014

Stim sau daca nu stim vom afla ca piata de actiuni americana abunda de indicatori care ne vor ajuta sa urmarim sentimentul investitorilor din piata si sa ne dam seama care este tendinta de moment, dar si de viitor a unei burse, deci sa stim in ce fel de piata ne miscam.

Trendul general al unei pietei determina de obicei si tendinta de deplasare a majoritatii actiunilor listate pe piata respectiva, ceea ce constituie un semnal destul de puternic pentru a lua o decizie si de a inlatura indoielile ce ne insotesc in multe situatii cand vrem sa luam decizii importante.

Asa cum modelele grafice (patternurile) ne pot indica o schimbare de directie a unui trend, la fel de bine o pot face si semnalele indicatorilor sentimentului pietei, in general.

Cand acesti indicatori ai sentimentului “IMPING” prea mult piata intr-o directie (vezi cazul indicelui NYSE50R de ieri care s-a apropiat prea mult de NIVELUL EXTREM din zona maximelor anterioare de la 85-90%) atunci este MOMENTUL unei inversari de directie a trendului pentru perioada de timp respectiva.In cazul nostru pe TS se apropie un reversal de trend.

Suntem deja obisnuiti cu cel mai cunoscut indicator al sentimentului, numit si indicele volatilitatii VIX sau indicele “fricii” si acesta a intrat de multe ori in obiectivul nostru.

GRAFICUL INDICELUI VIX AL VOLATILITATII

vix-21-ian-2

Interpretare:

Asa cum se observa nivelul acestui indice al sentimentului a ajuns la niste praguri minime similare unui optimism apropiat de vremurile cand economia SUA dadea ceva semne de revenire, iar conjunctura internationala nu era asa de afectata de criza datoriilor suverane.

Din acest punct de vedere (minime extreme) cand indicele VIX (18.28) este atat de aproape de zona de 15 pct. cand volatilitatea din piete a facut mai multe rebound-uri in trecut in conditii mult mai bune putem sa estimam ca in CURAND vom avea o testare a acestor praguri de reversal de TREND urmand a vedea o inrautatire a conditiilor pietei si deci o inasprire a optimismului.

Teoria spune ca daca indicele este cu cca. 5-10 pct de baza sub linia mediei mobile de 10 sau 20 zile este “ROST” de o schimbare de sentiment si de directie a pietei.

In aceste conditii nu suntem departe de acest moment.
Inclusiv semnalele oferite de oscilatorii tehnici ai indicelui VIX, cum ar fi RSI si Stochastic ne indica o apropiere de niste praguri de rebound de la 30 pct, respectiv intrarea in zona de supravanzare de sub 20 pct pentru Full Stochastic ceea ce indica noi scaderi, dar si o apropiere de zona de schimbare de trend.

INDICII PROCENTULUI PRETULUI ACTIUNILOR PESTE MEDIA DE 50 sau 200 ZILE

Totodata am observat in articolul anterior “Sunt bancile din nou pe val?” inca doi indicatori ai sentimentului si care se refera la evolutia PROCENTAJULUI companiilor bursei NYSE care evolueaza peste media mobila de 50 zile si respectiv peste media mobila de 200 zile.

Acestia ne indica directia UP generala a bursei americane NYSE atunci cand majoritatea companiilor au cresteri pe termen scurt (pretul actiunilor se situeaza peste media de 50 zile) sau cresteri pe termen mediu si lung (pretul actiunilor se situeaza peste media de 200 zile) indicandu-ne o posibila tendinta de crestere de viitor a bursei in general.

La fel se intampla si invers pe o miscare DOWN cand ponderea majoritatii se afla sub cele doua medii mobile.

Ei bine astazi vom analiza alti doi indicatori ai sentimentului care sunt urmariti de investitorii americani, dar si de analistii pietei de pe Wall Street.

Ca o paranteza ma gandesc ca de peste 16 ani de existenta a bursei autohtone nu avem nici un indice al sentimentului pietei de la BVB, atat de necesar pentru acest sector de analiza si chiar daca bursa noastra este una mica in privinta lichiditatii acesti indicatori ar trebui sa existe, iar cel care raspunde de asa ceva este operatorul BVB, care are o intreaga comisie de indici.

INDICATORUL SENTIMENTULUI NYSE NOI MAXIME – NOI MINIME

Urmatorul indicator al sentimentului pietei americane din seria celor 5 mai cunoscuti este NYSE HIGH LOW ($NYHL)
Acesta se calculează ca fiind diferenta dintre numărul actiunilor care au NOI maxime la 52-săptămâni si numărul actiunilor cu NOI minime la 52 săptămâni.

Atunci când acest raport (noi maxime – noi minime) oscileaza atingand extreme ne putem astepta la varfuri de high sau low pe piata NYSE.

GRAFICUL INDICELUI NYSE HIGH LOW

nyhl-21-ian

Aşa cum arată graficul, fiecare nou minim mai negativ (vezi lunile octombrie si noiembrie 2011) ne arata un VARF NEGATIV a directiei bursei, ceea ce indica o abundenta de noi MINIME atinse de preturile actiunilor bursei americane NYSE, adica ne arata existenta unei piete NYSE PUTERNIC BEAR si atunci am fi avut motive sa luam decizia de a incarca actiuni cu un discount destul de mare ce au facut minime, dupa minime in detrimentul aproape TOTAL al celor care incercau sa atinga noi maxime la 1 an de zile. Deci aveam de unde sa alegem.

In prezent putem spune ca sunt foarte multe actiuni al caror pret a atins noi MAXIME la 52 saptamani decat cele care se straduiesc din greu sa atinga ceva minime in ultimul an de zile.

Numarul acestor actiuni cu noi maxime este cu 126 mai mare decat cele cu noi minime.

Constatam ca aceasta pozitie se apropie de un varf al evolutiei indicelui NYHL care este situat in zona 220-230 pct. si care ne poate oferi un reversal al acestui raport, adica o inversare de pozitie pentru mai multe actiuni cu noi minime care ar tinde sa depaseasca in timp pe cele cu noi maxime.

Ramane sa monitorizam in continuare acest indice al sentimentului pietei NYSE, mai ales in aceste momente critice.

INDICATORUL SENTIMENTULUI NYSE BULLISH PERCENT

Ultimul indicator al sentimentului pietei NYSE, dintre cele mai cunoscute, este indicele Bullish Percent, adica indicatorul procentului de crestere de la NYSE.

GRAFICUL INDICELUI AMERICAN BPNYA

bpnya-21-ian

Interpretare:

Procentul actiunilor de la NYSE unde pretul este pe URCARE (Bullish) este de 67.89 si a depasit varful de 65.06% atins in luna octombrie cand am avut un rally STRONG fata de minimele anterioare cand acestea au spart efectiv BARIERA preturilor BEARISH de sub pragul de SUPRAVANZARE de la 20 pct.

Avand in vedere pozitia actuala am putea crede ca urmatoarea tinta a pietei BULLISH este zona 75-80% acolo unde a reusit acest indice sa ajunga anul trecut in conditii mult mai favorabile avansului pietelor.

Daca ne uitam la nivelul oscilatorului RSI (86.59), care este foarte aproape de varful perioadei de la 90, precum si la oscilatorul Full Stochastic ce s-a plafonat efectiv la nivelul maxim de 100 in zona de supravanzare, atunci pot afirma ca acesta va face un rebound inainte de a atinge aceasta zona extrema de supracumparare.

CONCLUZII FINALE:

Am analizat 5 indicatori ai sentimentului pietei americane NYSE – una dintre cele mai puternice din lume si dupa care se coreleaza marea majoritate a indicilor lumii si putem spune acum cand avem o imagine intrunita a acestora ca avem cu adevarat o PIATA BULLISH mult avansata/umflata ca sentiment OPTIMIST si ca in scurt timp vom vedea o plafonare a extinderii acesteia, inclusiv a cresterilor.

Atingerea punctelor de extrem a indicatorilor sentimentelor prezentate mai sus ne va oferi semnale suficiente pentru a lua o decizie de a iesi temporar din piata, mai ales ca aceste avansuri ale inceputului de an nu au inca FUNDAMENT SOLID pentru suport.

Acest fundament va fi prezentat pe parcurs si in functie de datele macro vom vedea o stabilitate scurta a preturilor sau o CORECTIE mai sanatoasa pe care le vom monitoriza pas cu pas.

Sa nu uitam ca AT reprezinta pe grafice datele trecute si prezente reflectate in asteptarile/sentimentele majoritatii investitorilor si ca aceste semnale se pot schimba oricand in functie de noile date ce vor apare si modul in care piata le va “asimila”.

Un ultim exemplu de evolutie putin neasteptata pentru noi a fost downgrade-ul celor 9 tari membre ale zonei euro, care a fost urmat de cresteri pe toate pietele.

Daca si celelalte doua agentii de evaluare financiara Fitch si Moody’s vor urma masurile aplicate de Standard and Poor’s nu stiu daca Franta, Spania si Italia se vor mai imprumuta extern cu atata succes si pietele de actiuni vor mai fi asa de bullish.

La fel o tergiversare a masurilor pe care le asteapta lumea financiara de la summitul UE de la finele luniii curente ar putea sa trezeasca la realitate bursele, asa si cum indicele S&P 500 s-a apropiat la 55 pct de maximul din ultimii 3 ani de la 1370 pct din anul 2011 cand nu era aceasta conjunctura asa de nefavorabila dpdv financiar.

FINAL: CRESTERILE ACTUALE SUNT UMFLATE PE BAZE DE SPERANTE GENERATE INTELIGENT IN PIATA si teama imi este ca realitatea este cu totul alta. Datele macro ne vor spune adevarul, asa ca mare atentie la interpretarea lor. Cine cumpara acum sa nu se gandeasca la un PROFIT pe TS.

Speak Your Mind

*