1.9 Nevoia de educatie bursiera cu Iulian Panait – etapa 1

Capitolul nr. 1 – ABC – Incepatori

Postat de TRAIAN pe data de 17 aprilie 2014

Voi incepe interviul pe care l-am luat astazi prietenului meu IULIAN PANAIT cu un mesaj care mi-a dat mult de gandit dintr-o anume perspectiva si anume de cat de preocupati sau interesati suntem noi romanii sa cunoastem cat mai multe despre viata de investitor sau de a incerca si alte posibilitati de a ne asigura resurse suplimentare atingerii unor scopuri materiale, financiare sau spirituale.

I want to show thanks to this writer just for bailing me out of this particular predicament. After exploring throughout the the web and getting techniques which were not productive, I assumed my life was over. Existing minus the solutions to the issues you’ve resolved by means of your good website is a crucial case, as well as the ones that could have in a negative way affected my entire career if I hadn’t noticed your blog. Your primary competence and kindness in maneuvering every part was very helpful. I don’t know what I would have done if I hadn’t encountered such a step like this. I am able to at this time look ahead to my future. Thanks a lot very much for your professional and sensible guide. I won’t hesitate to endorse your blog post to any person who desires guidelines on this matter”

Este unul din mesajele pe care le primesc de la cititorii Ghidului bursier de cand a fost publicat pe WEB si pot sa spun ca el a atins o coarda sensibila si anume faptul ca cei care sunt mai interesati sa cunoasca cum sa se instruiasca in acest domeniu sunt strainii si mai putin cei din Romania. La o analiza anterioara privind accesarea acestui ghid spuneam ca el a fost vizitat in doua luni de zile (februarie-aprilie 2011) de cititori din peste 30 de tari.

Aceasta imi spune ca noi romanii nu suntem asa de atrasi de acest domeniu nici macar sa stim despre el, dar mai ales sa-l abordam direct. Se naste o intrebare … De unde provine aceasta retinere generala privind activitatea acestui domeniu?

Raspunsuri sunt mai multe, dar unul merita semnalat deoarece acesta imbraca forma generala si anume lipsa unei minime EDUCATII FINANCIARE ce trebuie facuta de la varsta frageda, din scoala generala si care la noi lipseste cu desavarsire.

A vorbi despre finante personale si modul cum iti gestionezi proprii bani este ceva rar la noi ca si cum aceste resurse nu trebuiesc stiute doar de unii, mai curajosi ca cunoasca cum sa traiasca mai bine, sa aspire la lucruri pe care nu le poti gasi oriunde, adica a fi liberi in adevaratul sens al cuvantului.

Asa ca nu ma mira de ce atunci cand totul este pus liber la dispozitia celor doritori, nu neaparat cunoscatori, sunt putini cei care si trec la fapte. Este adevarat ca bursa din Romania a renascut incepand cu anul 1995, prima sedinta fiind in 20 noiembrie. Totodata ne aducem aminte ca ea a fost deschisa prima data in anul 1882 si s-a inchis in 1941.

Cum generatia 1941-1995 nu a mai avut contact cu asa ceva educatia in acest domeniu s-a format si se formeaza foarte greu.

Pot spune ca unul din cei care a contribuit si contribuie la educatia bursiera atat pentru studentii ce invata ca disciplina piata de capital, precum si pentru cei care fac cursuri in vederea obtinerii atestarii de broker este prietenul nostru IULIAN PANAIT, cu care am avut deosebita placere sa discut astazi 13 mai 2011.

Pentru mine a fost si este o zi deosebita deoarece am un respect aparte pentru toti cei care contribuie cu adevarat la dezvoltarea acestui domeniu si pot spune ca EDUCATIA este filonul de aur care ne lipseste multora pentru a reusi ceva in viata, chiar daca nu suntem pregatiti in acest domeniu, asa cum spunea Iulian … “in care orizonturile sunt permenent asa de largi si de complexe incat nu te plictisesti NICIODATA, chiar daca ai trai 2 vieti”

Eu as adauga ca este o lume atat de diversa incat oricine isi poate gasi pasiunea deoarece abordeaza orice domeniu nu numai economic, dat si financiar, politic, social etc.

Interviul s-a desfasurat la sediul firmei unde acesta este asociat inca din anul 2004 impreuna ca alti 4 prieteni la KTD Invest – o societate de consultanta in investitii financiare, infiintata de un grup de profesionisti cu o bogata experienta pe piata financiara romaneasca. Desigur ambianta a fost una calda, prietenoasa si mai ales deschisa-transanta, plina de reflectii din partea ambelor parti.


CUM DESCRIE IULIAN PANAIT CINE ESTE OMUL IULIAN PANAIT? 

Sunt o persoana care am legatura cu piata de capital din anul 1999 cand eram student sau terminasem studentia de foarte putina vreme. In acele timpuri aveam un provider de tranzactii online si cei care sunt mai vechi pe bursa isi vor aminti tot timpul de acesta deoarece a fost un promotor in domeniu – este vorba de Vanguard.

Am deschis un cont la ei deoarece domeniul de tranzactionare pe bursa este un domeniu dinamic de care nu te poti plictisi niciodata.

Fiind student la Banci si burse de valori de la Facultatea de Finante din cadrul ASE Bucuresti era logic sa ma orientez spre unul din cele doua domenii : piata de capital sau banci. Totusi ca orice student care a terminat facultatea am avut si eu deceptii deoarece dupa ce am trimis CV-ul la toate bancile din Bucuresti, care erau mai multe sau tot la fel ca acum, nu m-a chemat nimeni la interviu.

Sigur sanse erau daca cunosteai pe cineva la banca care sa te recomande, dar nici asta nu era suficient deoarece erau multi care aveau cunostinte. Peste putini ani vremurile s-au schimbat si au inceput ei sa ma caute deoarece activitatea in domeniu “duduia” si nu reuseau sa culeaga toate informatiile necesare activitatii, iar studentii care terminau nu le satisfaceau noile cerinte.

Eu eram deja prins la alta firma asa ca nu am dat curs acestor solicitari. Tin minte ca in anul cand am dat eu admitere concurenta la Facultatea de finante era destul de mare, de 2,5 pe un loc si acest lucru nu se mai intampla acum la facultatile economice.

Initial am fost nevoit sa lucrez timp de 6 luni intr-o firma de apartament care facea comert cu mobilier de birou si care era tentata sa introduca si comertul cu echipamentele de calcul. Deoarece eu eram un mare pasionat de calculatoare inca din clasa a IV-a cand activam in cercul de informatica pot sa spun ca m-a atras acest din urma aspect si mi-am gasit un loc de munca acolo om bun la toate tinand si contabilitatea firmei, dar si dadeam relatii clientilor despre ofertele echipamentului de calcul pe care-l comercializa firma.

Firma avea in schimb posibilitati reduse de plata a angajatilor, asa ca m-am dus la interviuri. Si de aceasta data cred ca a fost din nou o problema de noroc deoarece daca nu ar fi fost asa ceva poate nu as fi ajuns in acest domeniu. In aceeasi zi am fost la doua interviuri, primul era de consultanta la o firma celebra ce se numea Compas Consulting, iar cealalta era o firma din cadrul Certinvest, care dorea sa angajeze doua posturi – de brokeraj sau asset management. Fireste ca prima oferta am acceptat-o si aceasta a fost de la asset management, chiar daca ulterior a venit si oferta de consultanta.

Deoarece industria pe vremea aceea mergea foarte slab si firme din acest domeniu erau putine, asa am avut sansa sa fac iar de toate, mai ales ca eram foarte tanar, cu multa energie si cu dorinta de afirmare, de a fi cunoscut. Ultimul venit in firma are ceva de dovedit in raport cu fiecare persoana din echipa. Apoi a fost firesc ca in 4 ani de lucru in aceasta firma si cu o echipa nu prea mare sa urc in ierarhie ca manager de FOND deoarece pe functiile superioare se promovau oamenii cu vechime din firma.

Activitatea din aceasta firma m-a invatat pe partea economica mai mult decat stie un broker azi. Faceam tranzactii monetare, valutare, plasamente in efecte de comert sau in strainatate, aveam piata derivate si foloseam deja hedging-ul. In acelasi timp studiam noile prevederi legale ce se introduceau in acest domeniu. Acestea erau mereu schimbatoare, iar ceea ce studiasem in facultate nu prea m-a ajutat.

Pot sa spun ca la ASE am avut si profesori de prestigiu, insa de multe ori acestia aveau si alte activitati si cursurile erau tinute de “aghiotantii” lor. Imi aduc aminte de Mugur Isarescu, Voineag si altii cu care m-am intalnit la facultate.

Nu am fost genul de student care sa mearga la manifestari stiintifice, insa notele la examene erau onorabile, poate la fel ca la nivelul celor de la liceu. Pentru a fi onesti efortul intelectual de a absolvi o facultate de finante din acea vreme nu era la fel ca cel facut pentru o facultate de cibernetica sau de la Politehnica. Dupa opinia mea ASE-ul este o facultate pe care poti s-o termini usor.

Revenind la activitatea de la Certinvest pot sa spun ca nu prea am avut profesionisti in domeniul meu economic, asa cum ii gasesti mai mult acum. Atunci erau putini profesionisti in acest domeniu economic al pietei de capital. De fapt erau mai mult pe partea tehnica, operationala, dar putini pe partea de investments. In afara de domnul director Eugen Voicu, care este si acum pe aceeasi functie nu cred ca erau mai mult de 2-3 persoane cu experienta in piata de capital.

Cum am invatat totusi despre piata de capital? 
Am citit pur si simplu, accesul pe Internet mi-a pus la dispozitie tot ce aveam nevoie, iar la cum sa desfasurau atunci lucrurile pe bursa nici nu era greu sa ti pasul cu ea. Generatia noastra, a Internetului, ne putem plange de orice, dar numai despre restrictii de acces la informatii nu putem vorbi. Imi aduc aminte ca prima carte romaneasca de bursa aparuse deja in anul 1993 scrisa de profesorul Popa de la catedra de REI din ASE.

Pot spune ca acesta este acum si coordonatorul meu la doctorat, iar intalnirea cu acesta a fost ca o paralela in timp interesanta.

La Certinvest am stat doar 4 ani pana in anul 2004. De atunci lucrez la aceasta firma de consultanta financiara – KTD Invest, cara a fost intentia a 4-5 prieteni, iar firma exista in continuare datorita lor. In acesti ultimi 7 ani am reusit sa mai fac si alte lucruri si anume in 2005 am inceput sa lucrez cu Asociatia Brokerilor la formarea brokerilor si consultantilor de pe piata de capital si datorita acestei pozitii imi face placere sa spun ca acum cunosc peste 70% din brokerii romani, mai ales din cei care au intrat in piata ulterior anului 2004-2005.

Ce-mi lipseste mie?
Poate ca nu am avut 2 ani de experienta intr-o corporatie mare, institutie financiara foarte mare unde sa am orizontul mai larg al pietei de capital. La vremea cand eram la Certinvest piata era cea care era si mai mult nu se putea chiar daca firma era una din cele mai mari pe piata fondurilor.

CE TE-AR PASIONA SA FACI ACUM IN ROMANIA?
Acum nu as mai merge in aceeasi directie. Cat am fost tanar, as incerca sa am experientele de acum, pe care le-am invatat pe pielea mea si uneori cu suferinta, ma refer aici la unele retete de business, de abordare cu clientii, a unor situatii mai dificile sau foarte greu de dus la indeplinire. Pe acestea nu le intalnesti la scoala, dar in schimb le intalnesti ca practica uzuala in aceste firme mai mari.

Daca nu calci in aceste firme nu ai posibilitatea sa-ti aprofundezi cunostintele. Ai nevoie de experienta de a comunica cu colegii, clientii, partenerii de afaceri, iar toate acestea nu le poti invata daca esti doar consultant de investitii independent stand in fata unui simplu calculator.

Deoarece atunci cand esti tanar si vrei sa stai pe picioarele tale este bine sa ai un asemenea stagiu de cel putin 2 ani, asa cum mi-am dorit eu sa am in ultimii 2 ani la Certinvest. Cred ca tinerilor le-ar prinde bine un asemenea stagiu.

Nu cumva un asemenea proiect ar fi o baza pentru studentii tai de la Hiperion, care studiaza piata de capital sa faca un asemenea stagiu la marile companii? 
Nu stiu de ce nu se face asa ceva, insa partea administrativa este ceva aparte si acolo unde lucrez eu la Universitatea privata Hiperion ma ocup doar de a preda studentilor cursuri despre piata de capital. Ar fi o idee de practica in domeniu dar repet acest aspect tine mai mult de latura administrativa.

Deoarece cunosc astfel de firme interesate as putea sa fac acest lucru, insa in acest moment imi este mai greu sa fac acest pas de la atatea grade de libertate pe care le am acum. In schimb daca esti tanar poti sa-ti pui aripi si sa incerci asa ceva, iar acum este greu sa ma intorc la acea varsta.

Oricum sunt multumit de ceea ce fac acum si-mi plac toate activitatile pe care le desfasor. Conexiunea cu bursa este interesanta, de asemenea imi place ca iau decizii zilnic de investitii si ca interactionez cu clientii. Asa pot sa aflu multe lucruri despre ce se intampla in tara. In acelasi timp imi place ca ma intalnesc cu viitori brokeri si consultanti si incerc sa le ofer niste retete prin care sa evolueze mai repede profesional si sa nu trebuiasca sa invete singuri cum am invatat eu.

La fel apreciez si intalnirile cu studentii cand ma intalnesc cu ei odata pe saptamana si le spun lucruri practice pe care ei sunt mirati sa le intalneasca la un profesor deoarece nu le se intampla foarte des.

Din acest punct de vedere lucrurile se vor schimba in universitati deoarece tinerii de acum sunt orientati mai mult spre abordarea practica a unei discipline. In momentul in care am terminat facultatea, deoarece eu nu am avut profesori buni, nu credeam ca voi deveni cadru didactic peste 12 ani de zile. Eram foarte dezamagit de ce inseamna sistemul de invatamant in Romania si nu credeam ca voi reveni vreodata la o catedra de invatamant.

Exista un manual al brokerilor?
Nu cred ca exista asa ceva. Exista in schimb ghiduri pentru investitori, asa cum ai facut si tu, dar pentru meseria de broker nu exista asa ceva si cred ca este necesar sa existe asa ceva.

Brokerii primesc referinte pentru cartile de analiza tehnica care sunt deja cunoscute in domeniu, iar pentru analiza fundamentala primele trei nivele la manualele de CFA..

Pentru partea de tranzactionare a derivatelor celebrul Jhon Hull – profesor in acest domeniu al derivatelor si risk management, care a scris una dintre cele mai bune carti in acest domeniu.

Pe partea de analiza fundamentala as cita aici ca sunt foarte multe carti de investments cum ar INVESTMENTS de Body, Cain, Marcus

Pentru ziua de azi cred ca este suficient ce am prezentat din interviul cu Iulian Panait si voi continua in articolele viitoare cu lucruri la fel de interesante care au rezultat din aceasta zi.
Pot sa spun ca am aflat multe lucruri noi si ca acestea ne vor putea ajuta sa intelegem mai bine ca piata de capital are destui oameni profesionsiti si ca ea nu mai este ceea ce a fost in anii din urma cu un deceniu, iar din acest punct de vedere perspectiva este una optimista
.

Nevoia de educatie bursiera cu Iulian Panait – etapa 2

Am incheiat scurta mea vacanta prin tara si pot spune ca aceasta a fost mai necesara ca oricand, mai ales intr-un moment in care bursa romaneasca nu a excelat cu ceva deosebit, poate doar in agravarea deprecierii preturilor la actiuni.

In alta ordine de idei am participat astazi, sambata 21 mai, la Seminarul organizat de firma de brokeraj Goldring HYPERLINK “http://www.goldring.ro/contact.html” – o activitate foarte interesanta privind tradingul, la care prezentator principal a fost Dr. Mircea Dologa, un trader profesionist deja cunoscut acestui ghid.

Totusi nu vom discuta acum despre acest seminar, deoarece am ramas in urma cu interviul luat lui Iulian Panait de la firma KTD INVEST, asa ca vom continua cu acest material. Ulterior voi prezenta si concluziile mele despre seminarul cu Dr. Mircea Dologa.

Care sunt problemele cele mai grele de studiat/invatat pentru un viitor broker?
Deoarece cursantii brokeri sunt tineri acestora le vine usor sa cunoasca tehnicile de tranzactionare de luare a deciziei (AF si AT) pana la un nivel mediu deoarece brokerului nu i se cere sa fie super specializat in asa ceva. Acest domeniu este apanajul personalului de cercetare/analiza. Pana la urma a tranzactiona nu este o filozofie. Greselile la investitii se fac mai mult psihologic (nerabdare, neatentie etc.).

Cred ca greu de invatat este sa gestionezi clientii, adica modul in care le oferi acestora increderea in plasamentele de capital intr-un orizont de timp. Trebuie sa reusesti ca de fiecare data cand raspunzi la telefon sa fi altul si sa ai alta perspectiva in functie de investitor.

In orice curs de broker exista o tema care se numeste “Identificarea profilului investitorului si adaptarea relationarii broker-client la acest profil”. Acest modul dureaza 2 ore unde nu prea avem timp sa facem un studiu la care sa participe practic si investitori pentru a vedea cum se materializeaza efectiv. Acum se intampla un lucru bun care merita sa-l spunem referitor la atragerea de fonduri europene si anume faptul ca Asociatia brokerilor a primit si ea ceva fonduri europene.

Pe aceasta baza se vor face proiecte in time management sau alte lucruri utile brokerilor pentru a plati niste specialisti strani care sa-i invete sa comunice, iar prezentarea oportunitatilor clientului sa se faca intr-o maniera inteleasa de acesta, mai ales ca tot el ia propriile decizii. Toate aceste soft kills sunt la fel de necesare ca si hard skills, adica relationarea cu clientul investitor.

 

Speak Your Mind

*