1.7 De ce pierdem bani pe bursa?

Capitolul nr. 1 – ABC – Incepatori

Postat de TRAIAN pe data de 29 iulie 2010

Nu exista trader care sa nu fi pierdut bani pe bursa si conform statisticilor cei care pierd reprezinta cca. 90% din acestia, iar 10% obtin profit si aceasta in mod consistent, sistematic.

Cum fac acestia de castiga regulat bani pe bursa ? Nu stiu cati dintre noi nu ne-am intrebat asa ceva de-alungul timpului, insa foarte putini au gasit raspunsul potrivit.

Un asemenea raspuns se refera la 5 elemente de baza si le vom repeta pe unele dintre ele pentru a putea fi percepute corect de catre cei doritori sau care vor sa fie bine informati.

Nici de aceasta data nu vom spune ca am gasit piata filozofala, insa asa cum mi s-a intamplat si mie de multe ori doar o singura IDEE poate schimba viata unui om. Asa ca : alege din cele de mai jos ceea ce crezi ca-ti este util, aprofundeaza cat mai bine problema respectiva si aplic-o apoi practic in momentul in care esti convins c-o stapanesti foarte bine.

Putem asimila aceste 5 elemente cu degetele unei maini invizibile care te poate ajuta sa castigi sau sa pierzi. Conteaza foarte mult sa folosesti/sa ai toate aceste 5 degete si apoi sa sti cum sa folosesti mana pe ansamblul ei.

1. Lipsa unei metodologii de investitii

In fond vorbim de unelte/tehnici/metode care ne ajuta sa monitorizam/interpretam/privim la piata de capital cat mai aproape de realitate, ceea ce inseamna asigurarea unei perceptii cat mai corecte a evolutiei acesteia.

Ghicitul sau folosirea instinctului nu sunt factori solizi si de durata. Din cate cunosc sau am aflat intre timp nu gasim castigatori pe bursa in aceasta postura, cu aceasta “strategie”.

Cine nu are aceasta metodologie acela nu va avea o cale pentru a cunoaste care sunt semnalele de cumparare sau vanzare. Cu atat mai mult nu vei sti sa identifici corect un trend consistent.

Nu conteaza daca vei folosi AF sau AT prin intermediul teoriei valurilor Elliott, a indicatorilor tehnici RSI, Stochastic, MACD, DMI sau combinatia dintre aceste unelte tehnice.

Ceea ce conteaza este ca tu, investitorul incepator, sa ai curajul sa FACI un efort pentru a defini aceasta metodologie. Marii investitori (vezi scrierile lui Schwager sau Livermore) spun incorpore ca bursa sau bursaritul de succes este o STIINTA, adica o pregatire de baza pe care trebuie s-o aprofundezi tot timpul.

Am fost intrebat nu numai odata ci de multe ori cat timp dedic eu acestui domeniu. Raspunsul meu este mereu acelasi : tot timpul LIBER disponibil ceea ce inseamna cel putin 3-4 ore zilnic exceptand minutele alocate tranzactionarii propriu-zise. Nu spun ca acesta este timpul necesar, insa consider ca cel putin 1 ora pe zi, mai ales la inceputuri este minimul necesar pentru un studiu serios despre bursa.

Pana a se ajunge la o simpla metodologie de investitii ce trebuie definita simbolistic in cateva randuri este cale lunga, insa in final aceasta nu trebuie sa fie deloc un lucru complicat.

2. Lipsa unei discipline riguroase.

Am mai vorbit despre asa ceva si vom mai vorbi deoarece urmarirea/aplicarea sistematica a metodologiei de investitii este un lucru primordial. In cateva cuvinte este de a defini o metodologie de investitii care merge cel mai bine pentru tine si de a o urma religios. Daca evolutia din piata nu se potriveste cu aceasta metodologie disciplina iti spune sa stai deoparte si sa nu intri.

3. Asteptari mai putin realiste, adica perceptii false
Este exact ceea ce ne flutura foarte multi pe la nas sau prin fata ochilor ca “daca investim in actiunea X atunci vom avea intr-un an de zile un profit dublu, triplu etc.” si pe deasupra, chipurile, pun ei pe traderii de succes sa declare cum au castigat anul trecut dublu numai la recomandarile brokerilor respectivi contra unui comision.

Pai, daca este asa de ce nu investesc ei in acele actiuni fara sa mai aiba nevoie de comisioanele noastre. De regula ponturile BUNE nu se spun de cei care le cunosc deoarece isi pierd din efect. Cu cat stiu mai multi acelasi pont cu atat se diminueaza din castigul potential.

Si atunci pentru un investitor incepator ce este mai important in primul an ?
RASPUNS : sa nu piarda. Chiar daca castigul in final este faptul ca ai reusit sa-ti pastrezi toti banii intacti in final, acesta este un lucru nu numai mobilizator ci si de acumulare a unei experiente care te va ajuta in anii urmatorii sa “bati” la inceput randamentul indicilor bursieri pe actiuni (pentru americani se ai ca etalon 10% anual) si apoi sa aspiri la mult mai mult.

Asa ca la acest element factorul determinant pentru asteptarile investitorului incepator este “sa nu pierzi” si orice castig este un ascendent solid spre castigurile mai mari.

4. Absenta RABDARII

Daca am privit piata mai de aproape si timp mai indelungat vom observa ca momentele importante pentru aplicarea metodologiei alese reprezinta cca. 20% din timpul respectiv, iar restul – 80% nu ne indica o directie anume, adica este nontrading.

Greseala cea mai mare este ca foarte multi traderi incearca sa gaseasca aplicabilitate din orice miscare a bursei si de regula pierd in aceasta situatie sau castigurile sunt minime, nesemnificative, care nu acopera nici macar taxele si comisioanele.

In acest caz, dupa experienta mea, daca ma refer la o piata de actiuni, atunci aceste oportunitati importante nu pot fi mai mult  de 2-3 intr-un interval de 6 luni si care ne definesc o directie anume pe o perioada mai mare de timp (de ex. 1 luna sau mai putin, in functie de strategia aplicata).

Opusul RABDARII in piata si asteptarea acelor oportunitati care sa-ti aduca si castiguri consistente este OVER TRADINGUL, ceea ce inseamna sa aplici metodologia de investitii in situatii mai putin curate, de o calitate indoielnica si sa urmaresti un profit cu orice pret din orice tranzactie. Este un fel de exagerare in procesul de investitii pe bursa.

Cum putem sa ne formam aceasta rabdare ?

RASPUNS : ne gandim ca in fiecare saptamana, luna exista o oportunitate si nu TREBUIE sa ne para rau daca am ratat una din ele. Experienta ne spune ca vom avea oportunitati oricand … si saptamana sau luna viitoare”. Asa ca fii RABDATOR si evita miscarile mai putin importante urmarind adevaratele oportunitati pentru obtinerea unui castig.

5. Absenta tehnicilor de CONTROL al BANILOR

Vom mai vorbi despre asa ceva de multe ori pe acest site. Vom face si unele calcule pentru aplicarea acestor reguli de baza pentru controlul banilor (MM), dar de fiecare data cand reiau discutia cu unii colegi investitori constat ca acest element de baza se neglijeaza sau nu se aplica complet si constant.

Acest element trebuie dezvoltat mai mult (exista o rubrica intreaga despre asa ceva pe acest site), insa ne vom opri la cativa factori importanti.

Ce este risk reward sau raportul dintre risc si castig ?

Voi da exemplul traderilor profesionisti care folosesc limita riscului in functie de tipul pietei pentru orice intrare in piata/orice pozitie.

Astfel pentru o piata futures RR este de la 1-3% din intreg portofoliul de investitii. Pentru piata de actiuni unde volatilitatea este redusa RR va putea fi aplicat pentru 5-10% din suma investita.

Care este marimea/dimensiunea capitalului de investit ?

Exista formule de calcul in functie de riscul asumat de trader si piata respectiva, astfel incat in functie de probabilitatile riscului/pierderilor acesta sa ramana activ cat mai mult in piata. De exemplu daca vei risca de fiecare data/tranzactie cate 25% din portofoliu atunci exista suficiente motive sa iesi repede din piata.

Invers, daca risti prea putin atunci vei castiga putin, asa ca stabilirea marimii capitalului de investit este un element esential pentru castigurile viitoare.

CONCLUZII:
A investi cu succes este un lucru GREU. Putem spune cu certitudine ca este o munca foarte grea si nu simpla. Daca cineva iti va spune invers atunci este cazul sa-l ocolesti.

Ce trebuie sa faci pentru a CASTIGA ?

Sa muncesti pentru a avea acea mana imaginara cu cele 5 degete de mai sus, care se sincronizeaza si se sprijina reciproc creand astfel o armonie deloc stresanta, ci mai mult placuta chiar daca uneori devine prea mecanica/automata si lipsita de emotii.

Comments

  1. Nita Hynson says:

    I together with my guys appeared to be reading through the good information and facts from your web site and so at once came up with an awful feeling I never thanked the blog owner for those tips. The people are already certainly glad to read through them and have honestly been having fun with those things. Appreciate your truly being simply accommodating and then for getting these kinds of incredibly good things millions of individuals are really needing to know about. My personal sincere regret for not expressing appreciation to you earlier.

Speak Your Mind

*