1.6.5 Raspundem investitorilor – etapa 5

Capitolul nr. 1 ABC – Incepatori

Postat de TRAIAN pe data de 9 august 2010

Inainte de a trece la ultimul nostru raspuns de la intrebarile prietenului nostru TAVI va voi posta un mesaj trimis de alt prieten al blogului meu si din respect nu-i voi da si nickul, iar cu scuzele de rigoare ii voi publica doar o parte/franturi din cuvintele scrise.

” …. studiul continuu a ceea ce inseamna bursa, m-au determinat sa incep sa investesc timp, suflet si in mod evident, ceva bani pe bursa din Romania. Mi-a placut foarte mult articolul dvs de astazi (n.r. 2 noiembrie), articol pe care il voi trimite tuturor celor care imi pun din cand in cand intrebarea: “mai joci pe bursa?”. Nu m-am suparat niciodata pe ei, si de fiecare data am explicat asa cum am putut eu mai bine ca verbul corect este “a investi” si nu “a juca” ….

Toata lumea are nevoie de confirmari cu atat mai mult un scriitor ca mine, care activeaza intr-un domeniu mai putin acceptat de oameni si care este tratat asa cum este tratat acum … cu indiferenta si chiar RAUTATE necolegiala din partea marii majoritati, inclusiv a oamenilor de afaceri.

Am selectat mesajul de mai sus deoarece el emana FORTA, CONVINGERE si TENACITATE, calitati, care, printre altele deja mentionate anterior, fac parte din profilul unui castigator. Nu poti sa realizezi ceva daca TU nu esti convins ca vei reusi si daca mai ales nu transmiti celor din jur ca nu vei renunta usor la aceasta actiune de perspectiva.

Vom mai discuta despre psihologia unui investitor de succes, insa este bine sa vedem si un raspuns la intrebarea a 4 – a.

INTREBAREA a 4 – a

4. Chiar si cu leverage de 1:100 exista riscul de a-ti spulbera contul ? Am inteles ca norocul detine o pondere neinsemnata (max.10%) … restul e informatie.
Informatia este mama intuitiei, zice un proverb …. Insa adeseori poti muri cu ea in mana.
Nu reprezinta totul.

Raspunsul meu la aceasta intrebare incepe cu sfarsitul ei si anume cu faptul ca “interpretarea informatiei este mama succesului si daca perceptia este gresita poti sa-ti spulberi chiar si capitalul din cont, in functie de piata”.

Informatia bruta, asa cum este ea culeasa in prima faza, nu valoreaza NIMIC (asa cum spune TAVI) daca nu indeplineste mai multe conditii :
1. sursa de unde este primita trebuie validata ca fiind o sursa buna de informatii atat prin corelatiile personale practice facute in TIMP, dar si din comparatia cu alte surse de comunicatie cat de cat sigure.

Multe informatii sunt complexe, iar o mare parte din “corpul” acestora este inutil, adica nu are valoare pentru a trage unele concluzii utile. Cu timpul, un investitor castigator reuseste sa-si sorteze din mai multe surse doar pe acelea pe care le-a validat ca fiind si cele mai utile pentru luarea unei decizii personale.

Pe de alta parte, este oarecum dificil sa-ti formezi o cat mai buna perceptie, dar si interpretare obiectiva asupra informatiilor cu care vi in contact.

Este ca si cum ai citi un grafic (fie si pe diagonala, adica esentialul) si poti sa identifici RAPID acea informatie UTILA si s-o validezi din alte surse. Cu cat intri mai repede si corect in posesia acestei informatii cu atat esti mai castigat daca iei decizia la timp si corecta.

Pe de alta parte nu toate informatiile, care tie ti se par utile, conduc la o decizie importanta, de multe ori trebuie sa astepti un timp pana se aduna suficiente date pentru a lua o decizie, ceea ce inseamna ca trebuie sa urmaresti doar oportunitatile mari si atunci cand apar sa-ti intensifici documentarea pana ai o perceptie corecta asupra evolutiei pietei ca efect al acelei/acelor informatii.

In acelasi timp, deoarece anumite informatii se repeta la o anumita periodicitate de timp, el trebuie sa extraga dintr-o simpla memorare datele corecte (corelate si cu alte surse/date la fel de valide sau cu care terbuie sa se coreleze) si imediat langa ele sa perceapa OBIECTIV modul cum pot ele influenta o evolutie pe TS, TM sau TL a pietei/instrumentului unde este activ, in functie de o conjunctura generala deja cunoscuta.

De regula trebuie folosita sursa directa, adica de la cel despre care informatia face referire (emitent, banci centrale, institutii cu autoritate/responsabilitate in domeniul bursier, institutii de cercetare apreciate mai ales de institutionali, institutii statistice guvernamentale etc.).

2. perceptia asupra fenomenului la care face referire o informatie sau un pachet de informatii se formeaza in timp si ea trebuie sa fie cat mai obiectiva, adica validata in timp de evolutiile reale ale acelui fenomen, dar mai ales al majoritatii factorilor care-l influenteaza.

In cele mai multe cazuri investitorii sunt superficiali cand intra in contact cu multele informatii culese din diferite surse si iau de bune comentariile/interpretarile analistilor care le prezinta. Recomandarea este ca interpretarea sa fie strict personala, iar aceasta sa aiba o robustete semnificativa.

Deja unele site-uri bursiere de larga circulatie sunt categorisite ca fiind mai putin realiste/obiective si aceasta nu pentru ca nu au analisti buni, cu o perceptie corecta, ci uneori acestia reprezinta si anumite interese.

3. gradul de acuratete al modului in care informatia deja validata poate influenta piata din care provine sau alte piete adiacente acesteia reprezinta in fond un cumul dintre experienta, cunoasterea sectorului de activitate respectiv, mai ales a istoricului acestuia si anticiparea influentei factorilor principali, care pot determina in viitor o miscare importanta.

De foarte multe ori greselile de interpretare ale informatiei, adica crearea unei perceptii gresite despre efectul ei, este determinat si de lipsa flexibilitatii in gandire din partea investitorului, care ar trebui sa accepte faptul ca nu intotdeauna 2 cu 2 fac 4, ceea ce inseamna ca fara voia noastra uneori mai fac si 5 sau 3 sau ca nu intotdeauna el va avea dreptate.

Pe de alta parte se uita un lucru foarte important si anume ca mai intai piata reactioneaza si de abia dupa aceea apare informatia/stirea care a determinat aceasta miscare. Adica piata copiaza STIREA oficiala sau investitorii anticipeaza evolutia pietei pe baza perceptiei asupra unor informatii anterioare.

Faptul ca mai mult de 80-90% pierd pe bursa aceasta nu inseamna ca perceptia unora dintre cei care au pierdut este gresita ci ca ANUMITE INFORMATII, dar mai ales PERCEPTIA acestora asupra modului lor de a interactiona cu piata sunt mai bine cunoscute sau intr-un volum cat mai complet doar de o mica parte dintre participantii bursei respective, care au si resursele necesare pentru a obtine asa ceva.

4. PERCEPTIA asupra PERCEPTIEI MAJORITATII investitorilor din piata – Obiectivizare.
Aceasta inseamna ca in ciuda faptului ca avem o perceptie personala asupra informatiei ce tine foarte mult de subiectivism aceasta nu ne este utila daca nu vom reusi sa intelegem si sa acceptam perceptia pietei, adica sa stim clar cum va reactiona piata la unele informatii.

O neconcordanta a gandirii personale fata de cea generala, care de multe ori se sincronizeaza cu o incapatanare privind neacceptarea evidentelor pietei este duanatoare unei PERCEPTII corecte, adica a celei cu adevarat obiective.

Nu vi s-a intamplat de multe ori sa aveti o atitudine CONTRARIAN miscarii pietei si sa regretati mai tarziu ca nu ati urmat imediat directia acesteia asteptand INUTIL ca ea sa se comporte dupa perceptia personala ?

Ati recunoscut atunci ca ati gresit ? Eu zic ca nu, deoarece altfel nu ati fi gresit si a doua oara si a treia oara si tot asa pana ati pierdut toti banii.

Asa ca cea mai importanta INFORMATIE este formarea perceptiei personale dupa cea generala a pietei, iar acest lucru se vede cand am castigat de fiecare data suficient de mult. Pana acum nu am auzit sa fi castigat cineva care s-a opus pietei.

Norocul te ajuta sa castigi poate odata sau de cateva ori, insa in final, dupa un timp, pierderile vor predomina si risti sa pierzi tot capitalul.

Probabil ca unii ma vor intreba … De unde sti ca asa este ?
Raspunsul meu este pe de o parte din experienta personala, mai ales la inceput, dar si EXPERIMENTAL uneori intentionat lasat la voia intamplarii, de dragul testarii cunostintelor teoretice, iar pe de alta parte, de la colegii investitori cu care corespondez. Nu s-a nascut NIMENI cu stea in frunte, care sa castige dupa voia intamplarii/hazard.

Ii rog pe cei care cred in asa ceva sa experimenteze la randul lor si dupa aceea mai vorbim. Eu unul am facut-o cu buna stiinta nu odata, ci in cazul mai multor tranzactii la rand si stiu ce vorbesc.

Daca ma veti intreba de ce am facut-o raspunsul este simplu: din pasiune pentru bursa si a experimentului pe bursa (ma refer la FTS), apoi am avut suficient profit din care sa incerc asa ceva si nu am riscat sume mari.

Nici in viata nu poti miza totul pe NOROC (las ca merge si asa) deoarece viata inseamna OAMENI, iar despre acestia (inclusiv persoana ta) nu-i poti lasa la voia intamplarii. Foarte multe se leaga de responsabilitate si SERIOZITATE cand vrem sa obtinem ceva in viata si de la viata, mai ales cand este vorba de bani, bani multi, pe care trebuie sa-i obtinem de la partenerii din piata.

Nu pot gandi ca acum ii ofer cuiva din piata ceva bani pentru un lucru (adica sa cer/cumpar o actiune sau actiuni) indiferent la ce pret, mai ales in ce momemt si de tipul pietei (iata oferta), pentru ca mai tarziu, atunci cand voi vedea eu, trebuie sa gasesc pe altcineva care sa-mi ofere mai multi bani (iar vorbim de oferta si cerere), deoarece asa ceva ar trebui sa se intample nu odata si nu doar intre doi parteneri la piata ci la un numar mult mai mare de parteneri si de tranzactii pentru ca probabilitatea de a mi se intampla inca odata … si inca odata sa fie foarte mare pentru a cadea NOROCUL si peste mine.

O tranzactie se incheie cand oferta se intalneste cu cererea, iar piata ne-a dovedit ca acest lucru este posibil numai in anumite conditii. Cererea mea poate fi satisfacuta oricand, insa oferta fiind prea mare poate ramane invalida fara a putea gasi alta cerere. Astfel voi fi obligat ca in final sa vand sub cererea initiala ceea ce inseamna PIERDERE.

De regula o asemenea probabilitate care sa se intample la nesfarsit sau de mai multe ori la rand este foarte mica sau 0, daca nu respect anumite reguli, iar in acest caz numai pot vorbi de NOROC.

Din fericire cei care dau tonul in piata au alta gandire mult mai sanatoasa si pe baze fundamentale.

5. Exista un sistem de investitii de ce nu ar fi un sistem de valori si pentru informatiile bursiere

Am observat ca un sistem de investitii propriu bazat pe analiza tehnica sau fundamentala ne poate asigura doar 10-15% elemente pentru a lua o decizie cu o anumita acuratete. Ei bine parerea mea este ca si informatia are rolul ei chiar daca ea se regaseste atat in analiza fundamentala, precum si pe graficele analizei tehnice.

Modul personal in care atribuim unei informatii putere si durata de timp/continuitate/consistenta pentru a influenta o decizie de investitii sau alta ar trebui sa reprezinte si un sistem propriu de valori informationale, in care informatia este in centrul atentiei.

Toata lumea cauta informatii, insa putini stiu sa selecteze informatiile in functie de importanta lor fata de piata, adica de marimea influentei asupra pietei de capital respective.

Au fost si sunt multe incercari de a prezenta acest sistem al valorii informatiei insa NIMENI nu a reusit sa stabileasca unele standarde demne de urmat de majoritatea investitorilor.

Totusi ceea ce putem spune este ca sistemul are doua mari nivele :

1. Nivelul micro, de importanta mai mica si cu influenta restransa doar asupra unui segment sau punct din piata
2. Nivelul macro – cel care poate influenta o piata intreaga si care ofera si o miscare importanta pe bursa.

Desigur ca in cadrul fiecarui nivel fiecare investitor/analist isi poate gupa categoriile de informatii pe niveluri ierarhice, pozitie care stabileste un anumit grad de influenta.

Atunci cand vorbim de informatia din piata la acest sistem de valori trebuie sa facem referinta stabilindu-ne propriile ierarhizari la nivelul sistemului.

Deoarece este mult de vorbit despre informatie voi recomanda celor care vor sa aprofundeze asa ceva in articolul “Structure, Cooperation and Flow of Market Information” scris in 1993 de Jonathan Frenzen si Kent Nakamoto in Journal of Consumer Research.

Iata cateva remarci privind reactia pietei la unele informatii referitoare la castigul companiilor :

“We find that for extreme good- and bad- news events, the inherent demand increases stock prices around the earnings announcement date, with the effect being stronger for good news relative to bad news.

Specifically, the initial market reaction to an extreme positive earnings surprise is larger for firms with high levels of short interest. On the other hand, for an extreme negative earnings surprise event, the initial market reaction is smaller for heavily shorted firms.

Furthermore, the initial rightward demand curve shift caused by the short sellers’ reaction to an extreme good (bad) news event also results in a smaller (larger) post-earnings-announcement drift.”

CONCLUZIA FINALA :
Poti sa folosesti un levarage si de 1:50 sau 1:400, dar daca perceptia ta fata de datele/informatiile din piata nu este corecta atunci poti pierde mult mai mult decat crezi.

Desigur ca pentru un inceput pe FOREX trebuie sa fii cat mai putin expus pana inveti mecanismele pietei si factorii care o influenteaza. Unii folosesc miniconturile, care-ti diminueaza mult riscul din piata, altii incep direct pe un cont real. Sunt multe optiuni, insa fara o documentare SERIOASA RISCUL este FOARTE MARE.

Nu-mi propun ca in acest material sa analizez concret acest lucru (ce inseamna riscul pe piata valutara unde sunt si cei mai puternici participanti), insa multe date si sfaturi bune vei gasi pe forumul VAMIST unde am activat si eu o perioada de timp. Vei gasi acolo raspunsuri la mult mai multe intrebari la care ACUM inca nu te-ai gandit.

Este poate cel mai instructiv forum FX pe care-l cunosc in Romania. Or fi si altele dar eu am incredere in traderii de acolo deoarece am ajuns sa-i cunosc personal. Nu pot decat sa-ti urez succes si sa sper ca RASPUNSURILE mele sa-ti fie efectiv de ajutor chiar daca nu se vor potrivi cu ale altora.

Speak Your Mind

*