1.6.3 Raspundem investitorilor – etapa 3

Capitolul nr. 1 ABC – Incepatori

 Postat de TRAIAN pe data de 30 iuolie 2010

Astazi am selectat o intrebare, care cred ca pasioneaza mai multi citititori, atat cati au ramas in aceasta vacanta prelungita.

Iata intrebarea/comentariul

Just asking Says:
“August 17th, 2008 at 2:59 pm
discutabil… daca bancile romanesti sunt atat de bune, de ce inca se ‘marcheaza’ pe stire pozitiva? si cat timp vor mai fi bune? eu cred ca un mic subprime va exista si la noi… in ceea ce priveste rrc, daca zici ca nu e parasuta, cumpara acum niste actiuni, si vinde-le in primul an in care rrc va anunta profit…sorry, nu vreau sa fiu rau, dar pt mine rrc e ca si cum nu ar fi pe bursa despre snp am gresit, my bad”

Bineinteles sunt multe comentarii fata de aceasta interpretare. Avand in vedere timpul la dispozitie am intocmit un raspuns si care cred ca merita sa fie si publicat ca atare.

“Servus Just,
Sunt mai multe raspunsuri de dat la interpretarea ta.

1. Referitor la marcarea profitului pe stire pozitiva

Pe langa faptul ca cei care investesc pe termen scurt stiu ca in momentul in care o stire este deja cunoscuta/publica pentru majoritatea investitorilor este bine sa marchezi profitul acumulat pe baza cresterilor anterioare deoarece multi vor profita de aceasta ocazie, mai ales daca asteptarile lor nu au fost depasite de datele oficiale. Uneori chiar daca acestea sunt depasite pretul actiunii comoaniei in cauza scade deoarerce bursa in general are tendinta de scadere si din acest motiv influenta emotionala este mai puternica decat cea findamentala oferita de emitent.

Totodata toata miscarea trebuie coroborata in primul rand cu conjunctura actuala nu numai interna, dar mai ales cu cea internationala si in principal cu evolutia negativa a acesteia de care tin cont cei care fac piata acum.

In al doilea rand trebuie sa observi ca aceste marcari partiale de profit sunt mai mult ca urmare a unei actiuni puternic speculative care au inceput cu o acumularea de pachete importante de actiuni la emitentii in cauza si care s-a realizat cu mult inainte de a se afla stirea si in mod “PUBLIC”.

Nu trebuie neglijat faptul ca marii speculatori dispun de informatii la care noi nu avem acces sau ei stiu mai bine cum sa coreleze anumite date ori au multi bani pentru a cumpara suficient cand piata este la minime.

Un exemplu sunt miscarile in jurul vestilor privind rezultatele istorice la SNP si BRD. Marea majoritate a speculatorilor, mai ales cei profesionisti, stiu ca momentele publicarii stirilor sunt si momente bune de descarcare (nu uita suntem pe o piata BEAR), iar cele 10 sau 20% de profit incasate reprezinta un profit bun pe o asemenea piata de care oricine va profita mai ales ca scaderile anualizate sunt destul de mari.

In al treilea rand, asa cum apare in statistica CNVM, dar si in rapoartele lunare ale BVB, in luna iulie la timona la BVB au fost romanii, care mai mult au vandut decat au cumparat.

Din aceste date putem trage concluzia ca piata este dominata de SPECULATORI, care actioneaza intotdeauna pe termen scurt sau foarte scurt (1-3 saptamani) si care nu vor risca sa piarda unele profturi mai ales ca piata internationala a atins la randul ei unele topuri dupa un rally venit ca urmare a unor stiri relativ pozitive (vezi scaderea preturilor la petrol si alte marfuri). Deci multa lume se asteapta la scaderi, ceea ce s-a si intamplat.

Din pacate sau fericire inca COPIEM miscarile mai mult defavorabile ale burselor straine. Acest lucru este deja constatat de o buna perioada.

Mentinerea trendului pe o directie accentuat pozitiva o dau investitorii (care vor include si zilele de dupa publicarea rapoartelor). Din pacate, pe o lichiditate scazuta acestia nu se vad in piata pentru a sustine urcarea pretului (vezi institutionalii romani – fonduri de pensii private, fonduri mutuale care sunt majoritatea captive pe actiuni, chiar si SIFS).

In acest caz piata este la cheremul speculatorilor, care, in functie de oportunitati (majoritatea oferite de influenta externa si care nu au nici o legatura cu rezultatele bune ale emitentilor romani), vor forta noi scaderi si apoi vor profita de o noua crestere pe vesti pozitive pentru a marca din nou profitul partial si tot asa.

Aceasta este strategia generala a unei piete BEAR din care unii isi pot extrage profituri chiar si de 100% anualizate pe rally-urile create poate tot de ei. Curios si chiar ilogic nu ? Insa, pentru speculatori asa ceva este LOGIC.

Trebuie sa incepem sa gandim nu ca ei ci ca niste investitori care suntem pe o piata BEAR si trebuie sa facem profit. Oare cum am proceda?

In al patrulea rand, marii speculatori isi vor aplica strategia pe acele actiuni care sunt cele mai lichide din piata si vor corespunde strategiei lor, deoarece nu vor dori sa-si asume riscuri necontrolabile cum ar fi captivitatea pe o piata putin lichida tocmai cand este vremea unui EXIT. De aceea cele mai “afectate” vor fi aceste actiuni.

2. Despre RRC, daca ai urmarit se speculeaza la maxim si acolo sunt mari profitori cu atat mai mult cu cat firma nu prea are rezultate bune, iar Kazmunaygaz are ceva probleme la nivel national. Iata o noua oportunitate de a specula unele stiri, pe care doar unii le cunosc dinainte.

In concluzie: acum piata din RO nu este deloc MATURA, adica una normala si de aceea este mai greu s-a abordezi LOGIC sau s-o compari cu una broad straina cu atat mai mult cu ce a fost cand aveam doar un trend UP continuu (2003-2007).

Pentru a reusi pe o asemenea piata in scadere trebuie sa intri in pielea acelor speculatori care fac trendul in aceste momente si atunci o vei intelege, insa va trebui sa ai la dispozitie si resursele de care dispun acestia.

Speak Your Mind

*