1.6.1 Raspunsuri pentru investitorii potentiali – etapa 1

Capitolul nr. 1 ABC – Incepatori

 Postat de TRAIAN pe data de 29 iule 2010

Sa speram ca la prima intrebare de la cursul anterior am reusit sa intelegem cum trebuie privita o investitie pe bursa, astfel incat aceasta sa ne ofere in timp si o sursa de trai sau de buna stare si anume, intr-un cuvant, s-o tratam ca pe o “AFACERE SERIOASA”..

Problema este ca peste 70%, chiar 90% dintre investitori o vad cu totul altfel sperand intr-un castig usor, adica nemuncit si daca se poate NOROCUL sa mearga tot timpul si cat mai REPEDE.

Am vazut care este punctul meu de vedere la prima intrebare, as zice eu al unui studiu realist despre investitia pe bursa. In fond despre asa ceva vorbim noi acum … De ce investim si mai ales cum gandim obiectiv despre o investitie in termeni individuali ?

Daca vei intreba un broker vei vedea doar niste cifre, statistici, care nu-ti releva decat niste concluzii si nu un punct de vedere cu argumentarile respective. Bursa, ca orice domeniu in care activeaza foarte multe personalitati inseamna in primul rand, inainte de bani/capital si profit, tot ce este legat de TRAIRE, SENTIMENT, AUTOEDUCATIE, INFRUNTARE, BARIERE, DEPASIRE, AUTODETERMINARE, adica o confruntare continua, o lupta continua, care nu de putine ori cel in cauza si-a pus in gand …. “gata de acum inainte voi trata foarte serios problema”.

Daca nu a facut-o cu adevarat acela este un GAMBLER si este treaba lui cum gandeste despre bursa. Eu personal ma voi disocia de aceste aspecte.

INTREBAREA A DOUA – A
2. Care este randamentul mediu lunar sa zicem … si pe termen mai lung ?… 10, 20 … 40%? Cineva mi-a zis ca tranzactiile sunt mult mai profitabile decat dobanzile incasate dintr-un depozit bancar de pilda (cica-s “bani lenesi”).

Incepem sa vorbim deja despre statistici, cifre, plan de afaceri, orizont de timp, capital de investit si de ce nu despre o strategie de investit.

Si in acest caz sunt multe probleme de discutat. Inainte de a trece la ele voi incerca sa spun ceva despre CURAJ. Pentru mine acest lucru inseamna sa-ti doresti sa faci ceva de care iti este TEAMA, dar care odata rezolvat iti aduce un spor de incredere ce te determina sa treci peste praguri greu de imaginat mai inainte si care la randul lor iti creaza o stare de implinire, nu numai materiala.

Am mai spus-o si cu alte ocazii. Pentru mine bursa este o pasiune, o placere si nu neaparat un interes financiar, iar ceea ce urmaresc este sa nu pierd. Daca reusesc sa fac acest lucru BINE atunci satisfactia mea este mult mai mare.

Este un MARE CURAJ sa-ti formezi aceasta gandire cand toata lumea, cu mici exceptii, urmareste in primul rand castigul. In acest caz, acestia din urma, ajung ca an dupa an sa tot adauge capital nou in cont fara a scoate ceva bani din cand in cand din profitul obtinut incercand sa-si protejeze astfel capitalul initial. In final dupa cativa ani (10 ani de ex.) este mare lucru daca nu a pierdut din capitalul de investit.

Ideea este ca la un moment dat banii de pe bursa trebuie sa fie numai din profit, ceea ce inseamna ca ai urmarit in primul rand evitarea pierderilor din capital. Imi aduc aminte ca am citit despre marele Gann, care de fiecare data, pornea doar cu 130 dolari si pana nu ajungea la 1300 nu retragea profitul ramanand doar cu valoarea initiala.

Si uite asa vorbim de randament.
Fireste ca trebuie sa ai un plan de afaceri in care intra obligatoriu un capital, o tinta de profit si un orizont de timp, insa aceste cifre se stabilesc de fiecare in functie de scopul in sine.

Desigur ca fiind vorba de o afacere cand vorbim de investitie pe bursa va trebui sa stim exact de la inceput ce urmarim : sa traiesc numai din bursa, sa-mi cumpar o casa, o masina, sa fac o excursie in fiecare an, sa-mi platesc facultatea, sa las o avere copiilor etc.

Daca credeti ca asa ceva este usor de stabilit atunci va inselati fiindca ar trebui sa stiu mai intai ca eu insumi IMI DORESC NEAPARAT acel lucru si sunt HOTARAT sa-l obtin stiind foarte bine in ce piata voi activa si ce imi poate oferi ea, dar mai ales cum voi reusi eu sa obtin de la ea acel lucru.

Mai trebuie sa ma gandesc la gestionarea unui buget propriu sau de familie in care prioritatile sunt bine cunoscute si banii se aloca in functie de acestea, iar ce ramane disponibil de abia atunci ma gandesc sa folosesc o parte pe bursa.

Degeaba imi fixez ca sa-mi cumpar masina de 20.000 euro in 2 ani daca doresc sa aloc un capital maxim de 2000 euro si sa-i investesc in piata de actiuni din Romania.

Aceasta ar insemna teoretic un randament de 10 ori mai mare decat capitalul initial, adica o crestere de 1000% (daca ne vom uita in istoricul bursei vom vedea ca acest randament a fost obtinut doar de SIFS, insa pe toata perioada existentei acestora, de la listarea din anul 1999-prezent).

Asa ca atunci cand am spus un castig rezonabil trebuie sa stiu ce randament mediu a oferit piata respectiva nu in ultimul an ci in 5 sau 10 ani si mai ales intr-o perioada similara. Astfel voi constata ca un randament mediu anualizat de 30-40% pe an este rezonabil.

In acest caz voi observa ca acesta este dublul sau triplul dobanzii oferite de orice banca la depozite, insa trebuie spus ca RISCURILE DIFERA MULT, cele din piata de actiuni fiind mai mari.

Iata inca un motiv in plus de a fi CONSTIENT si CURAJOS de a accepta aceste riscuri, de a gasi caile de a mi le diminua, ceea ce inseamna ca in primul rand sa stiu metodele/tehnicile/instrumentele care imi asigura asa ceva.

Iata un ARGUMENT SOLID care diferentiaza orice joc de noroc fata de investitia pe bursa pe langa faptul ca trebuie sa tratez orice actiune in piata ca pe propria afacere ce-mi asigura si existenta in aceasta calitate.

Odata scos din piata este ca si cum drumurile de intoarcere (nu cele banesti ci cele interne, psihologice – care au o valoare mult mai mare) imi sunt serios afectate. Aici nu este vorba de a pierde cativa bani sau mai multi. Este vorba de un prag al vietii tale, de a-ti vedea zdruncinata increderea in propriile forte si multe altele.

Ei bine tocmai din aceste MOTIVE trebuie sa tratam investitia pe bursa ca ceva SERIOS si RATIONAL, iar aceasta nu poate veni decat din interior si numai pe baza unei DOCUMENTARI si APROFUNDARI CONTINUE.

Convingerea ca luam o decizia buna de investitii nu ne-o da NOROCUL, la care nu putem deloc interveni, ci avand o strategie buna si testata indelung, precum si perceptia CORECTA asupra datelor culese din surse sigure.

Asa ca RANDAMENTUL este cel cu care ne SIMTIM cel mai confortabil (pierderile sunt mici si asumate, iar castigurile stabilite initial sunt mai mari decat pierderile), pe care-l marcam efectiv din cand in cand in afara contului.

Chiar daca nu vom putea obtine constant, luna de luna asa ceva (bine este sa avem aceasta tinta periodica), nu trebuie sa uitam ca overtradingul este daunator (a obtine castiguri din orice oportunitate si acelea neinsemnate comparativ cu comisioanele mai mari) si este mai bine sa asteptam marile oportunitati, deoarece acestea vor oferi si castiguri mai mari, care vor acoperi perioadele fara profituri mari.

Cand vorbim de marcarea profiturilor vorbim de RANDAMENT REAL si nu VIRTUAL, iar acesta tine cont foarte mult de masura banului, de DEMNITATEA investitorului. Sa stim cand sa ne oprim si sa facem sell off-ul fara a-l reinvesti (de aceea ne facem un plan de afaceri, cu tinte de profit).

Veti spune … pai, tu nu sti cum este ca atunci cand vezi un randament de 30%, cu 10% mai mare decat cel fixat, parca iti vine sa-l vezi la 60% apoi la 120% si uite asa te imbogatesti”.

In acest caz eu v-as raspunde … Ce este mai important sa-ti pierzi acest profit sau sa speri ca va mai creste inca pe atat ? Ce este mai palpabil, dar rezonabil, nu cumva ceea ce ai in mana si-l simti efectiv ? Se uita cumva ca oportunitati sunt si vor tot fi timpul pe bursa ?

Cea mai mare greseala este ca cei care isi stabilesc un randament tin cu tot dinadinsul sa-l realizeze REPEDE si MULT, asa ca atunci cand pierd o suma de bani isi propun ca in viitor sa acopere aceasta pierdere neaparat, uitand ca ea a fost facuta din propria greseala sau din lacomie/frica.

In acest caz investitorul va gresi de doua ori : 1) ca tinta lui nu este sa acopere pierderile ci cum sa le diminueze pe cele viitoare deturnand astfel fondul problemei; 2) se va concentra prea mult pe acest lucru si va neglija restul factorilor care sunt mult mai importanti si anume nerealizarea altor pierderi mari (risti sau te expui mai mult decat trebuie vei pierde mai mult).

O pauza este binevenita dupa un asemenea eveniment. Sa nu uitam ca piata imi da, dar imi si ia deoarece nu voi castiga tot timpul. Holy Grail il cauta toata lumea si va ma trece inca o existenta planetara si nu va fi gasit deoarece asa ceva nu este de natura umana, apartine altor sfere, nici macar ale bogatilor, cu atat mai mult “amarastenilor”.

Asa ca fiind la inceput este bine sa-ti propui tinte mai reduse decat doresti, insa peste media bursei si apoi treptat sa incerci tinte mai mari, atat cat constati ca poti sa “smulgi” de la piata, fara a uita ca vei mai si pierde si acestea sa fie cat mai reduse.

Desigur ca pe o piata cu riscuri mai mari si castigurile vor fi mai mari, insa inainte de a activa pe piata respectiva este bine sa te testezi live cu sume mai mici si tinte mai mici de profit aplicand foarte riguros sistemul de investitii propriu.

CONCLUZIA FINALA :
Profilul investitorului este cel care va determina si rata randamentului real si nu invers. Gasirea unui echilibru intre cele doua este o ARTA si nu o STIINTA.

Dupa parerea mea aici este arta succesului pe bursa si anume realizarea unui echilibru intre profilul investitorului – piata pe care activeaza (adica care este oferta/posibilitatile pietei) – nivelul randamentului REAL obtinut (cererea/cat dorim de la piata in functie de cat putem retrage efectiv) fara a neglija diminuarea pierderilor.

Speak Your Mind

*