4.4.3 De vorba cu brokerul anului Mihai Chisu

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

 

Posted by TRAIAN on December 17th, 2007.

Gandul care a generat intalnirea cu acesta a fost sa prezint mai multe aspecte despre persoana Mihai Chisu (nu neaparat in calitatea de broker al anului), care sa fie de un real ajutor pentru noi investitorii/oamenii din afara sistemului bursier privind cunoasterea din mai multe puncte de vedere a meseriei de broker, cea care mijloceste de fapt legatura cu bursa.

Asa ca articolul de mai jos se doreste a fi o reflectare cat mai obiectiva a celui care a fost desemnat in anul 2007 brokerul anului.

Recunosc ca fiind primul meu dialog mai direct cu un broker si nu orice broker, ma asteptam la anumite bariere de comunicare ce apar in mod firesc in acest caz, insa acestea nici nu au existat deoarece omul Mihai Chisu a abordat chiar de la inceput aceasta intrevedere intr-un mod dezarmant de franc si deschis, punand accent pe transparenta si onestitate, ceea ce pentru mine a fost mai mult decat o simpla invitatie.

Intotdeauna mi-a placut si am admirat la oameni punctualitatea, un factor important in lumea afacerilor serioase. Timpul, cand vorbim de investitii, este un element de baza pentru reusita si el trebuie respectat in orice situatie si cu oricine, altfel nu sti cand iti devine dusman. Inchipuiti-va ce am simtit eu cand Mihai m-a sunat pe telefon asa cum a promis si mi-a comunicat ca intalnirea va avea loc in conditiile stabilite de comun acord. Atunci am inceput sa vad lucrurile altfel si in realitate.

Asa ca, iata-ma pe data de 17 decembrie 2007, fata in fata cu Mihai Chisu chiar la sediul firmei unde acesta activeaza (IFB Finwest), in fata unui om a carui personalitate doream s-o cunosc mai bine si astfel sa ma apropii mai mult de acea componenta a pietei de capital prin care noi investitorii mici incercam sa ne transpunem visele, dorintele, pregatirea si cel mai mult sa obtinem profituri bazandu-ne si pe cunostintele si profesionalismul acestora. Adica vroiam sa cunosc mai multe despre viata si activitatea acestei categorii vazuta chiar din interior – brokerii.

Stiam ca prima mea intrebare il va mobiliza chiar de la inceput sau cel putin era un gand al meu, asa ca in timp ce il intrebam “Cine esti tu Mihai Chisu, omul?” am putut observa o mica suprindere fireasca in conditiile date, pe care nu a incercat s-o ascunda.

Omul MIHAI CHISU
Dupa unele mici clarificari am putut descoperi ca Mihai Chisu din fata mea este fericitul beneficiar al unei educatii deosebite bazata pe onestitate, pregatire constanta, respect fata de munca si mai ales respect fata de cei din jur.

Expresia de genul “Ai promis, trebuie sa respecti ce ai promis” este litera de lege pentru Mihai, omul. La aceasta as adauga si influenta pozitiva pe care a avut-o din partea familiei, prin implicarea directa a tanarului Mihai in lumea oamenilor de afaceri, dar mai ales in lumea modului lor de gandire.

Cu aceste principii de viata deja formate si bine implementate il regasim pe studentul Mihai pe bancile facultatii de Finante din cadrul ASE Bucuresti. In anul II participa la cursul de brokeri finantat 3 luni de Gelsor S.A., firma unde urma sa-si desfasoare activitatea in meseria de broker pentru urmatorii 5 ani, intalnind evenimente marcante ale acelor vremuri, mai bune sau mai putin bune, dar toate laolalta consolidand o experienta greu de dobandit in alte imprejurari.

Desigur ca multi cunosc finalul activitatii lui Gelsor SA din anul 2001 si ca aceasta a lasat o amprenta nefericita asupra multor oameni inclusiv a celor din interior, dar si asupra tanarului broker Mihai Chisu. Este momentul in care Mihai avand totusi o buna experienta isi va schimba radical modul de gandire si de abordare al meseriei sale de broker punand mai mult accent pe fundament, pe construirea unei baze solide si temeinice care sa-i aduca un succes consistent si palpabil, unul consolidat si trainic.

Dar ca orice nou drum acesta se construieste mai greu cu atat mai mult cu cat “imaginea” activitatii fostei firmei nu se uita asa usor in lumea afacerilor, in general. Cred, ca si de aceasta data, viata a fost favorabila lui Mihai Chisu, insa in sensul puternic si constructiv, deoarece dupa unele incercari, bazandu-se si pe propria experienta acesta devine angajatul unei societati de brokeraj grecesti, Alpha Finance, unde formarea lui ca broker se desavarseste prin specificul acestei societati.

Mi-a placut atitudinea colegului nostru si trebuie sa recunosc ca in ciuda unor intrebari alternante Mihai a revenit de fiecare data pe firul povestii vietii sale de broker pentru a realiza o imagine completa in contextul discutiei noastre, ceea ce inseamna perseverenta si dorinta in atingerea obiectivelor propuse initial.

Situatia actuala, cea de broker la IFB Finwest este o continuare a ascensiunii sale ca broker dupa ce a parasit firma Alpha Finance (datorita schimbarii mai putin favorabile atat a echipei de lucru, dar si a rezultatelor acestei firme), precum si o activitate temporara la firma de brokeraj Egnatia.

PLANURILE BROKERULUI MIHAI CHISU
Sunt convins ca si voi ati fi fost curiosi sa aflati care sunt planurile de viitor ale brokerului Mihai Chisu in domeniul pietei de capital si nu cred ca veti fi surprinsi sa auziti ca acesta nazuieste sa lucreze in calitate de consultant financiar pentru societatile comerciale care sunt cliente ale uneia dintre primele trei societati de brokeraj de top din Romania, dar nu scapa din priviri nici ideea de asset management atunci cand piata fondurilor mutuale va recastiga teren in Romania.

Eu unul sunt convins ca atata timp cat activitatea sa va avea un fundament solid si constructiv el va ajunge sa-si implineasca visul si indiferent cand si unde se va realiza acesta, momentul respectiv va fi un nou inceput in activitatea sa bursiera, adica o activitate in plin progres si al carui varf este inca foarte departe.

Chiar daca mai sunt multe de spus despre omul Mihai Chisu, care prin natura firii sale este un om creativ si care daca ar avea bani suficienti ar putea deveni un bun creator de film, ma voi opri aici si voi continua cu cateva remarci ale brokerului Chisu privind piata romaneasca de capital.

PRIVIRE ASUPRA PIETEI DE ACTIUNI AUTOHTONE

In primul rand multora dintre noi ne-ar place sa facem ceva pentru ca lucrurile sa mearga mai bine in domeniul in care activam si in acest sens am remarcat obiectivitatea lui Mihai care este constient ca bursa din Romania merge mai lent si datorita lipsei de transparenta si reactie din partea anumitor institutii conexe pietei de capital, un rol predominant revenind cadrului legislativ, fiscal si regulamentar privind crearea unei burse mature si normale, identica cu oricare alta bursa din tarile membre integrate recent in UE.

In acest caz parerea mea este ca atat brokerul cat si firma de brokeraj – de fapt interfata noastra cu piata de capital – ar trebui sa-si conjuge mai mult eforturile pentru a fi mai incisive in promovarea serviciilor performante, precum si a instrumentelor financiare adecvate acestora, inclusiv prin realizarea unei presiuni asupra acestor institutii.

Un exemplu este absenta tranzactiilor in marja si a vanzarilor in lipsa, care in ciuda faptului ca s-au reglementat foarte greu acestea inca nu se pot aplica practic la nivelul societatilor de brokeraj din Romania. In acelasi timp as remarca si adaptarea greoaie a codului bursier in conditiile integrarii bursei noastre la nivelul cerintelor UE, insa in consens cu specificul economiei din Romania. Toata aceasta tergiversare genereaza multe nemultumiri in randul investitorilor romani si fac sa ne diferentiem la modul negativ de pietele de capital straine puternice si moderne.

CUM TREBUIE SA FIE BROKERUL ROMAN?

Vorbind tangential despre o posibila concurenta pe care o pot face societatile de brokeraj straine pe piata de capital autohtona si cum ar trebui sa fie pregatit un broker roman pentru acest lucru am remarcat la Mihai dorinta realizarii unui schimb de experienta cu brokeri straini, mai ales din UE, posibil din regiune, insa din pacate aceasta dorinta este dependenta de politica firmei de brokeraj respectiva si a prioritatilor acesteia.

In conditiile regionalizarii si globalizarii inclusiv la nivelul pietelor de capital eu personal sunt convins ca multe firme de brokeraj romanesti nu vor rezista concurentei straine si mai mult ca sigur ca vor fi absorbite de unele mai puternice, ori vor fuziona intre ele sau vor disparea.

Un alt fenomen discutat si analizat de Mihai este ca la nivelul unei societati de brokeraj exista un autofiltru privind trierea brokerilor in functie de performante si pregatire, iar cu timpul in cadrul acestei meserii vor predomina calitatea si rezultatele obtinute de brokeri.

RELATIA CLIENT-BROKER
Noi, clientii societatilor de brokeraj, suntem constienti ca cel mai important lucru pentru reusita afacerii este relatia dintre client si broker si Mihai spune ca de putine ori ne gandim cum ar trebui sa fie aceasta relatie in ambele sensuri (biunivoc) si de aceea este mai greu sa acceptam ca trebuie sa ne implicam in aceasta activitate la fel de mult ca in oricare alta afacere.

Si totusi spusele lui Mihai mi-au dat mult de gandit prin simplul fapt ca mi s-a intarit convingerea ca inca exista multi investitori, care nu numai ca nu se implica direct in propria investitie bursiera si nu aloca pentru aceasta suficient timp si interes ca si pentru orice alta afacere personala, dar o buna parte din acestia cred ca oferind brokerului capitalul propriu si 50% din profit castigul va veni obligatoriu si singur pe tava.

Imi pare rau s-o spun dar acestia nu au habar inca despre modul cum functioneaza o bursa si nu au nici o atitudine caracteristica oamenilor de afaceri tratand bursa ca pe un simplu joc de noroc.

Am fost mai mult decat placut impresionat sa constat ca pentru a crea o relatie buna cu clientii sai de retail Mihai militeaza pentru educatia lor bursiera oferindu-le carti din zestrea sa destul de bogata, un fapt care ar trebui generalizat.

Totodata, atunci cand este necesar, el ii abordeaza din proprie initiativa pentru a le sesiza unele oportunitati, pentru a cumpara sau pentru a vinde ori pentru a participa la MCS, insa fara a-i obliga direct sa ia aceasta decizie. Este mai mult o atentionare de genul “eu iti spun ca trebuie sa vinzi maine actiunea X, dar daca imi spui ulterior ca pretul ei a scazut si nu sti ce sa mai faci eu unul nu am alta solutie decat sa-ti amintesc sfatul initial” si ca responsabilitatea intr-o afacere se imparte.

Este un mod asistat, care si mie mi se pare cel mai bun, mai ales la inceput, in care rolul clientului este cel decizional si al brokerului de sfatuitor oportun si obiectiv, iar comunicarea dintre cei doi se face mai ales prin cunoasterea elementelor de baza ale domeniului bursei. In acest caz sunt convins ca randamentele obtinute pentru clientii sai pot fi de 70% si chiar mai mult, insa numarul optim al clientilor pentru un singur broker nu poate depasi 20-25 in medie pentru ca eficienta acestei activitati sa-si atinga tinta propusa initial de ambele parti.

Nu am dorit si nici nu mi-am propus sa aflu de la brokerul Mihai ce parere are despre anul 2008 deoarece as fi devansat unele pareri oficiale pe care oricum le-a si prezentat la TMC, insa nu am putut rezista tentatiei sa nu-i aflu parerea asupra ofertei anului 2008 in domeniul pietei de capital romanesti (am ales anul 2008 deoarece dupa parerea mea el va fi un an de cotitura vazut si prin prisma unor specialisti straini).

Desigur raspunsul a fost unul optimist, caracteristic varstei dar si asteptarilor personale in acest domeniu si pot spune ca intregeste imaginea pe care mi-am format-o despre omul Mihai Chisu. Adica un om care stie ce vrea, care realizeaza ceea ce-si propune si in care merita sa ai incredere privind relatia ta cu un broker.

S-ar putea ca parerea mea sa fie in contradictie cu parerea altora, insa din punctul meu de vedere, acum cand am cativa ani de experienta in piata de capital, eu unul l-as alege ca broker pe Mihai Chisu stiind ca ne-am intelege foarte bine in privinta investitiilor mele bursiere.

Stiu ca este un speculator al pietei de capital, stil care se potriveste cel mai bine stilului meu. Ca nu este adeptul overtrading si este constient ca piata nu-ti ofera tot timpul cele mai bune oportunitati si de aceea cele mai bune nu trebuiesc ocolite.

Ca in final decizia, chiar daca se va lua de client, ea va fi in cunostinta de cauza si bine cantarita. Fiind o fiinta creatoare si dornica de a studia permanent stiu ca el va tine pasul cu ce este mai nou si de interes pentru a-ti maximiza castigul realizand el primul pas pentru a-ti sesiza din timp aceste elemente.

Pentru a nu ramane dator si celor care de abia acum se hotarasc sa intre in piata de capital si doresc sa castige am facut trimitere in preambulul acestui articol la trei sfaturi principale pe care brokerul anului Mihai Chisu le ofera acestora in cazul unui prim contact – inainte de a face prima tranzactie in piata de capital. Despre acestea vom discuta mai pe larg intr-un articol din anul 2008.

Sa ne bucuram ca langa noi avem si vom avea oameni in adevaratul sens al cuvantului si in care merita sa avem incredere.

Speak Your Mind

*