1.5.3 Platforme de tranzactionare online pentru traderi

Capitolul nr.1 – ABC – Incepatori

 Postat de TRAIAN pe data de 29, iulie 2010

Fiind vorba de profesionisti voi prezenta mai jos cateva referiri la ceea ce trebuie sa contina o platforma buna de tranzactionare online si care sa-ti permita tie – investitorul individual online – sa ai acces facil si rapid la bursa.

Sunt convins ca acest lucru este un element foarte important al reusitei in investitii. Cunoastem ca nu toate SSIF isi permit sa aiba platforma de tranzactionare online, iar cele care au asa ceva se confrunta cu diverse probleme tehnice, pentru a ne opri doar la atat si a nu spune prea multe despre ceea ce ofera cu adevarat acestea.

De asemenea nu vom vorbi astazi despre linia de comunicatie oferita de provider fiecarui investitor online, dar si pentru societatea de brokeraj sau bursa, care stim cum este mai ales cand ai mai mare nevoie de legatura online.

Pe celelalte piete de capital externe exista o multime de asemenea platforme disponibile, multe dintre ele gratuite dar limitate in functionare. Doar clientii activi au acces integral.

Am ales la intamplare o platforma destul de puternica “Medved Quote Tracker” bazata pe un program in Windows care integreaza o multime (sute) de date de la alte site-uri financiare si de brokeraj prezentand o avalansa de cotatii ale pietelor de capital, de grafice si analize tehnice, instrumente diferite, cotatiile real time si intraday, alerte, monitorizarea stirilor, derularea fiecarui ticker si multe altele. Culmea este ca accesul este usor si direct.

De asemenea poti avea graficele istorice ale oricarei actiuni sau instrument de piata, poti parametriza mai multe portofolii, din care sa alegi doar unul pentru pozitiile deschise real. Sau poti avea variate liste care folosesc diferite strategii de investitii.

Iata un asemenea model de platforma care poate fi configurat dupa dorinta investitorului astfel incat devine un sistem puternic si eficient de a face tranzactii rapide si la timp (de ce nu profitabile)

Un alt exemplu extern utilizat de multi investitori romani si chiar de unii intermediari (vezi Intercapital Invest) este platforma SaxoWebTrader oferita de Saxo Bank – ce a deschis in martie 2010 o noua platforma pentru tranzactionarea de actiuni

Banca daneză de investiţii Saxo Bank a lansat o nouă platformă pentru tranzacţionarea de acţiuni care oferă investitorilor privaţi instrumente şi analiză de tipul celor instituţionale. Aceasta acoperă analize aprofundate a peste 11.000 de acţiuni şi introduce un tablou de tranzacţionare inovator. Saxo Bank estimează că noua platformă va contribui la dublarea numărului său de clienţi în următorii doi ani.

Saxo Bank este renumită pentru platforma sa de tranzacţionare, Saxo Trader, iar noua platformă pentru acţiuni, o completare la cea deja existentă, a fost dezvoltată ca urmare a creşterii serviciilor de tip execution only (tranzacţii fără consiliere din partea brokerului) şi este concepută să răspundă cererii pentru tehnici de tranzacţionare mai complexe, precum şi pentru instrumente de analiză mai performante.

Platforma oferă posibilitatea tranzacţionării transparente şi imediate a peste 11.000 de acţiuni listate la 23 dintre cele mai importante burse din lume, 6.000 de CFD-uri pe acţiuni, 800 de ETF-uri şi 20 de CFD-uri pe indici.

Aceasta le permite clienţilor să folosească cu uşurinţă instrumentul de grupare a companiilor comparabile şi să-şi evalueze investiţiile cu ajutorul performanţei medii a acestor grupuri.

Un alt exemplu al anului 2010 este platforma oferita de Delta Stock pentru bursa de la Sofia.

Iata argumemtele acestui intermediar ONLINE.

1. Cotatii Live.
2. Executarea instantanee a ordinelor.
3. Vizualizare Piata in Adancime.
4. Vizualizarea tuturor tranzactiilor executate la BSE –Sofia si contrapartile implicate.
5. Portofolii Virtuale – analizarea si testarea strategiilor de tranzactionare, fara risc.
6. Crearea si tranzactionarea indicilor personalizati.
7. Ordine Basket.
8. Grafice profesionale in timp real cu indicatori si instrumente de analiza tehnica ce pot fi personalizati.
9. Flux de Stiri Live de la BSE – Sofia.
10. Optiune pentru depunere fonduri prin card de credit si cerere de retragere.

si multe altele.
Ma gandesc fara a nu ma ingrijora de pe acum la diferentele care pot fi in momentul in care investitorul roman va avea posibilitatea sa tranzactioneze prin SSIF din Ro pe pietele externe fiind in concurenta cu clientii straini care au avantajele de mai sus.

In acelasi timp ma gandesc la faptul ca la ora actuala in Ro sunt foarte putine societati de reasearch ale pietelor de capital straine care sa-ti ofere alternative dar si rapoarte documentate in limba romana pentru a-ti inlesni accesul la informatii si conditii echivalente de lucru cu ceilalti investitori.

Si mai ma gandesc ca fata de tarile dezvoltate din Europa tara noastra este in urma cu cel putin 20 de ani in multe privinte. Oare, in domeniu bursier, Romania unde se afla in acest moment?. Stiu ca sunt incercari la nivelul societatilor de brokeraj, dar acestea sunt lente chiar stangace si iata UE a batut de 2 ani la usa si noi inca suntem in urma cu mult.

Sa dam cateva exemple recente :
KBC Securities a lansat in octombrie 2009 platforma de trazacţionare uTrade. Se permite tranzacţionarea de acţiuni şi alte instrumente de piaţă pe bursele americane (NYSE şi Nasdaq), europene (Euronext Amsterdam, Bruxelles, Paris, Lisabona), Europa Centrală (Budapesta, Praga, Varşovia), precum şi pe BVB.

A doua platformă este lansată de grupul Alpha Bank. Include 20 de pieţe, dar nu şi bursa de la Bucureşti.

Reprezentanţii KBC spun că a fost acordată o atenţie specială bursei de la Bucureşti. Alexandru Ioan, director de tranzacţionare online spune că nu a fost tradusă platforma deja existentă în Belgia şi Polonia, ci a fost creată de la zero, pentru a putea acoperi nevoile şi obiceiurile de tranzacţionare ale investitorilor locali.

Se pot tranzacţiona atât acţiuni listate, cât şi nelistate, precum şi obligaţiuni. KBC poate oferi pentru clienţi informaţii şi de pe alte pieţe, dar cu o întârziere de 15 minute. Deocamdată nu este disponibilă bursa de la Sibiu, aceasta urmând să poate fi accesată în următoarele luni.

Elementele definitorii ale acestei platforme sunt următoarele:
– nu există o sumă minimă de deţineri şi nici de tranzacţionare, fiind destinată şi clienţilor mici;
– nu necesită instalarea unei aplicaţii, putând fi utilizat orice browser de internet;
– comisioanele sunt mai mici decât la tranzacţiile offline (între 0,5-0,7%).

În plus, sunt oferite gratuit ştirile economice Reuters şi analizele tehnice ale KBC.

Concurenţa de la grupul Alpha Bank
Tot in octombrie 2009 a fost lansată de către Alpha Finance România, din grupul Alpha Bank, o platformă similară de tranzacţionare, numită Alpha Cosmos Trade.

Prima diferenţă este aceea că prin aceasta nu se pot face decât tranzacţii pe bursele internaţionale, nu şi pe cea locală. Sunt disponibile următoarele pieţe:
– americane: NYSE, Nasdaq şi Toronto;
– europene: Londra, Paris, Moscova, Frankfurt, Spania, Zurich, Milano, Amsterdam, Istanbul, Madrid, Dublin, Athena, Viena, Oslo, Helsinki, Stockholm, Copenhaga, Lisabona, Bruxelles;
– Asia-Pacific: Tokio, Sydney, Hong Kong, Singapore.


Alte date despre platformele ONLINE de pe bursa din Romania :

28 dintre cele 69 de societati de brokeraj prezente pe piata romaneasca si-au lansat platforme de tranzactionare online.

La tranzactionarea online nu beneficiezi de expertiza unui broker, din acest motiv tranzactiile online beneficiaza si de comisioane mai mici percepute de brokeri, dar de cele mai multe ori trebuie sa platesti si un abonament lunar.

Vrei sa tranzactionezi si pe pietele externe? Atunci trebuie sa stii ca mai putin de 10 brokeri ofera acest serviciu, majoritatea concentrandu-se pe piata locala.

Comisioanele pe piata locala sunt cuprinse intre un minim de 0,3% si un maxim de 1,05%, unele societati aplicand si o taxa fixa pentru fiecare tranzactie.

Cei mai multi clienti pe segmentul online ii are societatea de brokeraj Tradeville, fiind deschise peste 5.500 de conturi, potrivit oficialilor companiei.

“Oferim acces gratuit la programele de educatie investitionala oferite de Tradeville (seminarii si webinarii on line), la module avansate de analiza tehnica si fundamentala, integrate in platforma, la asistenta operationala online, deasemeni integrata in platforma de tranzactionare si la rapoartele de analiza, transmise zilnic si saptamanal catre clienti”, a spus Mihaela Biciu, general manager Tradeville.

“Avem in jur de 150 de clienti care tranzactioneaza online. In anul 2009 rulajul realizat a fost de circa 28 mil. lei, in conditiile in care de-abia la jumatatea anului s-a lansat tranzactionarea online ce permite clientului lansarea ordinelor direct in piata-verificate in prealabil automat de sistem, sub supravegherea traderilor (s-a eliminat astfel intarzierea cauzata de verificarea ordinelor primite si introducerea lor manual in piata de catre trader)”, a declarat Alina Rusu, director department tranzactionare online si futures la Carpatica Invest.

Cu un numar de 843 de clienti care tranzactioneaza online, reprezentantii societatii de brokeraj Estinvest spun ca in anul 2010 se asteapta la o crestere de 25% a rulajelor pe online. “Clientii au acces la portofoliu online, piata in adancime online, analiza tehnica avansata, primesc newslettere zilnice si saptamanale si pot primi consultanta prin chat-ul platformei, prin telefon sau e-mail”, a declarat Marian Lupu, director general adjunct Estinvest.

Alpha Finance, Fairwind Securities, KBC Securities, Romcapital si Tradeville ofera si tranzactii pe pietele externe, in lupta pentru clientii interesati de pietele straine urmand sa intre si Prime Transaction.

“Momentan platforma permite tranzactionarea doar pe piata locala, dar in acest moment suntem in stadiu avansat pentru a introduce o noua platforma care va oferi acces pe pietele externe. As dori sa precizez faptul ca de curand Prime Transaction a facut o schimabare majora referitor la tranzactionarea online schimband platforma de tranzactionare si tot angrenajul aferent”, spune Gabriel Necula, director adjunct operatiuni Prime Transaction. O treime din clientii Prime tranzactioneaza online, suma minima pentru a deschide un cont fiind de 30.000 lei, una dintre cele mai mari de pe piata.

In cazul Confident Invest, circa 450 din cei 800 de clienti online tranzactioneaza in mod constant. In 2009 compania a intermediat tranzactii online in valoare de 111,38 milioane de lei iar pentru 2010 vizeaza dublarea acestei sume.

Dupa ce stabilesti care este suma de bani pe care vrei sa investesti si ai decis si ce fel de investitor vrei sa fii (doar la BVB sau si pe extern) fa-ti un cont demo la societatile care potrivesc cerintele tale pentru a te familiariza cu platforma, cu mentiunea ca nu toate firmele ofera acest serviciu

Totusi, in ciuda acestor realizari mai mult din nevoia de a atrage noi investitori, ne punem intrebarea … ‘suntem noi cei care gestionam si activam pe piata de capital din Ro sa ne integram real in UE si sa nu fim chiar codasi si in acest domeniu”.

Oricum, in UE actionarii minoritari au drepturi, nu ca in Romania. Deci, orice delistare se face mai greu. Referitor la spread – diferenta dintre Ask si Bid, la bursele europene si in SUA, pentru fiecare tranzactie se incaseaza un comision fix (la cumparare si la vanzare) si un spread pe actiune.

Pentru clientii mari, spread-urile sunt negociabile. Sistemul practicat in Romania nu mi se pare flexibil, de aceea cred ca dupa ce mai avansam ca membrii UE , va trebui sa introducem spread-ul, un lucru bun.

Prin urmare sistemele de tranzactionare trebuiesc modernizate continuu, modificate. De aceea este nevoie de initiativa CNVM-ului, ca SSIF-urile degeaba au initiative.

Comments

  1. I have read several just right stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I wonder how much attempt you put to make this kind of excellent informative website.

  2. Foarte bun acest articol. Mi-a fost util. Multumesc!

Speak Your Mind

*