1.5.1 Din experienta unui investitor

Capitolul nr.1 – ABC – Incepatori

 Postat de TRAIAN pe 29,iulie 2010

EPISODUL I – Cum nu trebuie sa investim pe bursa

Astazi, as putea spune ca este o zi minunata. Daca atzi sti cat m-am rugat sa primesc un prim mesaj pe acest site (n.r. www.bursier.ro/traian) care este destinat asa precum ati vazut unei anume categorii de investitori si de care eu sunt foarte atasat.

Niciodata nu am considerat ca am depasit pragul unui investitor aflat la inceputul activitatii sale bursiere. Bursa este tot timpul o lume noua chiar si pentru cei mai obisnuiti cu ea.

Cati dintre noi, in primele zile dupa ce am tranzactionat, am devenit profitabili ? Totusi, sunt multi care au “prins” inca de la inceput, chiar in maxim 3 saptamani, randamente de cca 10 -15% datatoare de speranta.

Si totusi sunt convins ca multi ne-am intrebat de mai multe ori .. “Oare este asa de usor sa castigi pe bursa fara sa misti un deget?” sau “Am un noroc al naibii ca am intrat acum si am prins un trend crescator, da Doamne sa tina cat mai mult!” … si ar mai fi …

Draga BDak, mi-ai facut, sincer, una dintre cele mai mari bucurii prin mesajul tau si mai ales pentru sinceritatea si curajul tau. Este exact ceea ce gandeam si eu la inceput si ceea ce inca uneori mai gandesc si acum si anume … “daca merita sa RAMAN PE BURSA”. Este si ramane tot timpul pentru oricine o mare INCERCARE.

Nu doresc sa dau sfaturi nimanui insa voi destainui ceva legat de inceputurile mele de investitor si pe care inca nu le-am mai spus pe public. Nu este legat de curaj, ci mai mult de o anume mentalitate formata pe aceasta bursa din Romania. Sa incercam sa fim mai apropiati.

Si eu am intrat pe bursa intr-un moment credeam eu benefic pentru un bun inceput cu toate ca brokeritza de la Vanguard, Adina, mi-a spus ca ar fi bine la inceput sa fiu RABDATOR si sa nu ma grabesc. Stia ea ce stia, dar eu nu am acordat atentia cuvenita sfaturilor ei.

Asa ca, in momentul cand m-am vazut deja cu banii in cont, chiar daca eram online in fata calculatorului, am trait senzatia ca eram acolo, asa cum pe vremuri erau unii investitori (numiti privilegiati) care asistau direct din interiorul bursei la semnele brokerilor si la “jocul” nebunesc al cotatiilor actiunilor lor … era ca o sarabanda .. acum erai “rege” sau “nabab”, ca peste cateva minute sa fii din nou sarac.

Daca ati avut aceasta senzatie sigur veti intelege de ce atunci “parca imi ardeau degetele” sa cumpar ceva. Vroiam neaparat sa cumpar ceva, si sa simt pe viu ceea ce cu mintea nu puteam percepe inca suficient.

Asa ca am incercat sa cumpar la un pret minim al zilei fara a cunoaste exact pozitia bursei sau a actiunii din acea perioada. In mintea mea era doar un cuvant “CUMPARA … CUMPARA …”, mai ales cand vedeam ca pretul “salta destul de repede in cateva minute” .

Si intr-adevar am cumparat si sansa mea a fost ca piata era pe crestere, iar in portofoliu am vazut cateva actiuni si ceva verde dupa nici 1 zi de tranzactionare. Atunci am zis .. “acesta este momentul, cumpara pe crestere ” si am cumparat de toti banii din cont.

Asa cum se intampla de obiciei piata nu poate creste la nesfarsit si dupa urcusuri vin si .. coborisuri. La primul zici ca este normal, mai ales cand scade din profitul realizat si itzi spui in gand “lasa ca-si va reveni, nu se poate sa scada asa de mult si tocmai eu sa pierd” si astepti.

Culmea este ca piata coboara mai repede decat creste de obicei si te surprinde tot scazand sperand sa-si revina, nici macar prin gand nu-ti trece sa pierzi. Mai rau este cand coborarea este “ajutata” sub diferite forme de “specialisti”.

Pai, in aceste situatii inchipuitzi-va cum un om neinitiat pe bursa, asa cum eram eu, a reusit frumoasa performanta sa piarda intr-o luna de zile cca 30% din capitalul investit. Norocul meu a fost sa nu fie o suma foarte mare.

Primele mele ganduri, cand am vazut aceasta “performanta”, au fost “Why, oare sunt chiar cel mai slab dintre toti?” sau “Care sunt cauzele de am ajuns aici?”.

Atunci credeam ca toata lumea imi este ostila : bursa, politicienii, ziarele, analistii, chiar unii forumisti, care nu mi-au spus cum sa procedez (chiar daca nu-i intrebasem, cu toate ca unele semnale au fost, dar nu le-am dat crezare).

Ce mai, una peste alta, a fost cred momentul meu de cumpana, insa niciodata nu mi-a trecut prin cap sa renunt, ci dimpotriva. De regula sunt un luptator si chiar un insucces il consider pozitiv pentru experienta.

Astfel, dupa o analiza matura privind cauzele acestor efecte negative am constatat ca singurul VINOVAT ERAM EU. Realizasem ca pregatirea si temperamentul meu nu se potriveau unui investitor de succes pe piata de capital.

Am vrut sa castig bani usor si repede, sa ma bazez doar pe fortele mele fara nici o pregatire serioasa in domeniu. Toate acestea m-au condus la ideea ca trebuie sa incep SA STUDIEZ si sa EXPERIMENTEZ ceea ce invatam.

Acum, dupa atat timp, nu pot spune ca am ajuns la acea calitate necesara unui bun investitor, dar deja cunosc multe dintre cauzele greselilor facute la inceput si stiu sa le evit, iar singurul meu gand este sa ma formez studiind continuu.

Faptul ca unii dintre noi au curajul sa-si “prezinte” aceste ganduri pe public, cred ca este cea mai mare realizare si face parte din viata noastra. Stiu totusi un lucru foarte clar, stiu cum sa “bat” piata (bursa) cand functioneaza normal.

Nu mai am lacomia, frica, panica si starile emotionale de la inceput si sunt convins ca atat timp cat raman in bursa indiferent de ce se intampla cu ea pentru mine acest lucru conteaza cel mai mult acum.

Consider ca trebuie sa ne invingem temerile si emotiile, sa fim convinsi ca ceea ce facem este cel mai bine pentru noi si sa nu renuntam la ceea ce viitorul va confirma ca fiind bun pentru marea majoritate : sa ai viitorul asigurat prin forte proprii.

Este foarte importanta crearea unei noi mentalitati despre capabilitatile noastre si mai ales despre modul de utilizare a resurselor financiare de care dispunem, asa cum ne dicteaza constiinta.

Speak Your Mind

*