1.5 Sa invatam din experienta altor investitori pe bursa

Capitolul nr.1 – ABC – Incepatori

Postat de TRAIAN pe 29 iulie 2010

Am invatat la cursul anterior ca este bine sa te informezi cat mai mult si chiar sa te inconjori de sfaturile unor investitori cu experienta sau traderi profesionisti care sunt castigatori.

Numai asa vei invata mai bine si mai repede cum trebuie sa te comporti in bursa si de ce anume trebuie sa te feresti inainte chiar de a pierde ceva bani.

Asa ca acest capitol al cursurilor noastre incearca sa ne prezinte cate ceva din experienta celor care au invatat multe in decursul activitatii lor.

Desigur sunt si carti unde sunt prezentate cateva interviuri realizate cu investitori recunoscuti in acest domeniu. Un exemplu in acest caz sunt cele doua carti scrise de Jack Schwager si numite … “Stock Market Wizard” si “The Market Wizard”.

Am extras din ultima carte cateva exemple :
Unul din acestea este al lui Ed Seykota – Everybody Gets What They Want, adica “Fiecare obtine ceea ce doreste”

Deşi mai putin cunoscut publicul larg Ed Seykota este considerat unul dintre cei buni traderi ai timpului nostru. La inceputul anilor 1970, Seykota a fost angajatul unei firme de brokeraj majore. El a conceput şi dezvoltat primul sistem de tranzactionare computerizat (EXPERT) pentru gestionarea banilor clientilor pe piețele contractelor futures.

Sistemul său s-a dovedit destul de profitabil, iar in anii următor, Seykota il aplica doar la o mana de investitori si la propriul sau capital. În cursul acestei perioade, conturile gestionate de Seykota au avut o uluitoare rata a rentabilitatii.

De exemplu, la mijlocul anului 1988, unul dintre conturile unui client, care a început cu 5000 dolari în 1972, a ajuns la peste 250.000 %, adica de 250 ori, pe bază de numerar cca. 15 mil. dolari. Nici un alt trader nu a mai ajuns la o asemenea randament intr-un timp de 16 ani de zile.

Ed Seykota nu este doar un mare trader, el este si o minte stralucita.

Iata raspunsurile la cateva intrebari puse acestuia de Schwager in anul 1988

1. What is your trading style ?
(Care este stilul tau de tranzactionare ?)
Stilul se bazeaza pe urmarirea trendului cu cateva semnale ale unor configuratii grafice speciale si algoritmi de controlul banilor.

2. Without divulging trade secrets, how have you been able to so spectacularly outperform standard trend-following systems ? (Fara a divulga secretul de tranzactionare, cum ati reusit asemenea performante urmarind doar sistemele standard de urmarire a trendului).

Cheia unei asemenea prosperitati pe termen lung se regaseste in tehnicile de control al banilor incorporate in sistemul tehnic propriu de investitii. Sunt traderi vechi/experimentati si traderi indrazneti/curajosi, dar acestia din urma sunt foarte putin experimentati.

3. Were you incompatible with your original system ? (Ce incompatibilitati aveti cu propriul sistem)
Sistemul meu original este foarte simplu, cu reguli dure si rapide, care nu-ti permit unele deviatii. Gasesc ca este dificil sa stai tot timpul cu sistemul tau in timp ce am alte sentimente. Inca intru si ies la timpi nepotriviti. Cred ca stiu mai bine decat stie sistemul. Uneori, in mod sincer, nu am incredere ca sistemul lucreaza bine.

Eventual, atunci cand sunt mai increzator in trend si ignor stirile atunci devin mai confortabil cu propriile estimari. Totodata daca voi incorpora mai multe reguli de “trader expert” atunci sistemul meu va deveni mai compatibil cu stilul meu.

Concluzia este ca orice experienta a unui trader de succes este un timp castigat de doua ori : 1) aflam stiluri si sisteme noi de trading si 2) cunoastem si limitele si modul in care se obtin performantele pe bursa.

Speak Your Mind

*