1.4.1 Cele 36 de reguli de tranzactionare

Capitolul nr. 1 ABC – Incepatori

Postat de TRAIAN pe 9 august 2010

Voi evita sa fac predictii atunci cand piata este indecisa. In schimb voi face cateva comentarii in dimineata zilelor saptamanii viitoare.

Piata romaneasca poate evolua pe o perioada foarte scurta in orice directie, insa daca lichiditatea nu va creste simtitor atunci noile indicatii ale directiei BVB nu spun mare lucru si nu ne putem baza pe ele.

Avem nevoie de stiri macro pozitive care sa atraga marii investitori la BVB coroborate cu o revenire de moment a pietelor internationale. Va trebui sa avem astfel o confirmare in piata de cel putin 2-3 zile la schimbarea unei directii. Pot exista unele mici corectii pozitive de 3-5%, insa trebuie sa fim atenti care sunt volumele exacte care le vor genera si mai ales daca ele vor fi sustinute mai mult timp de piata.

Pana atunci am incercat sa interpretez dupa stilul meu cateva reguli care trebuiesc respectate de investitori pentru a “bate” piata (aici nu este vb doar de piata spot din Romania, mai ales acum).

Cele 36 reguli de a tranzactiona bine si pe o perioada cat mai mare de timp
1. Supravietuire : in orice conditii se misca bursa trebuie sa ramai activ folosind un portofoliou cat mai diversificat, dar si oportunitatile oferite de toate pietele de capital.

2. Respiratie normala : cand esti activ in piata este necesar sa-ti reduci emotiile cat mai mult indiferent ca ai obtinut un castig sau o pierdere.

3. Redu riskul, dar sa accepti si incertitudinele pe care piata ti le poate genera fiind constient ca oricand decizia ta poate fi infirmata de piata.

4. Sa sti oricand pe ce usa sa iesi : odata intrat in piata sa ai deja modalitatea cum o poti parasi daca conditiile miscarii acesteia sunt impotriva directiei alese de tine.

5. Sa iei o pozitie in piata ca si cum ar fi un exercitiu al probabilitatii, adica in momentul in care intri probabilitatea de a castiga este 50%. Sansele ti se maresc daca aplici stop lossul si aplici controlul banilor, insa chiar si in aceste conditii intervine un alt aspect, cel emotional, care iti poate schimba sansele si probabilitatea obtinerii castigului. In alt sens se mai poate interpreta si prin probabilitatea de a nu intra in piata si de a nu deschide pozitii, mai ales cand lucrurile nu sunt clare, vizibile.

6. Sa nu fortezi sistemul, adica sa nu fortezi realizand mai multe tranzactii decat este necesar, iar dupa o tranzactie reusita sau chiar nereusita este bine sa iei o pauza.

7. Fixeaza alerta ori potriveste alarma sa sune, insa ramai treaz si monitorizeaza zilnic evolutiile pietei unde tranzactionezi. Niciodata sa nu neglijezi miscarile din piata, ceea ce astazi este valabil maine se poate schimba in alt sens, poate mai agresiv. Un semnal venit la timp este benefic sigurantei de a fi cat mai mult activ in piata.

8. Supune-te regulilor bursiere, mai ales cand ai pierderi.

9. Ignora transformarile neesentiale, adica semnalele mai mici ori stirile care prezinta o mai mica importanta.

10. Da ceva inapoi, dar pastreaza mai mult pentru tine. Sa accepti pierderile mici si sa lasi profitul sa urce. Castigurile sa fie mai mari decat pierderile. Aceasta inseamna sa aplici regulile de MM sau RRRatio.

11. Asculta cu atentie sfaturile altora inainte de a alege sa le ignori. Orice informatie este utila, insa in final alegerea iti apartine.

12. Daca alegi o decizie luata repede, mai bine spune NU.

13. Fi mereu flexibil deoarece nu intotdeauna vei avea dreptate. Oricat de priceput esti piata oricand poate sa se schimbe devenind adversarul tau. Este mai bine s-o ai prieten.

14. Nu tranzactiona pentru a castiga sau a pierde, investeste pentru a-ti creste profitul.

15. Sa nu te imbeti cu succesul si sa ramai cu picioarele pe pamant. Odata un plan ales el ramane valabil in continuare oricat ai castigat anterior. Este ca si cum ai face ceva mecanic.

16. Poarta pantofi buni, dar gandeste ca un fermier : adica este bine sa fi familiarizat cu ceva sisteme complexe de investitii/mai sofisticate/complicate, care iti garanteaza ca vei castiga, insa cel mai bine utilizeaza lucruri cat mai simple/usoare, care te vor ajuta sa iei decizii corespunzatoare.

17. Urmareste esentialul/punctele cheie si nu banii. Vor fi semne bune, precum si prevestiri favorabile.

18. Trebuie sa recunosti factorul TIMP ca un element critic. Toate predictiile, inclusiv cele personale, ar putea fi partial corecte. Bine ar fi ca cele confirmate de piata sa depaseasca 70% din total.

19. Utilizeaza dezinformarea ca un indicator contrar luarii deciziei. Intotdeauna intreaba-te care este sursa adevarata a muncii/deciziei tale ?

20. Evita solutiile si afectiunile/emotiile care presupun o taxa periodica/lunara, o pierdere periodica.

21. Inconjoara-te de oameni care au experienta si au avut noroc/castig. Citeste sau informeaza-te de la cati mai multi oameni cu experienta sau traderi profesionisti.

22. Roaga-te astfel incat energia interna sa fie canalizata spre scopul propus. Adica sa ajungi sa fii convins ca trebuie sa castigi si astfel sa gasesti resursele psihologice care sa te ajute la asa ceva si sa elimine emotiile distrugatoare.

23. Fata de factorii principali care influenteaza piata toti ceilalti factori vor fi tratati in mod egal. Totusi influenta acestora nu este relativa.

24. Nu-ti planifica neprevazutul/hazardul, trebuie doar sa cunosti ca el va veni, se va realiza.

25. Verifica timpul si nu astepta ca acesta sa treaca inutil. Ar insemna sa focalizezi piata cat mai mult timp si in functie de oportunitatile care apar sa actionezi.

26. Trateaza-ti adversarul sau orice alta persoana, cu toleranta/ingaduinta si in mod civilizat. Stapaneste-ti emotiile de agresivitate sau lipsite de disciplina.

27. Din cand in cand stai in defensiva si nu actiona in nici un mod. O pauza pentru clarificarea gandurilor este binevenita.

28. Odata ce ai tranzactionat fara plan poti oricand pierde. Sa apreciezi binecuvantarea unei oportunitati care nu s-a realizat.

29. Tranzactioneaza ca un samurai si flirteaza ca o gheisa : sa ai curaj sa te mentii in piata, sa gandesti ca un castigator fara sa te arunci cu capul inainte ci folosind strategiile cele mai potrivite, chiar mecanic si sa-ti apropii trendul ca pe un prieten.

30. Petrece putin dar sa petreci cu adevarat. Adica nu te opri doar la castiguri mici ci incearca sa le majorezi respectand regulile de baza chiar daca acestea sunt mai rare. Ex. de 2-3 ori pe saptamana.

31. Sa ai in vedere influenta masei mari de investitori. Ei sunt piata si vor determina mersul pietei indiferent unde vei tranzactiona.

32. Sa ai in vedere o anume opozitie la realizarea scopului tau. Daca vei fi in piata intotdeauna va fi o miscare impotriva ta. Piata nu tine cont de deciziile tale.

33. Ramai focalizat pe oportunitati si pastreaza motivatia actiunii in piata.

34. Sa fi lacom si cu adevarat infometat, dar niciodata sa nu urmaresti a te satura. Sa urmaresti mai multe piste dar sa nu le abordezi decat pe cele care ti se par mai profitabile.

35. Sa fii responsabil dar sa sti care sunt prietenii tai. Adica in functie de comportament sa-ti alegi acea piata si moment de a intra in ea potrivit personalitatii tale.

36. A fi invidios sau a purta pica cuiva este o optiune. Daca prietenii tai au gresit atunci contul lor va fi “rezolvat”/lichidat treptat sau total. Nu conteaza daca ceilalti de langa tine fac bine sau rau chiar daca sunt prieteni ori rivali in piata, conteaza scopul urmarit de tine. De multe ori raportarea numai la dorintele/scopurile proprii si neglijarea urmaririi mersului general poate fi pagubitor.

Desigur ca sunt multe pareri privind existenta unor reguli de baza ce trebuie sa le respecti pentru a deveni un castigator. Poate ca pentru BVB si anul 2008 acestea trebuiau prezentate anul trecut insa regulile se aplica la orice gen de piata si oricand.

Unii ma vor intreba … “bursa arde si tu ne spui despre reguli?”. S-ar putea ca acestia sa aiba dreptate, insa sunt perfect constient de faptul ca multi vor incerca si probabil ca vor si actiona in consecinta abordand si alte piete unde aceste reguli actioneaza permanent. Pentru ei am realizat acest articol si nu numai.

Speak Your Mind

*