1.3.6 Baza de date cognitiva (cursuri, seminarii)

Postat de TRAIAN pe 30 iulie 2010

Am participat de multe ori la un schimb de idei/opinii cu traineri, cum ar fi domnul Florian Zgunea de la TradeMaster, privind modul in care ar dori un investitor, sa zicem cunoscator al pietei de capital din Romania sau al unei piete de capital in general, să beneficieze de un seminar pentru avansati platit de el in calitate de client si care in final sa acumuleze ceva in plus fata de ceea ce cunoaste deja, unele dintre ele chiar mai bine decat prezentatorii.

Ceea ce nu am inteles si nu voi putea accepta este ca cei care organizeaza aceste seminarii pentru avansati cred ca sunt doar profesori comparativ cu participantii, de aceasta data avansati – si gandesc in locul acestora din urma ce teme sa prezinte, cat sa dureze fiecare tema si mai ales modalitatea de desfasurare fara a se informa mai intai despre ce anume doresc acestia, ca in fond tot ei platesc.

Am considerat ca este necesar sa-i recomand organizatorului seminarului ca ar fi mai mult decat pragmatic dar si fezabil pentru scopul activitatii sa se trimita din timp viitorilor “elevi” un scurt chestionar, iar din raspunsurile lor sa rezulte ceea asteapta de fapt de la un asemenea seminar.

Am discutat mult pe baza aglomerarii tematicilor si condensarii timpului pentru prezentarea acestora deoarece din calcule rezulta ca timpul cuvenit pentru fiecare tema in parte din cele 14 din programa ar fi de cca. 30-35 minute, timp insuficient si nedemn pentru categoria participantilor, chiar si pentru clarificarea esentei acestora fara a lua in calcul aprofundarea unora pe baza unui dialog strans si foarte interactiv cu traderii, o modalitate potrivita pentru eficienta acestor tipuri de seminarii.

Trebuie sa admitem ca cei care vor plati o suma destul de mare cuprinsa intre 660 – 500 euro, incluzand toate discounturile aplicate, vor dori sa clarifice si chiar sa aprofundeze nu numai teoretic ci si practic anumite strategii sau tehnici/reguli de tranzactionare pe o piata complexa, unele indelung testate de ei si să afle astfel o confirmare avizata pentru eforturile lor singulare sau sa realizeze un schimb de experienta cat mai pragmantic.

Daca avem in vedere ca la aceste seminarii participa in medie 10 investitori atunci ne putem da seama de amploarea dezbaterilor, iar cele 30-35 minute vor fi dusmanul nr. 1 pentru ca seminarul sa nu-si atinga scopul la modul obiectiv fara a lua in calcul si timpii morti inerenti pentru atatea teme. Fiecare dintre traderi va dori sa clarifice cel putin cateva aspecte pentru ca discutiile si schimbul de experienta sa fie eficiente.

Faptul ca se vine cu explicatia ca cele 14 teme constituie un ALL indestructibil, care odata rupt sau diminuat nu mai are valoarea admisa initial mi se pare cel putin bizar si arunca o unda de necunoastere a gradului de instruire a unui trader avansat.

In acest punct al discutiei am dorit sa clarificam ce inseamna pentru TradeMaster un investitor avansat, mai ales ca asemenea seminarii au fost putine si chiar inexistente pana acum, cu toate ca au fost cerute de mult timp, iar despre un feedback nici nu poate fi vorba. Ei bine raspunsul s-a legat de faptul ca un trader avansat este un semiprofesionist si ca putem chiar sa-l categorisim in : foarte avansat, avansat, mai putin avansat.

M-a uimit acest raspuns de la un trainer al pietei de capital straine deoarece vorbind la modul general, dupa parerea mea, un trader avansat este un profesionist, poate in unele cazuri mai bine pregatit decat cel care are aceasta meserie si o practica in cadrul unei societati de brokeraj. Diferenta este ca primul foloseste banii proprii, iar a doua categorie banii clientului nefiind asa de mult implicata ca prima categorie.

Totodata cand vorbim de avansat nu putem sa delimitam aceasta categorie pe trepte deoarece extrema de jos este de fapt categoria traderului de mijloc, intre incepator si avansat, iar extrema de sus nu exista, asa cum nu exista nici categoria foarte profesionist.

In meseria de trader ori esti incepator sau avansat. Atentie, a nu se confunda cu faza cand un trader este la inceputuri, deoarece este o mare diferenta. Vorbim in acest caz despre gradul de cunoastere si aplicare a elementelor de baza ale pietei de capital.

Categoria de mijloc, adica esti pe cale sa devii avansat, o faza intermediara in continuu si vizibil progres privind cunoasterea si aplicarea mai multor strategii si tehnici de investitii, unde incepi sa faci analize (AF si AT) cu o acuratete cat mai mare si care se cunoaste si prin profiturile obtinute. Desigur ultima este categoria avansatilor.

Problema care framanta pe putini oameni din Romania este absenta din piata a categoriei de mijloc, inca necreata, dar care va apare sigur.

Referitor la structura tematicilor a ramas stabilit sa-i trimit domnului Zgunea observatiile mele privind neincadrarea unor tematici in categoria trader avansat, insa am cat de cat convingerea ca mi-am butut gura de pomana. Totusi am incercat.

Un subiect destul de interesant mi s-a parut proiectul sau inca nefinalizat privind vanzarea cca. 40-50 CD video cu tematici de cca. 20 minute despre AT si piata de capital, care deocamdata nu se va mai prezenta la TMC datorita neintelegerilor financiare cu acest post de TV, dar si cu sponsorii.

Nu am putut sa nu apreciez initiativa recomandandu-i sa incerce ca unele sa fie prezentate FREE si ONLINE publicului larg, nu numai a celor activi ci si a celor potentiali efortul indreptandu-se spre cei incepatori.

Fiind vorba de surprinderi am putut constata ca numele lui Mark McRhea sau Larry Williams nu fac parte din cunostintele domnului Florian Z, insa am putut preciza ca multi traderi apeleaza la seminariile video ale acestor straini deoarece sunt free si foarte cunoscuti in bransa prin calitatea prezentarilor, iar Romania duce lipsa de asa ceva.

Voi incheia nu cu o concluzie, ci cu acest LINK unde putem observa comentariile referitoare la pierderile mogulilor din pietele de capital din anul 2008, unde exceleaza Warren Buffett cu peste 13 mld. dolari.

De ce m-am gandit la asa ceva ? Deoarece daca si cei mai bogati oameni au pierderi pe masura (unii au si castiguri mai mari decat pierderile) avand nu numai profesionistii cei mai buni, ci si acces la multe resurse pentru a putea castiga mai usor, atunci tu incepatorule sau avansatule, nu incerca sa castigi fara sa fii bine pregatit, iar cea mai buna pregatire o vei obtine singur daca sti unde sa cauti si ce sa cauti.

LOSS: $800 million

Well, Jerry Yang lost his job, even though that was ultimately his decision. But in terms of financial losses, he only forfeited his $1-a-year salary.

Read more: http://www.businessinsider.com/loser-20-jerry-yang#ixzz17GuWr5WB Pentru aceasta urmareste ceea ce spun altii cu experienta suficienta in piata si nu intrerupe pregatirea chiar daca ai inceput sa castigi multi bani, iar pierderile s-au diminuat. Piata de capital este o anticipare a tuturor factorilor care o pot influenta, iar acestia nu sunt numai fundamentali/economici.

Daca ai bani si vrei sa sti mai multe sau mai bine ceea ce singur ai aprofundat si aflat participa la acele seminarii care ti se par potrivite si nu neaparat cele mai scumpe.

As fi vrut sa spun sa accesezi si unele bloguri insa multe dintre ele sunt mai putin profesioniste si te pot indruma pe o cale gresita persoanei tale. Fiecare trader are personalitatea si tinta sa, care nu se va regasi la nici o alta persoana.

Multi din cei care merg la seminarii chiar daca dupa un timp vad o schimbare in bine deoarece au mai invatat ceva ei vor incepe sa greseasca si chiar sa piarda. Cauza: lipsa DISCIPLINEI, iar in acest caz nu exista seminarii cu toate ca unii au introdus pe site-urile lor si strategii pentru educarea disciplinei.

Atentie: FUGITI CAT PUTETI de acele site-uri sau webminarii sau seminarii care iti spun ca vei cunoaste o strategie SIGURA si CASTIGATOARE. Nu exista asa ceva, adica HOLLY GRAIL. Daca ar fi fost atunci am fi aflat desigur. Asa cum nu exista masura pentru cuantificarea psihologiei unui om sau al unei grupari de oameni la fel nu EXISTA metoda sigura sau GARANTATA.

Mult succes in cautarile voastre. Pentru un trader avansat studiul este pe primul loc, iar pentru aceasta el isi va rezerva atata timp cat este necesar. Incercati si veti vedea schimbarea de atitudine dupa ce castigurile vor incepe sa se acumuleze asa cum se vor acumula si cunostintele solide. Una fara alta nu merge.

Sunt adeptul tranzactionarii de dragul unei bune tranzactionarii si nu hoatice urmarind in primul rand cum sa am pierderi mai mici si nu CASTIGUL. Am gandit si facut asa si castigul a aparut sigur. Nu am mai procedat asa si el s-a diminuat sau am avut pierderi.

Daca cineva iti va spune intra in piata si vei invata pe viu fara a avea minimele cunostinte teoretice si testate pana vei observa castiguri virtuale, atunci acel trader nu este un bun coach sau trainer si va trebui sa-l eviti.

Speak Your Mind

*