1.3.5.7 Cei 7 pasi spre succesul unui investitor

Capitolul nr. 1 ABC – Incepatori

Posted by TRAIAN on March 30th, 2006

Eu personal le-am numit CEI 7 PASI (nu neaparat ani) PENTRU A DEVENI UN INVESTITOR DE SUCCES pe piata de capital.

Probabil ca sunt multi investitori care si-au stabilit sau folosesc deja diferite modalitati de a crea in jurul lor un mod de viata stimulator unor evenimente profitabile. Ei bine cred ca este important de cunoscut ca modul de viata astfel stabilit este la fel de activ, uneori poate mai activ decat in multe situatii in care ma aflu in mod obisnuit.

Fiind vorba de succes, asa cum se spune, in orice domeniu acesta necesita multa munca dar si sacrificii, in caz contrar este firesc sa gandim (fie si in aparenta) ca bursa este un joc de noroc.

Cei care au intrat pe bursa la inceputul acestui an 2006 si care lipsiti de experienta dupa ce s-au bucurat vazand ca pretul actiunilor lor creste in medie cu 15-20% pe luna, au ajuns in aceste momente, cum este si firesc sa-si puna diverse intrebari (si bine au facut, este un prim pas serios ca a tranzactiona pe bursa nu este deloc simplu si fascinant).

Una dintre intrebari probabil legata de scaderea preturilor majoritatii actiunilor din ultima perioada si mai ales cum de s-au diminuat asa de repede si de mult profiturile (mai mult potentiale) din portofoliul propriu.

Poate daca cei mai multi ar fi reflectat asupra piatei de capital in general si a modului in care trebuie abordata relatia dintre un investitor si acest domeniu, in special … atunci multe dintre intrebari erau clarificate chiar de la inceput, dar mai important decat toate … era ca poate nu s-ar fi ajuns la o diminuare importanta a profitului in atari conditii.

Stiu ca multi, deja, spun in sinea lor ca nu este posibil ca toti sa castige. Este perfect adevarat acest lucru, insa trebuie sa recunoastem ca in cunostiinta de cauza multi investitori nu ar mai fi avut temeri fata de ziua de maine si nu s-ar mai fi panicat in cele din urma asa cum s-a intamplat de altfel.

Stiu ce ar gandi altii referitor la panica, acest fenomen psihologic care sta la baza catsigurilor multor speculatori … in fond este doar un punct de vedere si nu voi divaga prea mult asupra acestui subiect.

In acest context am incercat sa prezint cele de mai jos cu rugamintea de a le analiza cu mult discernamant si sa incercam sa tragem ceva concluzii practice.

Sunt 7 pasi mai importanti, insa in materialul am dezvoltat doar unul dintre acestia, restul sunt doar enumerati, iar in situatia in care cele postate vor prezenta interes pentru cei doritori voi continua sa le dezvolt si pe celelalte in zilele urmatoare.

IATA SI PRIMUL PAS …

I. Verificarea capacitatilor fiecarui investitor prin folosirea stirilor usor accesibile de pe piata si testarea in mare masura a unui soft demo care are cotatiile real time fara a risca de la inceput bani reali si apoi in mod obligatoriu analizarea greselilor facute (lucru perfect valabil si ca investitor activ).

Pentru aceasta trebuie avut in vedere:
A. Stabilirea unor elemente (strategii) de baza pentru tranzactionare.

– alegerea unei corecte perechi de tranzanctionare si ai parametrilor riscului care tzi se potrivesc cel mai bine (actiune prea volatila sau prea inceata);
– sa decideti cat timp stati la tranz (media timpului de stat la tranz – minute, ore zilnic, toata ziua, cateva zile pe sapt – swing trade);
– inainte de a intra pe o actiune trebuie stabilita strategia de iesire (stop si limita pretului);
– cat de mult vrei sa risti sau sa castigi;
– retine mereu stirile importante si pe cat posibil atat pentru AF (analiza fundamentala) cat si ale AT (analiza tehnica) care trebuiesc ulterior probate practic.

B. Tinerea unui jurnal – o evidenta a evenimentelor tranzactionarii (cred ca este lucrul cel mai important pentru orice investitor).

– jurnalul este cel mai bun prieten pentru investitor. Iti arata ce a mers si ce nu a mers bine si apoi cum pot fi evitate aceleasi greseli (lucru des intalnit la investitori);
– timpul si data tranzactiei;
– o nota asupra descrierii strategiei si motivul alegerii intrarii la tranzactionare;
– motivul pentru tranzactionare, pentru stop loss si pret limita iesire;
– arata de ce unele tranzactii merg si altele nu merg;
– unele comentarii relevante de pe unele site-uri sau forumuri bursiere, inclusiv acesta.

C. Utilitarele tranzactionarii

Acestea pot insemna in cele din urma diferenta dintre profit si pierdere;
Se refera in principal la studierea graficelor real time:

· analiza tehnica este o unealta pentru capturarea punctelor cheie pentru intrare si iesire;
· stabilirea tipului de grafic care se potriveste cel mai bine investitorului.

  1.  Rapoartele curente de piata (saptamanale) – o vedere de ansamblu asupra evolutiei pietei (de regula acestea apar pe site-urile SSIF-urilor unde sunteti clienti sau in presa). Vezi Blitz financiar (clientii Vanguard), Puls capital (abonatzii kmarket.ro), fara a le neglija pe cele internationale (Wall Street, Yahoo Finance, Swing etc).
  2.  Rapoarte zilnice fundamentale / comentarii mai importante asupra celor mai importante evenimnete produse in ultimile 24 de ore (orice este bun, insa info trebuiesc alese cu grija si corelate din mai multe surse : ziare, reviste, posturi TV, forum, prieteni etc.);
  3.  Studierea zilnica a formatiunilor grafice pentru a identifica ce formatiune s-a dezvoltat in ultimele 24 H si a afla astfel daca trendul este bullish sau bearish (Metastock,Wall Street, Wave59, Amibroker etc.). Aici importanta este perioada (zi, saptamana, luna), iar trendul trebuie sa se manifeste simultan pe toate perioadele alese pentru a stabili natura trendului real. Corectiile care apar nu inseamna neaparat si o schimbare de trend (adica din Uptrend in Downtrend);
  4.  Fii sigur ca citesti analizele de piata de la baza si sa afli cum piata recunoaste suportul si rezistenta (aici se recomanda o sursa/surse avizate, specializate, insa in cele din urma tot cele personale sunt cele mai sigure). Exista un grafic AT la o actie si cate o parere la fiecare analist – zis “priceput”;
  5.  Tehnici zilnice pentru a identifica noi trenduri sau ruperi de trend care ofera o multime de oportunitati : suport, rezistenta, pivot banda intraday, pozitie de intrare/iesire. Deja aici vorbim de metode , tehnici, strategii deja consacrate sau mai renumite. Fara a da un clasament anume eu folosesc cateva tehnici inspirate din cartile lui Gann (care a folosit mult numerologia, dar si astrologia), Murphy, Elder, Jenkins.

Ei bine, pot fi spuse mult mai multe la PRIMUL PAS spre succes, dar acesta nu este deloc eficient sau suficient pentru obtinerea completa a succesului pe bursa (oricare ar fi aceasta BVB, RASDAQ, BMFMS).

Trebuiesc adaugati si mai ales dezvoltati urmatorii 6 pasi, la fel de importanti :

II. Folosirea bazelor oricarei strategii reale de tranzactionare prin managementul riscului si determinarea profitului care poate fi realizat la tranzactionare.

III. Alegerea tipului de investitor in functie de metodele folosite si stabilirea deciziilor: pe baza analizei fundamentale sau tehnice.

IV. Cunoasterea si aprofundarea bazelor esentiale ale AT in luarea deciziilor.

V. Testarea acestor baze ale AT-ului.

VI. Lucrurile fundamentale pentru mishcarea pietei: cresterea economica, tranzactiile internationale si ratele profiturilor burselor, segmentelor de activitate, emitentilor.

VII. Cunoaste-te pe tine insuti. Cel mai mare dusman al investitorului obisnuit este el insusi. Invata 4 principii de baza pentru investitie si acestea te vor ajuta sa eviti 4 dintre cele mai mari greseli ale investitorilor (nu neaparat cele 101 greseli prezentate de domnul Valcu).

Unele referiri la pasii II-V sunt prezentate pe acest ghid si vor mai fi postate si altele cu timpul.

Speak Your Mind

*