1.3.5.6 Psihologia unui investitor de succes

Capitolul nr. 1 ABC – Incepatori

Postat de TRAIAN pe 20 aprilie 2014

Voi incepe acest domeniu cu un articol scris mai de mult si publicat pe forumul www.agf.ro la vremea respectiva.

Daca acesta este un bun inceput in domeniul bursier atunci il veti putea aprecia singuri dupa ce veti citi cele de mai jos.

NECESITATEA CUNOASTERII SI APLICARII STRATEGIILOR PRIVIND
MONEY MANAGEMENTUL PE BURSA

CAPITOLUL I
PSIHOLOGIA UNUI INVESTITOR DE SUCCES

Din ciclul celor 7 pasi privind succesul pe bursa materialul de astazi prezinta o parte a unuia dintre cei mai importanti pasi … cum sa devii investitor in adevaratul sens al cuvantului … si nu loser …

Inainte de a ajunge sa faci bani pe bursa si sa cunosti cum sa-ti protejezi investitia, dar mai ales profitul castigat sau sa-ti diminuezi riscurile multiple care pot apare in activitatea de investitor, presupun ca este bine sa analizam mai bine si daca se poate psihologia acestuia, de ce nu a unui INVESTITOR DE SUCCES.

CATEVA SIMPLE CONSIDERATII
Cand un investitor incepator castiga el se simte stralucit si invincibil (spuneti ca nu este asa !!!?)
Apoi el intra in lumea salbatica a riscului si pierde orice, mai ales bani.

Oamenii tranzactioneaza din diferite motive, cativa o fac rational cei mai multi o fac irational. De regula majoritatea se gandesc la cat vor castiga pe bursa.

Investitia pe bursa ofera o oportunitate de a FACE BANI mai repede. Banii de regula simbolizeaza LIBERTATE pentru majoritatea investitorilor chiar daca adesea acestia nu stiu ce sa faca cu aceasta libertate.

Daca sti sa investesti profitabil poti trai fara sa ai alt patron decat persoana ta.
Totodata, sa nu uitam ca investitia pe bursa atrage riscuri dar si oameni carora le place acest stil de viata.

Marea majoritate a oamenilor se scoala de dimineatza, merge la munca, serveste sau nu serveste o masa de pranz, se intoarce acasa, bea sau nu bea o bere la masa de seara (unii beau la fiecare masa mai multe beri, dar acestia sunt exceptii), se uita la TV si apoi se culca … Nu vi se pare cunoscut acest scenariu?

Un bun investitor “lucreaza” zilnic foarte multe ore, el isi ofera capitalul unor riscuri, abandoneaza certitudinile cotidianului si face saltul spre necunoscut.

AUTODEPASIREA … este o CERINTA A SUCCESULUI ?
Daca vrem sa vorbim cu adevarat despre un lucru deosebit referitor la realizari sau expectatii cred ca autodepasirea este termenul cel mai potrivit pentru ceea ce face un investitor.

Multi investitori au o pofta innascuta sa-si dezvolte abilitatile. Aceasta pofta propulseaza dorinta investitorului de a se intrece cu piata de capital.

Investitorii buni deschid noi idei si culmea este ca scopul acestora nu este de a face bani, ci paradoxal de a investi bine. Daca acestia tranzactioneaza BINE (CORECT) atunci se obtin si bani buni ca rezultat al acestei activitati.
In fond SUCCESUL investitorilor are legatura directa cu pregatirea lor.

Candva un investitor de succes din America spunea „daca devin cu 0.5% mai destept in fiecare an atunci cu tot atat voi deveni tot mai talentat pana la sfarsit”.

De regula, acestia se concentreaza pentru investitii corect aplicate si pentru implementarea cunostiintelor lor in acest domeniu, astfel incat castigurile sa nu-i mai entuziasmeze sau pierderile sa-i dezumfle. In cele din urma activitatea lor bursiera nu mai este influentata de emotiile personale … ei sunt deja profesionisti.

Referitor la autodepasire putem spune ca exista si un neajuns major … manifestarea in paralel si a unei doze de autodistrugere (nu trebuie sa ne mire acest lucru, el face parte tot din viata de toate zilele).

Investitorii care nu sunt impacati cu ei insasi incearca adesea sa indeplineasca dorintele lor contradictorii cu evolutia pietei de capital, iar intotdeauna rezultatul va fi nefavorabil.

In acest caz, daca investitorii nu stiu incotro sa mearga atunci este posibil ca acestia sa fie atrasi de unele locuri pe care nu si le-ar dori in mod normal. De cate ori irationalul nu a incercat s-o ia inaintea rationalului ? Culmea este ca la unii acest lucru reuseste si chiar des.

Asa ca, un investitor de succes este un om realist. El stie care sunt abilitatile si limitele sale. Stie ce se intampla in piata si stie cum sa reactioneze. De asemenea el nu-si poate oferi iluzii.

Veti auzi astfel in piata (pe bursa) multe ciudatenii ale investitorilor, atat pesimiste dar mai ales optimiste, incercand sa distorsioneze realitatea sau stand in calea unei investitii de succes. Asa ca un investitor de succes trebuie sa-si identifice fanteziile personale negative si sa le elimine.

ARTA CASTIGULUI PE BURSA ESTE RODUL DETINERII UNOR SECRETE ?

Multi dintre cei care pierd pe bursa cred ca exista secrete in actul de a investi pe piata de capital, un asa numit „brain myth”, adica sa ai ceva cunostiinte secrete, bine pastrate de investitorii de succes.

In aceasta situatie, cel in cauza va plati sume mari pentru achizitia unor „carti” care, asa cum spun autorii lor, iti ofera aceste secrete (soft, strategii, analize, metode, semnale asistate on line etc).

Apoi acestia platesc alti bani pentru „carti stiintifice” furnizate din anumite surse unele chiar „obscure’ care incearca sa te faca din LOSER in WINNER contempland Luna, Soarele si chiar Uranus. Toate acestea pot fi doar iluzii.

Multi ar crede ca a fi investitor trebuie sa ai facultate sau studii elevate (cunostinte complexe de lb romana), poate chiar de contabilitate, finante, hai si inginerie-economica (poate cibernetica) si altfel nu poti pricepe aceste „faimoase secrete” ale succesului unui investitor.

Este total eronat acest lucru. Dupa anumite studii mai mult de 50% dintre investitori nu au studii superioare, iar dintre acestia sunt foarte multi investitori de succes si fara a fi membrii ai unei Academii de Studii.

Investitia pe bursa nu necesita capacitati intelectuale deosebite, iar cei care au avut succes in cariera bazandu-se pe inteligenta cognitiva (nu cea emotionala) pot avea succes si in acest domeniu fara o pregatire suplimentara.

O concluzie importanta este ca ceea ce-i deosebeste pe investitorii castigatori de cei care pierd nu sunt studiile, ocupatiile sau pozitia sociala.

Dar oare ce face „posibila” aceasta departajare intre cele doua categorii de investitori, in afara faptului ca ar fi imposibil de admis ca nu pot fi toti castigatori pe bursa atata timp cat aceasta marfa se tranzactioneaza liber pe o piata reglementata ?

Explicatia este atat simpla cat si complexa. Ea tine foarte mult de un segment deosebit al cunostiintelor unui investitor de succes si care privesc money managementul, tzine de aplicarea unor metode referitoare la strategii pentru diminuarea riscului. Riscuri sunt si vor fi tot timpul pe bursa, acestea nu pot fi eliminate, iar cauzele cele mai des intalnite au legatura ce cele relatate mai sus.

DIMINUAREA RISCULUI BURSIER nu este neaparat O ARTA SAU UN SECRET !

Bursa din Romania este, a fost si va fi, cu atat mai mult in aceasta faza, un model prin care aceste metode de money management pot fi mai usor intzelese si aplicate la nevoie cu rezultate benefice pentru cei care doresc sa le cunoasca in mod corect si apoi implementate la nivelul investitiilor personale.

Eliminam de la bun inceput faptul ca un capital mai mic investit pe piata ar fi o cauza a pierderilor (pierderile unui investitor nu sunt determinate de lipsa capitalului) si am spune ca o cauza principala este lipsa unor cunostiinte unele chiar simple pentru diminurea riscurilor.

Intreba cineva „ce se va intampla daca toti investitorii stiu care sunt actiunile cele mai profitabile si care ar fi momentele potrivite de intrare/iesire?”

Ma abtin sa fac alte comentarii, insa si in situatia in care piata ar fi la inceputuri si toti ar fi cumparatori in primul rand comportamentul acestora va fi dat de nivelul de pregatire/cunostinte, de disponibilitati, de dorinte, de asteptari, de starile emotionale (care de multe ori schimba radical lucrurile) … de foarte multe si diverse alte intzelesuri, care sunt total diferite de la om la om. In acest caz vom avea si actiuni diferite in piata din partea investitorilor.

Cu atat mai mult se vor diferentia atitudinile investitorilor cand exista cele doua categorii : cumparatori/vanzatori fiecare cu strategia si nevoia lui.

Din aceste motive, de cele mai multe ori piata se misca in functie de expectatiile (asteptarile) si dorintele fiecaruia fata de o actiune sau mai multe actiuni, fie din acele momente ale tranzactionarii sau fie la ce va fi in viitor … de regula la ce va urma.

RESPECTAREA REGULILOR = DISCIPLINA
Un investitor daca vrea sa supravietuiasca si sa prospere trebuie sa-si controleze pierderile potentiale prin:

– sa nu risti decat un procent mic din capital la fiecare tranzactionare;
– initial sa-ti acorzi cateva saptamani/luni/ani sa invetzi cum se tranzactioneaza;
– sa nu incepi cu un capital mai mare de 30.000 RON si sa nu pierzi decat maxim 5 procente (10 am zis eu) din capitalul investit pe o tranzactie;
– sa inveti din greseli ieftine si sa incepi cu un mic cont de capital.

De regula investitorii amatori evita sau uita doua dureroase adevaruri:

– lipsa disciplinei in tranzactionare /investitie
– lipsa unui plan realist de money management.

Si iata am ajuns la esenta lucrurilor … oare exista un program ori un soft sau orice altceva care sa solutioneze acest aspect al gestionarii banilor/capitalului investit si diminuarii riscului pe bursa.

Daca cineva ar veni la voi sa va vanda asa ceva l-ati cumpara ? Ei bine, eu unul m-as gandi de doua ori inainte a o face.

Chiar daca unii cred ca ar exista un mit autopilot pentru asa ceva, adica ceva care sa te ghideze si sa fie numai plin de succese, ei bine eu unul nu cred in asa ceva. Voi credeti ?

Unele programe pentru money management sunt prea simple dar exista si programe foarte sofisticate care contin reguli de optimizare a riscului … insa … in cele din urma …. adevarul este altul.

Vreau sa va spun din proprie experienta ca nu exista nici un program infailibil care sa rezolve problema reducerii totale a riscurilor cum nu exista nici program al maximizarii cresterilor bursiere.

PIERDERI, GAMBLING ETC.

De ce oare cei care pierd pe bursa pierd tot timpul? Si aici este un raspuns simplu .. acestia iau de obicei actiuni cu mari riscuri care devin tot mai mari sau isi asuma mari riscuri acumuland pierderi din ce in ce mai mari si mai greu de recuperat.

Culmea este ca acestia trec usor peste linia dintre asumarea riscului investitiei si jocul de-a norocul (gambling) fara a-si da seama ca aceasta linie exista totusi si trebuie respectata daca vrei sa castigi pe bursa.

Cei care pierd cred in miracole disperate sau apeleaza la serviciile asa zisilor guru.

Mai greu va accepta un loser ca pierde pe bursa si de regula acesta evita sa vb de faptele sale. Ba dimpotriva incearca sa-i invetze si pe altii cum se tranzactioneaza.

Despre loseri si traderi se pot spune f multe. La fel se poate spune ca nu exista investitor bun care sa nu fi avut pierderi la unele investitii.
Trebuie trasata o linie clara intre riscul unei afaceri si pierdere. Niciodata un investitor (trader) nu accepta ca pierderea sa fie mai mare decat riscul predeterminat.

CRITERII DEMNE DE AVUT IN VEDERE
Un risc depinde de :
– marimea capitalului investit
– metoda de investire
– toleranta de a suporta pierderile

Un bun trader, dupa parerea mea, nu ar accepta mai mult de 5% pierdere din capitalul investit. Procentul si-l stabileste fiecare in functie de cele de mai sus.
Sa speri ca daca pierderea va fi mai mare decat riscul asumat si sa astepti ca creasca ulterior transformandu-te din loser in winner devine deja un JOC DE NOROC si devii un gambler.

Ex …. sa presupunem ca avem investit un capital de 30.000 RON, in acest caz nu se va risca mai mult de 1.500 RON pierdere din capital, punand stop lossul la pretul corespunzator acestei valori pe plasamentul de capital/investit.

Veti spune OK … si daca ulterior va creste din nou, mai mult decat pretul la care eu am vandut pentru a-mi proteja investitia.
Raspunsul ar fi unul singur. In cele mai multe cazuri scaderea poate fi mai mare, iar daca pierderea este din profit care ar fi pb.? De regula, fie lacomia, fie frica provoaca cele mai mari pierderi si odata intrat pe panta asta este mai greu sa te redresezi.

Disciplina in tranzactionare este mai greu de format decat sa lasam impulsurile ca teama sau lacomia din noi sa se manifeste liber cu consecinte ireparabile.

Decat sa pierzi mai mult, mai bine mai putin. Exista destule oportunitati pe bursa de a reintra pe aceeasi actiune (buyback), poate mai jos ca pret sau la o alta actiune mai profitabila. Aici este vb de a doua calitate necesara unui investitor … RABDAREA.

Opusul acesteia s-ar baza pe faptul ca daca te ard degetele vei cumpara in orice conditii.

Deci iata doua calitati care trebuiesc formate : DISCIPLINA si RABDAREA

Gandeste-te ca faci o afacere de fiecare data si nu admiti pierderi, iar daca totusi acestea apar afacerea ai ratat-o si trebuie sa iesi din ea.

Riscurile, indiferent de afacere/investitie trebuiesc predefinite si acceptate mai inainte de a incheia afacerea si la primele semnale negative semniifcative aceasta trebuie anulata. Cam aceasta ar fi gandirea.

Avand in vedere metoda de investitie la actiuni pe termen mediu sau lung lucrurile referitoare la risc, cu unele exceptii, se schimba si nu sunt asa pronuntate ca influente. Investitorii in cauza nu-si fac atatea probleme ca si cei care investesc pe termen scurt.

Daca reusim sa omitem comisionul platit brokerului atunci putem avea controlul investitiei.
Daca cineva se gandeste ca in acest caz, comisionul primeaza fata de pierderea unei sume ca urmare a neaplicarii stop lossului atunci sigur este loser.

EXEMPLE PRACTICE DE PROTEJARE A INVESTITIEI … si DE DIMINUARE A RISCULUI
Si pentru a trece la lucruri practice concrete, hai sa vedem ce anume date trebuie sa trecem din punctul de vedere al riscului in JURNALUL nostru de date si analize atat de necesar oricarui investitor serios.

Iata ce urmaresc eu personal:
– data si pretul oricarei intrari sau iesiri pe sau de pe orice actiune;
– comisioane si taxe platite/de platit;
– stop lossurile si limitele pentru profit target;
– argumente pentru intrarea pe o actiune noua sau veche din portofoliu;
– obiective privind pastrarea actiunii;
– maximul pierderii inregistrate dupa ce stop lossul a fost atins si executat prin ordin in piata;
– si alte date de interes.

Bineinteles ca nici un investitor nu-si doreste sa aiba pierderi dar ca in orice afacere orice businessman se gandeste dinainte la asa ceva ca la ceva normal si cum este firesc acesta va incearca prin politici/reguli/clauze diferite sa le diminueze. Cine nu accepta asa ceva acela este un MARE LOSER.

Atata timp cat ne concentram pe faptul ca suntem si investitori cu pierderi sau posibile pierderi atunci vom evita pierderile. De regula un trader va urmari intotdeauna cum sa evite/diminueze pierderile si nu cat va fi castigul.

Incercati, chiar daca in realitate nu este asa sa spuneti in fiecare dimineazta urmatoarele cuvinte „magice”
„Buna dimineazta, ma numesc .X.. si sunt un loser” … si sa continuati cu …. „am asa ceva pentru a provoca serioase pagube investitiilor mele”

Probabil ca unora li se va pare o gluma … dar nu este deloc asa ..incercati s-o aplicati si veti vedea imediat rezultatele …
Intelesul consta si in faptul ca un bun investitor trebuie sa-si domine emotiile folosind mai mult intelectul decat sentimentele si sa nu lase piata sa-i influenteze simtamintele.

Unii spun ca piata de capital este un ocean cu UP si DOWN miscandu-se dupa vointa investitorilor. In aceste conditii unii vor pluti pe inaltimi dupa ce au cumparat o actiune care a facut un rally puternic sau altii vor fi uzi pana la piele si cu teama cand au shortat o actiune, care apoi a crescut, iar profitul lor s-a topit treptat Toate acestea simtiri sunt in interiorul fiecarui investitor .

Managementul banilor este diferit intr-un trend obisnuit (UP, DOWN) si in trend range, insa in ambele cazuri se aplica aceeasi regula de baza … stop lossul maxim 5 % (poate fi si altul) fata de pretul de achizitie, dupa caz.

In incheiere sa luam un exemplu …

Etapa I
Sa spunem ca investim intr-o actiune un capital de 5000 RON.

Etapa a II a
Pentru cei care doresc sa-si protejeze investitia, asa cum este firesc, isi propun de la inceput suma maxima pe care o pot suporta ca pierdere …..

Aici nu sunt formule de calcul, elementele de care trebuie sa tinem cont sunt cele trei enumerate mai sus (putem sa le memoram si planifica, nu ca am dori, dar sa nu uitam sa repetam zilnic: „ma cheama X si sunt un loser”).

CAZUL I
– sa zicem pentru inceput ca putem suporta o pierdere de cca – 5% din investitie, adica 250 RON din capital (fara a „suferi” prea mult)) cu o pierdere totala de 750 RON, iar capitalul ramas va fi de 4750 RON;
– daca fixam stop lossul la primul – 5% am pierde efectiv doar 250 RON (mult .. putin .. nu se stie inca), la care se adauga comisionul la SSIF. Daca ar fi asa lucrurile ar fi bine ..

Dar asa cum se intampla de obicei majoritatea investitorilor au un slab management al banilor investiti sau chiar nu-l au.

De ce spun slab management? Este pentru ca majoritatea investitorilor tot spera ca actia sa tot revina si nu respecta stop lossul fixat impingandu-l tot mai jos cu aceleasi sperante, uneori cu mult sub o linie de risc acceptata ca rationala.

Am vazut nu de putine ori in portofoliile unor colegi sau prieteni pierderi si de – 25% sau mai mult, iar acestia la intrebarea mea dadeau vina pe piata sau pe nesansa ….. “ca piata a facut toate astea”. (Vi se par cunoscute aceste explicatii ?)

Total eronat, nu piata este de vina ci lipsa unei strategii de money mangement si acceptarea irationala a unui risc exagerat totul transformandu-se in NOROC. De abia aici putem vb de joc de noroc, exagerand putin lucrurile, cu toate ca acest termen este total nepotrivit.

Ori in aceasta perioada altii si-au protejat capitalul investit putand relua oricand mai jos fata de locul de executare al primului stop loss de – 5% sau cat a fost pus.

A nu se uita … niciodata nu se corecteaza costul mediu al unei actiuni cumparand pe scadere (nu vom sti pana unde merge aceasta si vom avea pierderi suplimentare). Acest lucru este bine de facut la revenirea trendului urcator, pe crestere.

– in cazul unui slab management al banilor presupunem ca scaderea s-ar repeta de trei ori in timp … adica cate 250 RON de fiecare data. Pe total rezulta 750 RON, iar in procente ar fi – 15% (un procent pur teoretic, dar si practic realizabil).

– sa vedem ce inseama efectiv pierderea totala pentru cei 750 RON din suma ramasa adica din cei 4250 RON.

Pentru a-i recupera ar insemna ca revenirea sa fie de cca + 18 %, un procent foarte mare dar si acesta depinde de timpul de asteptare pentru realizare …. de cele mai multe ori actiunea nu-si mai face revenirea la acelasi nivel si capitalul ramane cu pierderi serioase.

Aceasta este una dintre explicatiile principale pentru care exista atat de multi investitori cu mari pierderi chiar de la inceput dar si pe parcurs.
Pentru revenirea la capitalul initial trebuie sa luam in calcul si alte elemente generate de comportarea pietei de capital in general.

CAZUL II

– de aceasta data ne propunem un procent mai mare de scadere, adica – 10% (in caz teoretic, dar acceptat de unii investitori, inlcusiv pentru cei care au profit pe actiune), caruia ii revine o suma de 500 RON. In cazul in care fixam stop lossul si dam la executie ordinul atunci pierderea este cea de sus (care este acceptata la fel in multe cazuri).

Aici as face o paranteza si anume … atata timp cat stiu ca actia respectiva are potential de revenire (si ma refer aici doar pe TS) procentul poate fi acoperitor, insa si cu riscuri destul de mari mai ales daca nu am profit din care sa tot scad, pierderea in final este destul de mare.
– daca, la fel ca sus, cum se intampla totusi, pierderea o putem considera in trei randuri de aceasta data cu cate 500 RON, adica cate -10% la fiecare pierdere in final capitalul ramas in portofoliu este 5000-1500=3500 RON.
– in situatia revenirii actiunii respective la nivelul capitalului investit… este necesara o crestere de cca 43% , adica 1500/3500 RON, care deja este putin cam prea mare pentru o piata in care in anul 2007 indicele BET a crescut cu cca 51%, iar in anul 2008 a existat o estimare in jur de + 35% si am vazut ce s-a intamplat (pierdere de 70-80%). Nu vorbim de sifuri care in anul 2007 au avut o medie de cca + 8% si un maxim in jur de cca + 22% in luna ianuarie. Lucrurile se pot schimba in sens invers oricand.

Alta cazuistica se poate face in orice varianta, iar alegerea sumei maxime de pierdere si implicit a procentului maxim este o decizie personala, asa cum este si decizia de a va face sau nu o gestionare a riscului bursier, un money management.

Stiu ca cel mai greu nu este acest lucru (in fond este un calcul simplu pentru cazul prezentat) ci crearea sau adaptarea personalitatii la acea disciplina de „fier” pentru a respecta consecvent primul stop loss si a nu te tot duce cu el sperand ca se va intampla o magie, un miracol. Nu uita ca pe bursa investitorii sunt toti OAMENI si nu ZEI sau EXTRATERESTRII.

Eu unul am inceput sa fac acest lucru (cu rezultate din ce in ce mai bune). Totusi, inca nu am scapat de latura emotionala, mai am ceva de lucrat in aceasta privinta.

Pentru asa ceva nu exista carti sau formule matematice, exista experienta si vointa, exista o noua personalitate a traderului adevarat, care se capata in timp, uneori in ani.

In aceste conditii orice experienta este benefica tuturor si face parte din sistemul virtual al educatiei bursiere libere si cultivarii acelui tip de investitor profesionist care nu are nici o legatura cu ipostaza de gambler.

Este demn de tinut minte ca peste 95% dintre cei care investesc pe bursa nu au aceasta disciplina insa odata capatata rezultatele vor fi mai mult decat promitatoare.

VA UREZ DIN TOATA INIMA SA FITI CEEA CE VA DORITI MAI MULT … INVESTITORI DE SUCCES ..

Speak Your Mind

*