1.3.5.5 Traderul si disciplina in bursa

Capitolul nr. 1 ABC – Incepatori

Postat de TRAIAN pe 20 aprilie 2014

GENERALITATI

Adesea exista pe bursa fantastice “bariere” psihologice. Dupa ce vom analiza cauzele care determina atitudinile investitorilor care pierd pe bursa vom incerca sa aflam si sa dezvoltam aplicarea acelor aptitudini si comportamente care depasesc obstacolele psihologice si sa realizam investitii de succes.

Vom invata cum sa ne controlam comportamentul de investitor prin dezvoltarea sistematica psihologica, pas cu pas, saptamana de saptamana, luna de luna pentru a ne apropia de castig.

Sa nu credeti ca acest lucru se va rezolva dintr-o data, instantaneu si definitiv. Totul are in vedere experienta de investitor activ in piata si mai ales sa-ti doresti asa ceva serios.

Un bun trader stie ca din experienta, dupa o perioada de timp, pentru a castiga mai mult el trebuie sa se angajeze in mai multe investitii cu mai multe potentiale pierderi/subevaluari decat cele cu castig.

Dar cu un bun control al banilor si o atentie marita asupra riscurilor protejate de SL (stop loss) reale acesta se pastreaza departe de necazuri si se asigura ca cel putin una dintre marile miscari va fi pe profit considerabil, scapand la timp de celelalte sau pastrandu-le mai mult timp.

Gestionarea banilor se compune din doua elemente de baza:

Gestionarea la nivel psihologic
Gestionarea riscului

Desigur ca pentru fiecare investitie se nasc cateva intrebari. Inainte de a-ti raspunde trebuie sa analizezi intrebarea sistematic si incet. Iata cateva intrebari la care ar trebui sa raspunzi: “Ce te-a motivat sa faci investitia ?”, “Ai pierdut ?”, “De ce ?”.

Inainte de a trece la urmatoarea investitie trebuie sa-ti dai raspunsul la cele de mai sus.
Aici voi face o paranteza, care probabil va ajuta sa fie mai inteleasa tema de mai sus.

Se spune ca Medea inainte de a-si sacrifica copii ar fi zis “ Stiu ce rau urmeaza sa fac, dar subconstientul meu este mai puternic decat ratiunea”. Iata o contradictie potentiala si puternica care va exista mereu in om.

Resursa mentala a investitorului
Daca acest sentiment reflecta caracteristicile mintii tale atunci fara studiu si practica nu vei putea deveni un investitor castigator. Si uite asa ajungem sa ne cunoastem mai bine resursa mentala si s-o folosim pentru a obtine ceea ce doresti in fiecare zi.

Puterea si controlul mental sunt inainte de toate un continut important al individului, dar si adevarate valori personale.

Constrangerile externe care exista in societate pentru a-ti controla comportamentul nu exista pe piata de capital unde investitorul este singur.

Piata nu are putere sau control asupra ta. Daca de fapt nu poti controla sau manipula piata si aceasta nu are deloc putere sau control asupra ta atunci responsabilitatea pentru ceea ce astepti de la ea iti revine tie direct.

Singurul lucru pe care il poti controla esti TU.
Ca investitor ai puterea fie sa-ti oferi tie bani, sa-i gestionezi tu sau sa-i dai altor investitori sa faca ceea ce ti-ai propus tu cu ei. Caile prin care alegi sa faci acest lucru va fi determinat de o serie de factori psihologici care au mai putin sau deloc de a face cu piata.

Aceasta pasare a investitie (catre broker de obicei) va fi pana cand tu vei invata sa te adaptezi la o serie de conditii care exista in piata de capital.

Pentru a opera cu succes in aceasta piata tu ai nevoie inveti sa te autocontrolezi cu atat mai mult cu cat iti vei da seama ca esti complet singur si trebuie sa estimezi abilitatea acesteia de a raspunde asteptarilor tale. De regula pentru reusita trebuie sa fie in rezonanta/ sincronizate.

Majoritatea investitorilor sufera unele manifestari psihologice. Un exemplu in acest sens este cel care genereaza FRICA.

FRICA
Frica rezulta din credinta ca orice conditie are potentialul de a cauza orice durere emotionala sau fizica cum ar fi stress, anxietate, confuzie, dezamagire etc.

Conditiile durerii emotionale sunt bazate pe rezultatul unor asteptari neindeplinite care creaza un conflict intre credinta investitorului privind realizarea mai mult ca sigura a scopului sau si conditiile actuale din piata care se opun acelui scop.

Acest conflict produce aparitia emotiilor noastre sub forma unei dureri pe care in general noi o etichetam ca mai sus.

Insa, asa cum se intampla, in mod instinctiv, oamenii doresc sa ocoleasca aceasta durere construind mental o aparare impotriva intruziunii informatiei care ar putea confirma existenta vreunui conflict.

Aceasta consta din ratiuni si justificari, iar toate acestea vor rezulta intr-o perceptie distorsionata.

Perceptia distorsionata apare cand sistemul nostru mental deformeaza automat informatia primita prin excluderea unor informatii sigure pentru a compensa conflictul intre ceea ce asteptam si ceea ce piata ne ofera.

Aceasta va fi facut intr-un asemenea mod astfel incat noi vom crede ca exista o alta realitate intre noi insine si exterior, ocolind astfel orice durere.

Iata cum putem sa definim o alta realitate deformata dar corespondenta atat credintei proprii despre piata si conditiile actuale ale pietei.

Daca ai distorsionat informatiile pietei tu nu vei putea observa cu adevarat realitatea pietei si vei fi supus unei iluzii, mergand pana la a ascunde posibilitatea dezamagirii proprii.

Constientizarea fortata
In acest punct ar trebui ca tu sa fii aliniat la ceea ce poate fi numita “constientizarea fortata”.

Evident, daca piata face altceva decat ceea ce asteptam noi insine (mai putin sa valideze sperantele tale), atunci altceva va fi oferit. Aceste distorsiuni vor continua atata timp cat ele vor fi impuse in mintea noastra, pana la definirea autoincrederii si absenta fricii: a cunoaste ce trebuie sa faci la momentul potrivit si apoi sa-l faci fara ezitare.

Orice ezitare va crea o indoiala proprie si frica. Din pacate atata timp cat noi insine nu vom sti ce dorim sau in ce directie vom merge atunci nici directia reala a pietei nu vom sti care este.

Iata cateva elemente mobilizatoare ale traderilor adevarati care trec peste obstacolele psihologice de mai sus:
invata sa pierzi”, “mergi cu piata”, trendul este prietenul tau”, ”taie pierderile si lasa profitul sa alerge” “ pentru a cunoaste piata trebuie sa te cunosti pe tine insuti” .

Diferenta dintre un trader adevarat si un investitor.
Traderul adevarat nu are secrete pentru a obtine succesul, insa acesta se pregateste intens pentru fiecare investitie invatand ce este autodisciplina, controlul emotional si abilitatea de a-si schimba gandirea pentru a merge alaturi de piata.

Toate cele trei elemente nu sunt altceva decat incercari/probleme psihologice.
Am putea spune din experienta ca atat investitorul cat si traderul de succes au aceeasi experienta in piata avand acces la aceleasi resurse externe, iar ceea ce-i deosebeste cel mai mult sunt resursele proprii in primul rand cele psihologice capatate si formate in decursul anilor.

Nimeni nu a afirmat pana acum ca trebuie sa ai aceste calitati psihologice innascute pentru a deveni un castigator al bursei. Total adevarat, cu atat mai mult cu cat pe unii dintre acestia ii cunoastem fiecare.

Deosebirea care exista intre cele doua categorii este mare. Prima se bazeaza pe INCREDEREA capatata in timp printr-un sistem bun de investitii propriu numai de ei stiut si disciplina psihologica.

A doua categorie este caracterizata de FRICA, situata la polul opus.

Daca vei intreba un investitor de succes cum a reusit pe bursa acesta nu va putea sa defineasca exact elementele ajutatoare insa intotdeauna iti va spune de DISCIPLINA si ca exista o corelatie directa intre nivelul de incredere personal si emotiile negative mentionate.

Increderea si frica sunt stari ale mintii care sunt similare ca natura, dar separate ca manifestari diferite. Pe masura ce nivelul de incredere personal creste, gradul de confuzie sau anxietate si frica se disipeaza proportional.

Increderea creste in mod natural pe masura ce investitorul invata sa aiba incredere in el insusi, sa faca ce trebuie facut atunci cand trebuie fara ezitare.

Punctul principal al explicatiei este ca schimbarea fricii in incredere si eliminarea celei dintai trebuie sa se faca la nivelul investitorului. Piata este aceeasi, ea nu trebuie sa se schimbe, cel care trebuie sa se schimbe este investitorul.

Vreau sa spun ca nu exista nici un investitor care sa nu fi pierdut bani la bursa insa separarea dintre cele doua categorii este ca fiecare trateaza diferit aceasta problema, de pe alt nivel psihologic.

Experienta personala, bat-o vina
Daca ar trebui sa ma refer la persoana mea ca investitor, in contextul celor de mai sus, pot spune urmatoarele:
– piata de capital, in decursul timpului, m-a schimbat in bine si in prezent piata de capital nu mi se pare atat de departe ca prezenta si intelegere cum era la inceput.

– nu pot spune ca am incredere 100% in mine si ca ma pot bizui intotdeauna pe parerile mele pentru a investi in bursa. Este adevarat ca deciziile imi apartin in totalitate cand intru in piata, insa intru intotdeauna cu parerile mele.

– nu cred ca exista vreun investitor individual care sa aiba incredere TOTALA in fortele sale si care sa nu-i fie frica pentru anumite evolutii ciudate ale pietei mai putin controlabile ca emotii si atitudine pishologica, dar acesta se poate adapta noilor cerinte ale pietei.

– daca inainte nu acceptam sa pierd real money astazi accept aceasta situatie cu dubla motivatie: in viata unui speculator riscul este viata lui si firesc sunt si pierderi acceptate; pierderile sunt normale in piata si fac parte din viata fireasca a bursei si ca atare voi acorda mai multa atentie diminuarii potentialelor pierderi.

– teama\frica nu pot spune ca am eradicat-o complet asa cum se lauda unii, insa a devenit controlabila. Am depasit momentele in care urmaream sa recuperez pierderile. Pot spune ca nu se recomanda deloc acest lucru, deoarece te poate distrage de la formarea unui bun sistem de tranzactii si te indeparteaza de la scopul final, sa devii investitor de succes.

– nu am modele de investitor, insa incerc sa ma identific cu calitatile unui bun investitor, inca nu am ajuns acolo, mai am ceva stari emotionale pe care incerc sa le controlez (ce sa-i faci sunt un tip pasional), am facut succese reale dar mai este cale lunga pana voi spune ca am reusit sa ma cunosc pe mine insumi suficient de bine si sa am incredere totala in fortele proprii.

– imi fac zilnic balanta contabila, cu analize de risc si castig in egala masura fixandu-mi strategia pentru a doua zi. Am constatat ca am succes atunci cand sunt consecvent cu mine insumi si mai ales disciplinat in respectarea sistemului propriu de investitii (care nu este unic, am pentru fiecare piata un sistem anume).

– important este ca-mi recunosc pierderile, vorbesc despre ele ca si despre castiguri, cu aceeasi conotatie, imi cunosc greselile si incerc sa nu le mai repet facand pe baza lor analize si chiar comentarii in jurnalul personal.

Sunt convins ca multi se vor intreba ” Exista o metoda/sistem/tehnica/soft care sa realizeze redarea/cresterea increderii unui investitor si scaderea treptata a FRICII pana la anihilarea ei”?

Intr-un cuvant “Cum pot gestiona psihologia?”
Voi incerca sa sintetizez in cateva cuvinte cum am procedat eu.

Faza I
Cunoasterea pietei/pietelor de capital din Ro dar si din lume.
Cum? Studiind intens dar si discutand cu investitori cu experienta, traderi de succes.

Testand diversele strategii de investitie de buy si sell studiate din carti intai virtual si apoi real atat cat a fost necesar ca sa le inteleg.

In acest mod am observat ca unele mi se potrivesc altele nu si ca mergand numai pe intuitie si simpla observare a cotatiilor in bursa nu a fost suficienta.

Am mers mai departe si am aprofundat ca investitor activ in piata sistemul ales, astfel vazand cum cresc castigurile in final (vreau sa spun ca am prins multe corectii dar si downtrenduri serioase) am capatat incredere in mine si am mers mai departe …

Faza a II a
Testarea si alegerea metodelor cele mai potrivite pentru controlul banilor si al riscului.

Vreau sa va spun ca sunt multe metode si reguli care conduc la controlul riscului si al banilor insa trebuie la fel sa-ti alegi metoda si strategia potrivita pentru tine, dar de data aceasta trebuie respectata la fiecare investitie.

Rezultatele s-au vazut pe parcurs si astfel am reusit sa raman activ in piata si sa fiu alaturi de ea indiferent ca facea UP, DOWN sau BOUTH SIDE, cu atat mai mult cu cat pe TM si TL am putut gandi acelasi trend cu al pietei, dar si in majoritatea cazurilor pe TS.

Acest lucru mi-a crescut si mai mult increderea in mine si in sistemul ales pe care l-am completat si imbunatatit permanent. Se spune ca orice bun investitor are propriul sau sistem de investitii pe care nu-l destainuie nimanui. De fapt acesta ii da increderea cea mai mare.

Odata acest sistem cunoscut si de altii nu mai este infailibil pentru tine, incepe sa nu-ti mai aduca aceleasi satisfactii si trebuie sa cauti altul deoarece devine vulnerabil, poate fi intuit usor si ajungi sa intri in masa mare de investitori si chiar sa pierzi

Faza a III a
Controlul psihologiei / emotiilor psihologice
Este faza actuala in care ma aflu si dupa cum vedeti invat continuu, insa am depasit de mult stadiul incepatorului avansand incet si bine. In acest caz nu exista notiunea timp. Timpul in acest caz joaca rolul primordial si el este cel care delimiteaza intre ei investitorii de succes. Pentru unii acest timp este mai scurt, iar pentru altii poate dura ani buni.

De fapt acest lucru nu se intelege corect de foarte multi investitori in devenire si anume … piata de capital este acolo unde ii este locul – ea nu pleaca, oportunitati sunt si vor fi tot timpul. Nu trebuie sa te grabesti pana nu o cunosti destul.

Nimeni nu poate spune ca nu este destul TIMP de a investi atata timp cat pe bursa din Ro nu sunt introduse toate instrumentele financiare si nici IPO sau ca nu vor mai fi si alte evenimente importante cu influente majore pe bursa si atunci … de ce atata graba stimati investitori ?

Nu uitati ca fara cele trei elemente principale (sistem investitii bun si testat, MM/RM si PM) va veti aruncati de buna voie in gura rechinilor verosi care va cunosc bine psihologia de investitori minoritari, chiar o stimuleaza (“veniti pe bursa ca se castiga multi bani si repede”) uitand sa va spuna cum porcedeaza ei, ce strategii si mai ales ce manipulari fac (legale sau mai putin legale) sa va ia cu atata inima rece, “profesionista”, bruma de avere adunata cu greu sau chiar imprumuturile de la banci etc.

Inainte de a investi sume mari, mai mari decat suportabilitatea dvs fata de pierderi intrebati-va …. “Oare sunt pregatit sa realizez ceea ce mi-am propus cu acesti bani” ? (chiar daca unii tot incearca sa spuna ca daca sunt bani disponibili poti sa-i pierzi pe toti fara nici un regret.

In functie de raspuns adoptati decizia personala care se impune, iar daca ati pierdut NO REGRET v-ati aruncat singuri cu capul (GOL) inainte si va meritati singuri soarta.

Bursa nu este un joc de noroc ca sa tot incerci la noroc LOZUL cel MARE, asa cum fac unii. Bursa este un studiu continuu, iar primul studiu pe care trebuie sa-l incepi este cel cu tine insuti.

Ce zici investitorule

esti pregatit din acest punct de vedere ?
Nu trebuie sa uitam un singur lucru cand vb de managementul psihologiei unui investitor/investitori si anume acesta determina in proportie de cca 90% ca raportul investitori de succes si investitori cu pierderi sa fie mereu de 1 : 9, iar resursa mentala este cea mai importanta pentru ca un investitor sa castige.

Trebuie doar educata/gestionata la nivelul pietei de capital in care activeaza.
Eu am incercat sa vorbesc despre mine … voi cursantii mei ce ati realizat pana in prezent ? In ce stadiu va aflati si ce v-ati propus in perspectiva. ?

Speak Your Mind

*