1.3.5.4 Dorinta de a castiga bani

Capitolul nr.1 ABC – Incepatori 

 

Resursa psihologica – DORINTA DE A CASTIGA BANI LA BURSA

Una dintre principalele slabiciuni ale mintii majoritatii oamenilor este legata de cuvantul “imposibil”. Totodata omul cunoaste toate regulile care nu merg si toate lucrurile care nu pot fi facute.

Pe de alta parte este bine de stiut ca pentru a obtine succesul trebuie sa fi constient de acesta, sa ai incredere ca-l vei cunoaste. Totodata pierderile sosesc la aceia care isi “permit” sa devina constienti numai de pierderi.

Sunt convins ca foarte multi se intreaba cum putem schimba intre ele cele doua comportamente ? Putem transforma un om constient de pierderi intr-unul constient de succes ?

Ei bine DA, iar materialul prezent ne va indica cateva solutii bune.

Pana atunci vom face alte cateva referiri privind psihologia umana si investitiile in general.

O alta slabiciune a mintii tot pentru foarte multi oameni este obisnuinta de a masura orice lucru de catre oricine, dupa impresia si credinta proprie si de aceea multi cred ca NIMENI nu poate gandi si creste ca un OM BOGAT.

Firesc, acestia nu pot gandi in conditiile bogatiei deoarece ei sunt obisnuiti sa gandeasca despre saracie, mizerie, esecuri si infrangeri.

Nu incerc sa condamn pe nimeni de asa ceva, insa este momentul sa ne transpunem usor intr-un om de succes ca doar pentru a castiga pe bursa am devenit investitori. Chiar daca pare “ciudat” pentru multi un bun investitor este un om BOGAT si nu unul sarac fiindca a pierdut bani pe bursa.

De aceea o prima mare concluzie este ca pentru a avea succes in piata de capital trebuie sa gandim ca un CASTIGATOR/INVINGATOR.

Cel mai frumos exemplu al OBISNUINTEI este al studentului chinez care a venit in America sa studieze si care fiind intrebat ce l-a impresionat mai mult in aceasta tara raspunsul acestuia a fost urmatorul : OCHII. De ce ? Simplu, pentru ca nu semanau cu cei ai neamului sau cu care era foarte obisnuit.

Iata si invatatura acestui prim exemplu : Pentru a fi invingator/investitor de succes trebuie sa gandesti in primul rand ca un INVESTITOR DE SUCCES, sa accepti si alta postura chiar daca nu am fost obisnuiti sa fim toti oameni de afaceri, care au avut succes in bransa lor.

Un alt exemplu in sensul celor de mai sus.
Sunt convins ca toti stim cat de bogat si mare om de afaceri a fost Henry FORD. Povestea spune ca acesta s-a hotarat sa produca motorul faimos V8. Dupa ce si-a ales echipa de ingineri si produsul a fost pus pe hartie acestia au spus ca este IMPOSIBIL sa-l realizeze si fizic.

Nu este greu de crezut ca singurul care a crezut in sansa realizarii acestui motor unic a fost HF, care a spus “incepeti si lucrati pana cand REUSITI si nu conteaza cat timp este NECESAR”.

Credeti ca aceasta descoperire a fost usoara? Ei bine NU. Dupa un an nu s-a intamplat NIMIC. Atunci tot HF a zis “CONTINUATI, mergeti mai departe , il doresc si-l voi avea”.

Iata ca rolul DETERMINARII a fost primordial pentru reusita deoarece motorul V8 a fost ulterior descoperit de acei ingineri.

Nu-i asa ca este memorabil ? Oare este greu de crezut ca putem fi investitori de SUCCES fiind convinsi ca acest lucru este POSIBIL. Trebuie sa va doriti acest lucru foarte multi si in mod serios, altfel sanse de reusita sunt putine.

Mai plastic spus, dupa parerea mea bursa nu este o halta intre doua gari principale in care doar unii opresc, ci ea este cea mai mare gara in care intra si ies foarte multi investitori, insa dintre acestia foarte putini se opresc in ea pentru a o cunoaste mai bine, in detaliu.

Primul principiu al succesului – DORINTA

Intorcandu-ne la Ford si succesele sale am putea spune ca reusitele lui sunt strans legate de DORINTA. In acest caz un investitor de succes este stapanul DESTINULUI propriu ori capitanul SUFLETULUI sau. Acesta este si un adevar profetic.

Cum putem realiza totusi acest lucru – stapan si capitan al EU-lui tau? Simplu, prin faptul ca avem puterea de a controla gandurile noastre si nu invers. Trebuie sa avem puterea de a ne ADAPTA noilor cerinte ale bursei care nu intotdeauna corespund cu cele obisnuite

In caz invers cred ca la bursa nu ne-am gasit locul potrivit pentru a fi un investitor castigator, trebuie sa cautam in alta parte succesul (dragoste, familie, munca etc).

Credeti ca dupa cele de mai sus sunteti in stare sa deveniti un investitor de SUCCES atunci vom continua cu principiile acestui gen de investitor?

Oricum cine doreste se poate opri aici. Eu insa voi continua si cu alte lucruri interesante.

Exista si alte exemple privind scopurile propuse de alte persoane care ulterior au devenit oameni de succes insa cel mai important lucru pe langa DORINTA este un plan care trebuie sa ti-l construiesti singur si pe care, pas cu pas, sa-l realizezi pana iti atingi scopul. In acelasi timp trebuie sa-ti retezi orice cale de INTOARCERE.

Cei sase pasi prin care DORINTA de bogatie poate deveni castig: 
Primul pas : Fixeaza in minte suma exacta de bani pe care o doresti. Nu este suficient sa spui doar “Doresc o multime de bani”. Trebuie definita suma.

Al doilea pas : Determina exact ce intentionezi sa cedezi in schimbul castigului pentru banii doriti.

Al treilea pas : Stabileste o data exacta cand doresti sa obtii banii doriti.

Al patrulea pas : Creaza un plan clar pentru realizarea dorintei si incepe de indata sa pui planul in aplicare chiar daca esti pregatit sau nu.

Al cincilea pas : Scrie clar, starea concisa a banilor pe care intentionezi sa-i castigi, stabileste timpul limita pentru aceasta, clarifica ceea ce intentionezi sa cedezi/platesti in schimbul banilor castigati si descrie limpede planul prin care doresti sa-i obtii.

Al saselea pas : Citeste tare aceste date, de doua ori pe zi, una inainte de culcare si una dupa trezirea de dimineatza. Asa cum citesti – vezi, simti si crezi se naste dorinta de a intra in posesia banilor chiar daca in mod initial si real acestea sunt doar o DORINTA.

Pentru reusita si ajutor toti acesti pasi trebuie intelesi exact si respectati intocmai.
OBIECTIVUL este de a DORI banii si astfel nu vei avea dificultati in a te autoconvinge sa-i obtii. Important este sa devi atat de DETERMINAT pentru a avea suma de bani astfel incat trebuie sa te autoconvingi sa-i obti.

Ei ce ziceti, incepem sa ne autoconvingem ca dorim atat de mult sa castigam o suma de bani la bursa? Eu deja imi doresc sa castig dublul sumei de 10.000 euro intr-un an de zile avand planul creionat in amanuntime, foarte clar si real.

Comments

 1. Ca să câștigi dublul sumei de 10.000 Euro într-un an, câți bani ești dispus să investești?

  • Servus,

   Nu mi-am facut niciodata calculul cat ar trebui sa fie capitalul OPTIM (deci nu MINIM) care sa-mi permita sa castig intr-un an o suma fixa, sa zicem 10.000 euro. In schimb mi-am planificat cat sa castig daca am un capital de 30.000 euro sau 50.000 euro.

   Fireste ca trebuie sa te raportezi la mai multe elemente:
   1. Care este orizontul de timp pentru o investitie? Aici vorbim de TS, termen scurt (maxim 6 luni), termen mediu (TM – maxim 1 an de zile) si termen lung (minim 5 ani de zile).
   2. Care este raportul RR, adica reward (castig) si risk (pierdere)? Acestea depind de tipul pietei, al instrumentului si profilul investitorului. De exemplu pentru o piata volatila (derivate, valutara) unde pot tranzactiona Intraday (adica de la cateva ora la cateva minute), riscul fiind foarte mare voi alege un RR de 2:1 sau 3:1 cu un risc de -2%. In functie de acesta si castigul este coerspunzator. VA trebui sa evit over tradingul si sa aleg oportunitatile cu sanse mari de castig.
   Pe o piata de actiuni unde riscul este mediu voi alege un RR variabil mergan chiar pana la 5:1, dar si riscul va fi de -10%. Adica voi marca pierderea daca variatia pretului fata de pct meu de intrare pe actiuni a coborat cu 10% din acesta.
   3. Cand trebuie sa intru in piata si mai ales cand trebuie sa ies?. Una este sa intru cand deja trendul UP s-a consumat destul de mult si alta este sa intru cand a inceput trendul UP sa urce. In primul caz voi prinde poate 2-5% si in al doilea caz poate 20-30% crestere. La fel este si cand ies. daca voi respecta RR atunci voi pierde cat voi suporta. Daca il tot modific devin nesigur si voi face greseli.
   4. Cand trebuie sa fiu flexibil in piata? Sistemul stabilit de mine trebuie sa-mi permita sa caut tot timpul oportunitati mai bune. Aceasta inseamna ca daca am in portofoliu o actiune si ea nu-mi mai aduce castiguri apropiate de perioada anterioara sau sunt plafonate cresterile atunci trebuie sa renunt si sa merg pe alta actiuni care imi ofera castiguri mai bune.

   Sunt multe situatiii pe care trebuie sa le iau in calcul legate de : modalitate de investitii, money management si psihologia pietei. Un calcul simplist ne-ar spune ca la un capital de 30.000 euro in calitate de investitor , daca ma gandesc la un randament anual cat este media pietei de 20% atunci ar trebui ca acest capital sa fie recuperat integral in 5 ani de zile. Se pot face calcule similare si cu sume mai mici, dar si cu randamente mai mici sa zicem de 10% cat este dublul dobanzii bancare acum. In acest caz pentru suma de 20.000 euro ar trebui sa recuperez tot capitalul in 10 ani sau castigul meu in 5 ani ar fi de 10.000 euro.

   DAR, orice investitor serios stie ca INTOTDEAUNA trebuie sa aiba lichiditati in cont pentru a nu pierde oportunitatile (asa cum este acum la Romgaz) si ca acestea ar putea fi si 30% din capital. Aceste lichiditati le roteste si ii permite sa fie flexibil, mai ales ca oportunitatile nu vin la comanda. In acest caz calculul se modifica si capitalul poate fi mai mare cu 30%.

   In cazul unui trader capitalul este mult mai mic si ea depinde de ce laverage folosesti, mai ales ca la inceput folosesti unul mic (1:50 sau 1:100). Si in acest caz conteaza cum tranzactionezi (des sau mai rar), caz in care castigul saptamanal este cel de referinta, sa zicem in medie de 2% pentru ca intr-un an sa ai 100%. Deci iata castigul este de 10 ori mai mare intr-un an si atunci si capitalul tau este mult mai mic. In cazul nostru poate fi de 10000, la care voi adauga si cel de siguranta pentru acoperirea marjei sau alte oportunitati. Daca vei tranzactiona mai des sau cu un laverage mai mare (deci cu un risc mai mare) fireste ca acest capital se poate diminua substantial.

   Asa ca dupa mine NU CAPITALUL ESTE IMPORTANT. Daca esti dastept poti sa incepi cu 1000 euro si sa aduni intr-un an si 10.000 euro sau mai mult, insa unele firme straine iti cer un capital minim de 3000 sau 10000 euro, asa ca nu ai de ales.

   CAPITALUL este pe locul secund. Ceea ce conteaza este sa te poti mentine in piata pana ajungi sa castigi sistematic, cu pierderi mici, adica ai un sistem de investitii bun, testat deja si ca expunerea ta este controlata. Pentru unii acest tip de pregatire si instruire practica este intre 1-4 ani sau deloc, asa ca mai intai trebuie sa sti ce fel de investitor/trader esti si nu poti s-o faci decat exersand practic si de abia dupa aceea sa incerci sa vezi cati poti castiga cu o anumita suma. Daca te vei simti confortabil SFATUL meu este sa nu0ti swchimbi strategia sau expunerea crezand ca vei castiga mai mult. Este posbil cum au patit-o multi sa pierzi ce ai castigat inclusiv capitalul initial. Si atunci mai conteaza capiatlul?

   Experienta personal iti va spune care este capitalul DISPONIBIL, adica atat cat poti sa aduni fara a renunta la strictul necesar sau sa te imprumuti.

 2. Cam multe zerouri… :)

  Cu alte cuvinte, piața de capital nu e chiar pentru oricine, trebuie să ai ceva bani puși deoparte — ceea ce nu-i puțin lucru în zilele noastre.

  • Servus Adrian,

   Se spune ca cine doreste sa invseteasca nu este limitat de varsta. Conditia este sa ai disponibilitati, nu ca cele 100$ cu care te imbie formele fantoma de forex stiind foarte bine ca-i vei pierde si apoi te va indruma sa pui mai multi bani sa ai sanse si de castig si tot asa fiindca au fost conditii neprevazute pana ajungi sa bagi in piata in total mii de euro. Scopul lor este ca sa trazactionezi cu speranta ca vei castiga data viitoare … samd.

   Investitia trebuie privita ca o afacere serioasa. Daca vreu sa faci o florarie tot iti trebuie ceva bani si apoi timp sa iti faci piata, clientela, furnizorii, etc. Asa si daca vrei sa te faci fermier etc. Orice investitie necesita multe lucruri: pregatire, instruire, carti, seminarii, cursuri, demo si ceva bani de tocat pana inveti. Pornesti cu putin nu vei reusi sa inveti cum trebuie fiind resursele limitate si piata/experienta limitata. Timpul pentru a ajunge la un anumit nivel va fi mai lung si fara orizont de cunoastere.

   Daca vrei sa joci la ruleta ai nevoie de putini bani, dar nu vei reusi sa castigi sau sa castigi suficient, insa bursa nu este joc de noroc, este arta. Ori arta trebuie creata nu furata fara sa cheltui bani. Daca suma este mica si castigul este mic si va dura mai mult timp pentru a face profit. Daca ar fi la indemana oricui toate lumea ar investi si atunci cine ar mai munci. Ori economia fara firme si angajati nu exista. Sunt consumatori si producatori. Pentru a merge ceva trebuie sa existe obligatoriu elementele de baza.

   Asa si ca investitor. Nu poti spune ca am cumparat 1 actiune de 1 leu si sunt investitor si ca ar trebui sa castig cat salariul pe 1 luna din asa ceva. In Romania sunt cca. 83.000 conturi de investitii. In SUA sunt 18% din populatie si tot asa. Fiecare investeste cati bani are disponibili si cat investesti atat castigi. Vrei mai mult trebuie sa contrbui cu mai mult.

   O investitie pentru a reusi are nevoie de RESURSE, una pentru a-si forma piata (a se experimenta pentru a castiga si apoi a castiga constant) alta pentru a se diversifica si a-si proteja capitalul.

   Exista o regula a MM (gestionarea banilor) cat trebuie sa fie expunerea mea pentru a-mi proteja capitalul si mai ales a-mi controla riscul. Din pacate foarte multi incep prin cat trebuie sa am pentru a castiga suma X. AICI este marea greseala si de fapt trebuie sa spun cati bani bag in aceasta actiune/afacere pentru a nu avea pierderea mai mare decat as suporta. De aceea si pierd urmarind constant castigul sa fie cat mai mare si daca se poate repede si cu bani cat mai putini.

   Ei bine … castig mare inseamna risc mare si deci pierdere mare. Daca vreau si repede atunci riscul este si mai mare fiindca nu voi urmari optimizarea profitului si ma voli grabi sa ies din piata pentru a nu pierde profitul deja castigat. Toate acetsea inseamna experienta, deci lucrul practic.

   Asa ca daca accepti pierderea poti incepe sa tranzactionezi. Cu cat? Vei vedea la primele castiguri cat de mari sunt, cu ce capital ai realizat, cat ai pierdut si daca vei fi multumit. Daca nu atunci SINGUR vei spune am de unde sa fac rost de acesti bani sau nu am de unde. Daca nu … va trebui sa-ti revizuiesti planul afacerii sau sa te lasi de ea.
   Gandeste ca un afacerist. Daca nu stim cum gandeste un afacerist vei gasi destule carti din care sa citesti. Vei vedea piedicile si cat a cheltuit pana a iesit pe profit fara a vorbi de cat a investit. Compara suma investita si raporteaza profitul la ea si vei vedea ca un investitor serios va castiga mai mult pe bursa intr-un timp mai putin, dar nu va spune acest lucru daca se plange ca suma de inceput are 3 sau 4 zerouri.

Speak Your Mind

*