1.3.5.2 Psihologia de a investi – etapa 2

Capitolul nr.1 ABC – Incepatori

Am urmarit in mai multe materiale sfaturi si recomandari suficiente pentru ca orice om sa poata deveni un investitor de succes.

Am ajuns totusi la concluzia ca cele mai importante elemente pot fi prezentate sub forma raspunsurilor la urmatoarele 7 intrebari :

1. Cum pot fi mai DISCIPLINAT?
2. Cum pot gasi un SISTEM care sa lucreze pentru mine?
3. Cum pot deveni mai CONSISTENT?
4. Cum pot sa-mi dezvolt RABDAREA?
5. Cum pot sa-mi stapanesc FRICA si LACOMIA?
6. Cum pot sa tranzactionez fara EMOTII ?
7. Cum pot sa am mai multa INCREDERE?

Sunt convins ca fiecare dintre voi fie v-ati pus una sau mai multe intrebari dintre acestea, fie ati gasit raspunsul in timp la o parte sau la toate. In aceeasi masura sunt convins ca inca sunt multi care nici nu s-au gandit la aceste intrebari.

Totodata am intalnit investitori care erau de “succes” la tranzactiile DEMO/virtuale, iar cand actionau direct in piata, in mod REAL, uitau tot ceea ce aplicasera pe hartie si stapaniti de emotie incasau pierderi dupa pierderi sau aveau castiguri nesemnificative si pierderi mari.

Voi incerca mai jos, intr-o forma cat mai apropiata de intelesul fiecaruia, sa dau raspunsuri la cele de mai sus.

Bun vor zice unii, stim raspunsurile, suntem deja investitori de succes? Desigur ca nu este suficient.
Chiar daca vom cunoaste raspunsurile nu va fi suficient, ci va trebui sa le si aplicam cat mai CORECT, ele materializandu-se direct in portofoliu prin profiturile obtinute.

S-o luam cu inceputul.

1. Cum pot fi mai DISCIPLINAT?
Cred ca la inceput trebuie sa ne constientizam asupra necesitatii acestei calitati.

As porni de la faptul ca bursa este locul unde se intalnesc doua categorii de oameni. Prima este cea care doreste sa intre intr-o afacere si pentru aceasta trebuie sa cumpere de pe piata actiuni asumandu-si niste riscuri, dintre care cel mai important este cel de a pierde bani.

A doua categorie este cea a vanzatorilor, adica a celor care nu doresc sa-si mai asume riscuri pentru acea actiune din diferite motive, unul dintre acestea fiind teama de a nu-si pierde profitul sau capitalul investit.

Si intr-un caz si in celalalt fiecare isi pune intrebarea “Care este profitul/castigul net pe care doresc sa-l obtin.
Ori pentru a ajunge la aceasta tinta trebuie sa respect permanent niste reguli/tehnici de baza cunoscute si recunoscute. Daca acest lucru il fac sistematic si cat mai corect, indiferent de situatie, atunci pot spune ca am o atitudine disciplinata in piata de capital.

Voi da un singur caz. Daca se stie ca NICIODATA nu trebuie sa cumpar cand piata scade pai aceasta va fi litera de LEGE, oricat mi s-ar parea mie ca am uneori “dreptate’ si doresc sa fac invers incercand sa prind niste minime mai mult intuite sau visate.

Stim deja ca de multe ori cand nu respect aceasta regula pierd bani. Speranta este opusul disciplinei si cand este exagerata ea se intoarce impotriva noastra.

Desigur ca aceasta calitate – DICIPLINA – se capata cu timpul si numai daca imi doresc acest lucru. Ori, cine nu-si doreste sa obtina profit din orice investitie? Atunci sunt nevoit sa respect strict regulile de baza ale bursei. Ce rost are sa le cunosc si sa nu incerc sa le respect, mai ales daca acestea au la baza experienta a milione de investitori in decursul zecilor de ani.
Si uite asa ajungem la necesitatea educarii DISCIPLINEI INDIVIDUALE ca investitor de succes pe bursa.

Cum se poate face? Sigur numai prin vointa si incredere in fortele proprii incercand permanent sa adaug ceva la aceasta calitate obligatorie.

Mai detaliat se poate gasi la linkul DISCIPLINA SI MODESTIA

Sunt convins ca multi investitori se gandesc deja ca mai intai ar trebui sa se disciplinizeze in piata de capital. Si aici exista un raspuns in sensul ca la inceputul anului 2007 se vorbea de infiintarea unei agentii de rating a bursei din Bucuresti in sistem de franciza a agentiilor consacrate, care sa urmareasca acest lucru cu efecte directe asupra transparentei emitentilor in relatiile cu bursa.

Deocamdata asteptam asa ceva insa pana atunci cred ca putem sa fim noi mai disciplinati cand tranzactionam pe piata de capital cu foloase directe in portofoliu.

Incercati aceasta noua calitate si veti vedea rezultatele.

2. Cum pot gasi un sistem de investitii care sa lucreze pentru mine ?

Sunt convins ca unii stiu deja ce este acela un sistem de investitii si mai putini dintre acestia au deja un sistem reusit, care sa le aduca si profitul necesar. Insa sunt putini cei care au un sistem propriu ce lucreaza in folosul lor si nu invers.

De la a sti ce este un sistem pana a gasi solutia finala convenabila si consistenta este nevoie de timp si PASIUNE sau RESPONSABILITATE. Deoarece vorbim de afaceri, pe langa un plan de afaceri, absolut necesar, va trebui sa ne gasim si un sistem propriu care ni se potriveste cel mai bine pentru punerea lui in aplicare.

Foarte multi confunda sistemul de investitii cu strategia de investitii sau metoda/tehnica de investitii si de aceea reusita este mult diminuata. Ba exista si cazuri in care sistemul de investitii se confunda cu sistemul/platforma de tranzactionare oferita de bursa sau SSIF.

Pentru a fi la obiect voi spune ca un sistem de investitii contine:
– metode, strategii si tehnici pentru intrarea in piata
– metode, strategii si tehnici pentru iesirea din piata
– metode pentru controlul banilor
– metode pentru controlul riscului
– metode pentru controlul psihologiei.

Bineinteles ca la aceste elemente nu se ajunge asa usor si nu iti sunt servite pe tava. Sunt foarte putine SSIF care sprijina educational formarea unui bun investitor.

Sunt convins ca vor fi intrebari privind modalitatea de a intra in posesia acelor metode si strategii de mai sus. Sursa principala este studiul individual din carti, cursuri (dupa posibilitati), bloguri, forumuri specializate etc.

Ceea ce conteaza foarte mult este ca inainte de a intra in piata sistemul de investitii cautat sa fie testat virtual pe un cont DEMO oferit de SSIF pana cand suntem convinsi ca este ceea ce mi-am dorit.

Stiu ca este o munca dificila pentru a ajunge la acest standard, insa fara asa ceva nu poti deveni un trader de succes.

3. Cum pot deveni mai consistent ?
Intrebarea este simpla raspunsul este mai complex deoarece se leaga mai mult de trecerea unui investitor la categoria superioara si anume la cea de trader prin folosirea oportunitatilor oferite incercand chiar o specializare intr-un domeniu. Sa zicem ca aprofundam strategia hedging pentru piata futures sau a patternurilor bulish ori bearish de pe piata spot.

Cred ca este cazul sa discutam mai mult ca profesionistii fara a se supara cei care sunt denumiti ca atare – brokeri.

In fond si in fapt inseamna sa stim sa gestionam cat mai bine banii si piata profitand de marile oportunitati ale acesteia atunci cand este cazul abordand strategia care ne-a adus cele mai bune rezultate.

Exista diverse tehnici de optimizare/maximizare a castigului pe bursa si acestea trebuiesc si ele cunoscute si aplicate disciplinat. De unde le iau? Tot din carti de specialitate scrise de oameni care la vremea lor au castigat foarte multi bani aplicandu-le consecvent (as da doar un ex. Gann).

4 Cum pot sa-mi dezvolt rabdarea ? 
Este ca si cum am spune “Nu te grabi sa actionezi, piata va fi tot acolo unde ai lasat-o”.

Mai la concret … se impune o cunoastere foarte buna a mecanismelor si specificului bursei si din noianul de oportunitati sa aleg numai pe acelea cu adevarat puternic profitabile (un ex. recent este IPO la Transgaz sau alt IPO de convergenta economica si financiara).

La concret, ar fi sa imbin DISCIPLINA cu CALMUL sau aplicarea MECANICA a regulilor cunoscute, potrivt scopului propus initial si care va ramane ca tinta atata timp cat conditiile nu se schimba esential.

Tot de rabdare se leaga si urmarirea cu consecventa a strategiei stabilita inainte de a incepe tranzactionarea, la care se adauga o maturizarea a procesului luarii deciziilor direct in piata.

Stiu ca exista tendinta de a se lua decizii pe moment fara o chibzuinta profunda si deoarece focalizarea este punctuala se va neglija esentialul (miscarea generala a bursei), iar decizia nu este sustinuta de situatia reala, mai ales fundamentala.

5. Cum pot sa-mi stapanesc frica si lacomia ?
As pune ca sunt racilele cele mai puternice din piata si care culmea dau si miscarea busei in general. Ele nu tin cont de datele fundamentale si apar mai mult pe fondul unor corectii secundare fata de un trend major consolidat.

Am scris si voi mai scrie despre aceste doua sentimente, care au o stransa legatura cu Psihologia unui investitor de succes, dar si a unei grupari de oameni .., care se regaseste si mai jos la subcapitolul 1.3.5.6 .

Teama este un sentiment mai puternic decat lacomia deoarece nimeni nu vrea sa piarda si atunci vor fi foarte multi investitori care doresc sa iasa in acelasi timp din piata si care vor provoca scaderea necontrolata a preturilor.

Sentimentele de frica si lacomie se manifesta si se vor manifesta tot timpul pe o piata de capital cu riscuri. Lacomia este cea care de multe ori face abstractie de potentialul real de crestere al performantelor emitentilor.

De multe ori asteptarile depasesc cu mult posibilitatile reale ale corporatistelor si face ca preturile sa se “umfle” artificial, iar balonul speculativ se va sparge cu atat mai tare cu cat si conjunctura este mai nefavorabila (vezi cazul acestui an).

Frica este mai greu de stapanit deoarece teama ce se poate instala priveste direct capitalul investit, ea fiind cu atat mai mare cu cat are si conditiile necesare create de alti factori externi ajutatori.

Spectrul prabusirii preturilor face ca in acele momente investitorii sa nu mai tina cont nici de rezultatele fundamentale sau soliditatea sectorului monetar respectiv, comportamentul devenind ilogic si necontrolat ducand la PANICA GENERALA.

De multe ori aceste sentimente sunt folosite ca parghii de unii speculatori care au posibilitatea de a menvra preturile si chiar piata in sensul dorit de ei (este cazul pietelor emergente) lasand in urma lor durere si suparare.

Ideea este ca nu putem sa eliminam aceste sentimente ci sa le utilizam in folosul nostru fiind alaturi de miscarile importante ale institutionalilor care se realizeaza prin intermediul brokerilor.

Cazurile 6 si 7 nu le voi mai discuta deoarece se regasesc in materialele prezentate mai sus.

CONCLUZIA FINALA:
In perioada 2001-2004 randamentele emitentilor de pe bursa nu reflectau si rezultatele REALE ale acestora, multe fiind supraevaluate, iar altele subevaluate.

In anii 2005-2006 aceste diferente s-au mai diminuat randamentele de pe piata de capital reflectand cat mai apropiat realitatile economice ale emitentilor. Cred ca a venit vremea sa cunoastem ce este o piata normala si mai ales una matura in devenire.

In aceste conditii elementele de mai sus devin o prioritate pentru orice investitor, mai ales ca anul 2008 ne va rezerva unele surprize interesante ale unei piete de capital cu tente europene si cu legaturi la pietele internationale. De aceasta data vom avea si o competitie mai puternica.

Speak Your Mind

*