1.3.5.1 Resursa psihologica – o alta interpretare

Capitolul nr. 1 ABC – Incepatori

Postat de TRAIAN pe 9 aigust 2010

Incepem astazi o noua tema la fel de interesanta ca toate cele din capitolul numit “Resursele investitorului” si care se numeste RESURSA PSIHOLOGICA.

PARTEA I – Resursa psihologica pur si simplu

Aceasta resursa se poate defini foarte simplu ca ELEMENTUL DISTINCT CARE FACE CA INVESTITORII DE SUCCES SA CASTIGE SI PAGUBOSII SA PIARDA CONTINUU.

Pregatirea mentala/emotionala a unui investitor a pasionat si va pasiona orice mare analist al acestui domeniu. In acest caz nu este greu de crezut ca exista deja softuri/programe sofisticate bazate pe simulare si chiar tranzactii reale pentru instruirea psihologica, element esential pentru reusita in investitii bursiere.

Cate nopti si zile petrecem atunci cand inregistram pierderi efective chiar si potentiale ? De cate ori nu ne-am indoit de sistemul propriu de tranzactionare atunci cand avem insuccese financiare? Sau, suntem destul de disciplinati atunci cand piata este volatila ? Toate acestea sunt o serie de probleme pe care majoritatea investitorilor si le pun.

Si culmea este ca atat investitorii de actiuni sau obligatiuni cat si investitorii de derivate ori forex sunt supusi emotiilor lor. Nimeni nu este ferit de aceasta incercare.

Unele studii au aratat ca 90% din PUTEREA mintii este gazduita in subconstient si aceasta este responsabila pentru performante, tendinte si mai ales conduita/comportamentul fiecaruia, iar aceasta putere poate actiona pentru TINE sau impotriva TA.

De multe ori totul provine de la faptul ca fiecare crede ca este stapanul destinului sau realizand astfel autosugestii care influenteaza mintea sa, subconstientul in cele din urma si luarea unor decizii gresite, ireale.

Investitorii castigatori cunosc acest lucru foarte BINE si mai ales cum pot folosi aceasta PUTERE in folosul lor.

De cate ori nu ne-am TEMUT sa tranzactionam si parca ceva din interiorul nostru ne PRESA sa fim FRICOSI in luarea unei decizii fiind pusi in situatia de a alege din mai multe situatii create sub aceasta presiune.

PRESIUNEA DE A TRANZACTIONA SAU NU, precum si ezitarile sunt generate, asa cum singuri ne putem da seama, de subconstientul nostru, de lipsa unei DISCIPLINE de a respecta planul de investitii.

In acest caz intervine necesitatea de a-ti inlocui obiceiurile defectuoase prin crearea unora noi, obiceiuri BUNE care te vor ajuta sa-ti atingi scopul financiar – PROFITUL.
Daca acesta este departe sau tot mai departe pe timp ce trece este evident ca esti pe un DRUM GRESIT.

Se recomanda pentru orice investitor incepator ca inainte de a intra efectiv in piata (a cumpara actiuni sau contracte futures) sa tranzactioneze virtual cel putin trei luni de zile pana cerceteaza o metoda/strategie, iar dupa aceasta perioada sa inceapa real a tranzactiona cu sume mici la inceput.

Oare CATI investitori noi au procedat in acest fel ? Raspunsul il gasiti in statistici : castigatori VS pagubosi.

Sunt convins ca putini. Atunci de ce ne-am mira daca sunt multi care PIERD.

De asemenea daca ai respectat cele de mai sus si totusi dupa cateva tranzactii ai numai pierderi sau majoritatea sunt pierderi FA O PAUZA. Cred ca si in acest caz sunt multi care nu respecta aceasta REGULA DE BAZA.

Atunci, de ce totusi trebuie sa “jucam” la bursa mai intai pe hartie/virtual si apoi real?

Ei bine un prim raspuns ar fi in faptul ca marea majoritate a lor NU CRED in drumul ales de investitie.

Nu cred ca exista un investitor care sa nu se fi emotionat sau sa fie nervos uneori nu neaparat la inceputul activitatii. Diferenta este ca unii reusesc sa-si domine emotiile folosind “intelesul” ca FIECARE INVESTITIE ALEASA ESTE SCOPUL URMARIT si ca acesta trebuie atins fara emotii.

Deci un element important il reprezinta tranzactionarea MECANICA. Singura problema este ca nu suntem toti construiti pentru a proceda ca mai sus. Inca suntem stresati daca am marit procentul de expunere pe piata sau nu am folosit corect STOP LOSSUL.

Cred ca SECRETUL este legat de TEAMA si LACOMIE. Sa recunoastem ca suntem nervosi sau agitati cand tranzactionam si trebuie sa INVATAM cum sa facem o intelegere cu aceste doua emotii. Sunt convins ca stiti sentimentul LINISTII confortabile cand piata “merge” in directia dorita de noi si cel al TENSIUNII cand este impotriva noastra.

Trebuie sa nu uitam un lucru foarte important : chiar daca devii milionar din investitii la bursa tu vei fi ACELASI OM. Daca ai fost un om bun inainte de a investi la bursa acelasi OM BUN vei fi chiar daca castigi sau pierzi. A investi nu inseamna ca te definesti ca PERSOANA.

Pentru a ajunge pe un drum BUN din punct de vedere psihologic trebuie sa realizezi urmatoarele deziderate:

1. Sa obtii puterea de a primi pierderile fara rabufniri. In acest caz fiecare investitie trebuie tratata ca o afacere serioasa.

2. Sa elimini TEAMA, INDOIALA si EZITAREA. Adica sa stapanesti bine piata, directia/evolutia ei si sa aplici strategiile de IN/OUT care ti se potrivesc cel mai bine.

3. Sa ocoloesti pericolul INCREDERII TOTALE – sa iei decizii bazate doar pe propriile analize/pareri bine fundamentate care respecta planul investitional.

4. Sa obtii/intelegi si sa dezvolti MINTEA unui castigator bazata pe regulile mentale/emotionale ale acestuia.

5. Sa elimini EMOTIILE care pot sabota succesul tau – sa tratezi orice castig ca pe ceva firesc, ca pe un scop fixat dinainte convins ca acesta va fi realizat.

6. Sa inlocuiesti obiceiurile rele cu unele bune.
Sa traiesti in realitate (chiar daca nu orice VIS este fictiune) si sa-ti depasesti emotiile – se elimini anumite dorinte ireale/anormale

7. Sa stabilesti CLAR si in timp scopurile propuse si apoi sa le ATINGI.

IN PLUS :
1) INVATA sa menti DISCIPLINA. Adica sa respecti trei elemente principale:

– utilizarea unei metode de tranzactionare bune in care ai incredere (testata si retestata de N ori);
– urmarirea principiilor controlului banilor;
– concentrarea si alertarea mentala cand analizezi piata ori de cate ori iei decizii investitionale in concordanta cu metoda folosita.

De asemenea pentru a te ajuta la DISCIPLINA trebuie sa te gandesti la faptul ca nu vei putea niciodata sa devii mai bun la investitii masurandu-ti rezultatele. Sa presupunem ca ai un plan de investitii cu unele reguli. Vei dori sa masori succesul acestor reguli pentru un numar de investitii. Data viitoare vei dori sa alergi sa le depasesti, iar daca ai incalcat doar o singura regula ai senzatia ca aceasta te va ruina.

2). REDU stresul asociat cu castigul sau pierderea bursiera. Daca ai o zi “proasta” nu tranzactiona sau a tranzactiona sub o presiune financiara este cea mai nesigura cale de investitii.

3). IMAGINEAZA succesul ca un investitor SERIOS.

4). CALATORESTE pe drumul ales cu INCREDERE – odata ce metoda/strategia aleasa este buna mergi impreuna cu ea respectandu-i DISCIPLINAT REGULILE fara a te abate de la ele sau a incerca alte metode “laudate” de alti investitori. (cea mai buna metoda este cea care ti se potriveste TIE si nu altuia; este greu de crezut ca sunt doi oameni cu acelasi comportament/dorinta).

5). Traieste in zona succesului (aplica riguros psihologia unui investitor de succes).

 

Speak Your Mind

*