1.3.5 Resursa psihologica – cunoasterea de sine

Capitolul nr. 1 ABC – Incepatori

Postat de TRAIAN pe 9 august 2010

RESURSA PSIHOLOGICA …

sau cum ne putem cunoaste mai bine noi investitorii incepatori pentru a descoperi si apoi gestiona eficient calitatile unui trader adevarat, asa cum ar trebui sa fim pentru a castiga pe bursa.
Este poate cea mai importanta resursa a unui investitor. Se spune prin unele cercuri din bransa ca activitarea bursiera este 10% stiinta, 20% experienta si 70% emotii.

Un trader de succes se bazeaza in primul rand pe stapanirea emotiilor care domina orice piata de capital : LACOMIA si FRICA. Aceste stari, paradoxal sau nu, sunt de fapt si motoarele miscarii bursei, intr-o directie sau alta.
Pentru a incerca sa vedem ce inseamna acest lucru vom citi si aprofunda cateva carti de prestigiu in domeniul psihologiei bursiere, printre care le-as cita pe cele scrise de Mark Douglas si Alexander Elder. Una din cartile lui importante este “Come into my trading room”, din care am extras cateva intelesuri pentru a putea prezenta mai bine acest capitol. El a mai scris si “Trading for a living“.

Dr. Alexander spune in biblia acestui gen de carte ca singurul lucru si cel mai important pentru un trader de succes nu este nici inteligenta, nici educatia, ci un nivel ridicat al DISCIPLINEI. Si totusi cum poti sa-ti masori acest nivel si apoi sa-l cresti la un stadiu acceptabil performantei dorite ?
Acest lucru il vom afla in acest material.

SPECIFICATII
Cand tranzactionezi esti singur, nu ai stapan, nu ai program ai doar libertate si vise/dorinte transformate in asteptari care nu sunt altceva decat sperante umane. Fiecare investitor isi propune sa realizeze cate ceva in urma activitatii sale investitionale pe bursa. In functie de aceasta dorinta numita tinta vor fi dimensionate si asteptarile sale in orizontul/perioada de timp stabilita.

De aceea asteptarile vor fi cu mult inaintea valorii reale a actiunilor emitentilor in cauza si de aceea multi investitori nu stiu sa coreleze aceste diferente cu miscarile din piata si de multe ori se sperie, se tem pentru pozitia profitului sau capitalului lor si de aici pana la panica nu este distanta mare.

In sens invers, sentimentul de lacomie face ca speranta sa nu mai fie obiectiva si tot timpul dorim ca actiunea sa creasca cat mai mult daca se poate la nesfarsit uitand ca pretul acelei actiuni depinde foarte mult de rezultatele financiare ale emitentului si pana la urma acestea vor trebui sa se coreleze. Neincrederea este un prim factor care va determina pe multi investitori sa vanda la orice prêt.

De aceea traderii urmaresc sa-si apropie piata intr-o maniera rationala, sa maximizeze castigurile si minimizeze pierderile si sa-si calculeze foarte bine fiecare pas pe care-l fac. La polul opus majoritatea investitorilor au rezultate si o atitudine contrara, uneori irationala.

DISCIPLINA si MODESTIA
Pentru un incepator aceste cuvinte pot fi stari psihologice mai greu de inteles si chiar de acceptat. De ce ? Orice nou investitor doreste si asteapta de la piata de capital implinirea cat mai rapida si la un nivel cat mai ridicat al visului care l-a determinat sa “joace” la bursa …. adica sa castige foarte multi bani si cat mai repede.

Intentionat am pus “joace” deoarece trebuie s-o recunoastem ca orice inceput este la voia hazardului deoarece cel in cauza (chiar si unii brokeri noi sunt fara experienta) nu are toate elementele formate pentru a fi un investitor veritabil – trader adevarat. Acesta din urma stie sa aprecieze orice investitie ca o afacere distincta si reala.

Multi au impresia ca se pot juca efectiv cu “calitatea de investitor/trader la bursa” uitand ca de fapt a fi actionar la o societate listata la bursa incumba unele DREPTURI dar si OBLIGATII, ceea ce este cu totul altceva fata de jocul la ruleta, loto, sau alt joc de noroc.

Orice actiune a societatii in cauza se rasfrange nu numai asupra celor direct implicati ci si a tuturor actionarilor sai – majoritari, semnificativi sau minoritari. Acestia pot avea in multe situatii intentii dar si reactii diferite, uneori chiar adverse/contrarii.

In alta ordine de idei un investitor nu accepta pierderi si de aceea nu va marca la inceput o pierdere mica, mai usor de suportat (uneori poate utila) sperand ca piata isi va reveni si va creste in continuare.

Dar, asa cum se intampla, piata nu vrea sa “asculte’ de noul investitor, mai ales minoritar si va cobori si mai mult (vezi perioada de la inceputul lunii august 2007), iar acesta fiind prea increzator in fortele proprii se va incapatana o perioada buna sa creada in schimbarea trendului pana cand speriat de scaderea peste anumite limite permise de gradul propriu de suportabilitate la riscuri si cu increderea stirbita in piata va vinde pe o “panica generala” fara sa-si dea seama de cauzele adevarate ale pierderilor produse in portofoliu.

Cam in aceasta faza am fost noi cu bursa in saptamana prezentata pe grafic cand foarte multi s-au grabit sa vanda neavand experienta necesara unui asemenea moment important – confruntarea pietei cu realitatea DURA.
In acest caz as recomanda investitorilor mai putini initiati sa citeasca teoria lui Dow despre formarea trendului si tipurile de miscari bursiere – ale trendului primar, secundar si tertiar/zilnic. Sunt edificatoare pentru a intelege mai bine cum se procedeaza la o eventuala corectie in piata si factorii care o determina.

Nu de putine ori am auzit de la diferiti investitori expresii de genul “lasa ca mai creste, ca are potential, ca este buna actiunea”. Ei se bazau pe faptul ca asa cum anterior trendul urcase foarte mult, la fel de mult doreau ca pretul sa creasca si in continuare fara a tine cont de corelarea cu valoarea reala a pretului actiunii.

De fapt asteptarile lor erau prea mari fara a observa ca trendul UP era de fapt in faza de EXCES, iar pretul multor actiuni erau supraevaluate, unele chiar supra supraevaluate si de fapt “smart money” incepusera distributia in piata si marcarea profiturilor stiind ca atata poate piata suporta urcarea dupa care in mod sigur va veni un regres/corectie.

Si uite asa noul investitor pierde nu numai ce acumulase intr-o perioada pe care nu a analizat-o prea bine ca evolutie si perspectiva dar pierde si o parte din capitalul investit deoarece momentul intrarii l-a ales in ultima faza de ascensiune dupa unele zvonuri oferite sau prinse din zbor fie din presa, forumuri ori de la alti investitori, care zic ei ca sunt priceputi etc.

Si atunci, desigur, se pune intrebarea … “cum trebuie sa procedez pentru a nu mai pierde sau pierderile sa fie minime si castigurile sa devina maxime?”. Vedeti, mai intai, am spus cat sa pierd si apoi cat voi castiga deoarece nu exista piata de capital si investitor fara pierderi.

Trebuie sa acceptam pierderile ca ceva normal in viata bursiera fara de care niciodata nu vom putea deveni castigatori. Scopul principal nu este cat sa castig, ci cat sa pierd cat mai putin.
Ori in situatia in care trendul primar este CATEGORIC crescator, iar fundamental acesta este sustinut destul de bine pentru alte cresteri atunci de ce oare as vinde daca nu vreau sa speculez oportunitatea unei corectii negative mai ales ca nu ma pricep la asa ceva ? Fireasca intrebarea, NU?

Un prim raspuns este in titlul acestei parti … este bine sa ai INCREDERE si PRECAUTIE atunci cand tranzactionezi. A avea doar una din cele doua este periculos. Doar cu prea multa incredere inseamna sa fi arogant, sa sfidezi regulile si mecanismele pietei. Folosind numai precautia ar insemna sa nu ai curajul de a tranzactiona.

Bazandu-te pe DISCIPLINA (incredere) si modestie (precautie) vei gandi si faptul ca exista un risc in piata pe care trebuie sa-l accepti, iar daca trendul iti va deveni potrivnic atunci vei fi in stare sa vinzi pe o pierdere redusa fara ca aceasta sa dauneze sentimentului de incredere in piata si chiar acesta sa fie un motiv serios ca pe viitor sa fi mai precaut pentru a nu repeta greseala.

Abilitatea de a putea gestiona/controla cele doua emotii (incredere/precautie) in egala masura este una din cerintele maturitatii emotionale caracteristice unui trader de succes.

Cine are o experienta in piata de cel putin 2 ani de zile poate constata diferentele fata de efectele starilor emotionale din faza initiala, de incepator in piata de capital, fapt care se remarca foarte mult prin rezultatele nete obtinute in tranzactiile realizate. Cu cat castigurile sunt mai dese si consistente cu atat increderea investitorului respectiv devine mai mare si va accepta ca ceva firesc unele mici pierderi inerente.

Increderea este creata sau asigurata si de un bun sistem de investitii (semnale buy/sell, alegerea si respectarea regulilor de money si risc management, controlul psihologiei investitorilor), care este testat si retestat in piata, dar si permanent imbunatatit.

Este bine sa fi conservator cu sistemul de investitii, insa daca acesta nu raspunde CORECT la unele miscari ale pietei este bine de adaptat sau chiar schimbat cu unul mai bun, care la randul lui raspunde la teste.
Aplicarea regulilor de money management te va ajuta sa te protejezi la unele miscari ciudate in piata, determinate mai mult de factori emotionali si mai putin de cei fundamentali care se schimba mai greu.
Paradoxal este ca pentru a reusi la bursa ai nevoie de disciplina si cu toate acestea bursa este populata mai mult cu oameni impulsivi (care doresc multa adrenalina si sunt mai putin disciplinati). De aceea a tranzactiona cu succes iti trebuie EXPERIENTA, MODESTIE si PERSEVERENTA.

Traderii de succes sunt puternici dar modesti, deschisi la idei noi, adaptabili situatiilor diverse. Incepatorii de regula se lauda cu castigurile (chiar daca nu sunt) sau se plang de pierderi (cel mai des), in schimb expertii sunt obisnuiti sa asculte mai mult.

Ceea ce este rau pentru un incepator este ca acesta pune accent mai mult pe emotiile personale decat pe ce se intampla in realitate in piata de capital. Si de aici o regula importanta : cand nu reusesti sa-ti focalizezi cat mai bine atentia la ceea ce se intampla cu bursa este bine sa stai deoparte si sa devii activ cand acest fapt este deplin realizat si neinfluentat de emotiile personale.

CUM DEVII UN TRADER DISCIPLINAT SI MODEST. 
La prima vedere ar parea simplu, insa exista anumite cerinte de baza pentru a putea spune ca indeplinesti aceste calitati necesare.

Poti face acest lucru prin invatarea si mentinerea catorva seturi de inregistrari/date de tranzactionare. Pastrarea inregistrarilor bune despre bursa este cea mai importanta contributie pentru succesul tau. Daca mai intai le pastrezi, apoi le revezi si in final inveti din ele atunci performanta va creste.

Un trader care are bune rezultate acela este un bun trader. Odata ce ai devenit castigator vei continua sa fii tot castigator deoarece aceasta a devenit o parte a procesului tau de tranzactionare. Castigurile obtinute sunt un rezultat al seriozitatii tale in calitatea de trader.

Un trader are nevoie de 4 tipuri de date/inregistrari/situatii bursiere.

Trei dintre ele se refera la trecut si unul la viitor. Tabelul tranzactiilor, curba castigurilor si jurnalul zilnic al investitiei sunt de domeniul trecutului. Al patrulea element este planul de tranzactionare pentru ziua urmatoare.
Mentinerea si invatarea din cele patru categorii il pozitioneaza pe cel in cauza in categoria celor responsabili, a profesionistilor si traderilor de succes.

Ma voi opri doar la doua din cele patru categorii

A. Tabelul tranzactiilor unui trader
Este primul pas pentru pastrarea propriilor inregistrari si care tine evidenta tuturor tranzactiilor. Fiecare linie orizontala descrie o noua tranzactie. Fiecare linie verticala contine cateva detalii ale fiecarei tranzactii sau a performantelor.

Un exemplu de tabel ar trebui sa contina urmatoarele date de baza:

1. Numarul tranzactiei – lista tuturor tranzactiilor in ordinea intrarii. De regula aceste date sunt oferite de SSIF unde esti client in functie de instrumentul financiar folosit.
2. Date de intrare
3. Strategia aleasa : lung sau scurt
4. Simbolul actiunii.
5. Numarul actiunilor
6. Pretul de intrare
7. Comisionul
8. Taxe
9. Total suma (prêt intrare x numar actiuni + comision + alte taxe)
10. Tunelul (cea mai mare si cea mai mica inregistrare a tunelului de pe graficul zilnic sau orice alt grafic si perioada de timp).
11. Date de iesire.
12. Pretul de iesire.

B. PLANUL AFACERII sau TRADERUL ORGANIZAT
Orice bun trader trebuie sa aiba un plan inainte de a tranzactiona, fie ca este bazat pe graficul lunar, fie ca este pe cel zilnic sau saptamanal.

Notele/insemnarile pot fi tinute separat in Excel pentru fiecare actiune un sheet unde vom insera un comentariu cu motivatii si starile emotionale determinante. Uneori imi salvez si graficele pe acelasi sheet. Asa pot urmari istoria evolutiei acelei actiuni.

Important este sa fac note descriptive la fiecare impresie sau actiune in piata. Daca vei scrie ca in saptamana viitoare actiunea X va scade aceasta nu este relevant. Important este sa descriem ceea ce vedem in piata in saptamana anterioara (sa facem o analiza scurta a miscarilor pietei si cauzele acesteia), apoi o analiza din ziua anterioara si de abia dupa aceea vom scrie ideile despre intentia de tranzactionare si criteriile dupa care facem alegerea sa intram in piata.

Un exemplu asupra celor spuse mai sus ar fi evolutia dintr-o saptamana a pietei din Ro marcata mai intai de o incercare de schimbare de trend si apoi un pullback pe o scadere mai mult emotionala si contagiosa a burselor din regiune ceva mai accentuata, care inca nu s-a incheiat, mai ales ca uneori piata are o scadere mai mare (graficul este din perioada iulie-august 2007).

Ce voi face : voi cumpara actiuni cu lichiditate sporita si in special din sectorul bancar si cel financiar. Sa zicem SIF5.

Un exemplu CONCRET : folosind semnalele oferite de analiza tehnica voi spune ca pentru actiunea SIF5:

Graficul saptamanal – RSI (60.92) este in scadere sub un prag de atentie, iar MACD (0.304) este inca pe crestere (MACD-H) fiind in divergenta fata de linia de pret, care este la randul ei pe un trend tertiar destul de pronuntat. Lichiditatea este inca in scadere fara a prezenta semne de revenire pe un trend crescator.

C. Graficul zilnic – Ambii indicatori RSI (45.58) si MACD (0.0209) sunt in scadere fara a indica o divergenta fata de linia de pret, ceea ce indica ca mai exista totusi un potential de scadere. Totusi lichiditatea a fost in crestere, peste nivelul mediu din ultimile 10 zile.

Aceasta indica ca “smart money” mai curajosi au intrat deja in piata la acumulare inca de ieri si este posibil s-o faca si maine pe un trend relativ in scadere, insa de aceasta data va fi una strategica pentru a induce in eroare investitorii ca inca nu este momentul potrivit de intrare cand de fapt ei asta vor face – BUY. Cum se va putea observa acest lucru ? Prin ordine tranzactionate cu un volum in jur de 50-100K actiuni si la preturi tot mai mari dupa ce piata va mai testa minimul de ieri de 4.2600 lei.

Pe baza formulei de calcul a punctului de pivot saptamanal, respectiv zilnic, am determinat aprox. punctul de pivot saptamanal (4.3700) si cel zilnic (4.2800) si nivelele de suport saptamanale (4.1533 /4.0366 /3.8133) si pentru ziua de maine (4.2433 / 4.2166/ 4.1733).

Astfel decizia mea va fi :
Maine voi actiona in piata pentru a cumpara actiuni SIF5 la un pret in zona lui 4.2200, concomitent cu marirea numarului de pozitii deschise la Sibex la contractul futures desif5_dec la nivelul de 4.3250 lei cu un stop loss de 4.3100 si voi sustine pozitiile pentru un take profit cu un spread (diferenta buy vs sell) de 3000 puncte adica un order limit la nivelul de 4.6300 pentru un timp de 30 de zile.

Graficul saptamanal in perioada aprilie – august 2007

sif5_12august

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graficul zilnic

sif5_12aug2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum iti dai seama ca ai devenit un trader disciplinat?

Sunt 10 puncte importante pentru a putea realiza acest lucru.

1. sa pastrezi cat mai INGRIJITE inregistrarile/datele/tabelele cu tranzactiile facute.
2. graficul cu castigurile la bursa trebuie sa arate ca un trend CLAR crescator in ciuda unor scaderi normale.
Performanatele firesti ale unui trader de succes sunt dublul nivelului anual al indicelui bursier (cazul nostru un maxim de 68% – 2x 34% pentru indicele BET, iar acum de 56%=2 x 28% cu diminuarea recenta) si cu scaderi temporare de cel mult 25% din acest nivel, adica de 17%.
3. trebuie sa ai planuri de investitii pentru fiecare tranzactie in parte, ceea ce inseamna ca deciziile trebuie sa le iei singur si nu influentat de altcineva anume (fie el si broker sau guru).
4. nu vei cere un sfat despre cum trebuie sa dai ordinul in piata. Poti cel mult sa te consulti sau sa discuti cu un prieten sau un broker analizele personale din domeniul AT sau AF, dar deciziile le iei singur.
5. trebuie sa inveti tot ceea ce poti despre piata in care tranzactionezi. Adica nu poti intra pe o piata ale carei caracteristici si miscari nu le cunosti suficient (factori economici, politici, fiscali etc.).
6. vei dezvolta angajamentul/increderea fata de propriul plan de investitii.
7. trebuie sa petreci ceva timp zilnic pentru a studia miscarile pietei. Sa descarci datele zilnic din piata si sa le testezi pe sistemul de investitii propriu.
8. sa monitorizezi zilnic activitatea pietei si nu numai atunci cand esti activ in piata (buy/sell).
9. sa fi deschis la idei noi dar sceptic la reclamatii/cereri/pretentii
10. sa urmezi regulile de money management ca si cum de ele ar depinde viata ta financiara din piata.

Comments

 1. Salut.
  Ai spus la un moment dat: ”Trebuie sa acceptam pierderile ca ceva normal in viata bursiera fara de care niciodata nu vom putea deveni castigatori. Scopul principal nu este cat sa castig ci cat sa pierd cat mai putin.”
  Stii cum se zice: sunt oameni care joaca sa nu piarda si oameni care joaca pentru a castiga. Care crezi ca ies, in final, in avantaj?
  Insa mi-am dat seama ca ghidul este pentru persoane aflate la inceput de drum si de aceea precautia este vitala, in anumite limite.

  Mult succes,
  Dragan Alexandru

Speak Your Mind

*