1.3.4 Resursele financiare

Capitolul nr. 1  ABC – Incepatori

 Postat de TRAIAN pe 11 augsust 2010

Foarte multi potentiali investitori ar fi inclinati sa creada ca daca investesti mai multi bani pe bursa atunci poti castiga mult mai mult. Si da si nu, as zice eu. Depinde de timpul petrecut pe bursa si experienta acumulata cu timpul.

In acelasi timp sa nu uitam ca piata de capital este expusa tot timpul multor riscuri care pot produce si mari pierderi mai ales daca valoarea capitalului investit este mare. Bun, si atunci in aceasta situatie simplist analizata, care este suma pe care trebuie s-o investim la inceputuri ?

De fapt intrebarea trebuie pusa altfel, in mai multe moduri si acestea sunt:In acelasi timp sa nu uitam ca piata de capital este expusa tot timpul multor riscuri care pot produce si mari pierderi, mai ales daca valoarea capitalului investit este mare.

Bun, si atunci in aceasta situatie simplist analizata, care este suma pe care trebuie s-o investim la inceputuri?
De fapt intrebarea trebuie pusa altfel, in mai multe moduri si acestea sunt:

1. Cat esti dispus sa pierzi la bursa (o valoare nominala, de care nu trebuie sa-ti para rau daca ai pierdut totul) ?
Sa zicem 2000, 3000 lei sau 10.000 euro sau 50.000 euro ? Aceasta suma depinde de fiecare, insa nu trebuie sa vedem acea pierdere partiala sau totala ca si realizata, ci mai mult tratata teoretic (psihologic, usor suportabila) deoarece exista metode/reguli care te ajuta sa-ti diminuezi pierderile – money management si risk management (care pot fi studiate chiar pe acest ghid la rubrica respectiva) si care trebuiesc cunoscute inainte de a incepe activitatea pe bursa.

2. Accepti suma minima ceruta de SSIF-ul unde esti client, aceasta fiind de regula in jurul valorii de 3000 lei?
Mult sau putin aceasta se va vedea pe parcurs, insa nu trebuie sa exageram la inceput prin a investi toti banii odata mai ales ca experienta este nula.
Este suma cu care am inceput si eu acum cativa ani – fara a avea broker. Firesc fiind neexperimentat am “reusit” la inceput sa pierd aproape 35% din ea intr-o conjunctura total nefavorabila, intr-un timp foarte scurt, insa ulterior, printr-un sistem propriu de investitii capatat pe parcurs, testat si retestat prin castigurile obtinute din ce in ce mai mult situatia a devenit favorabila si castigurilor.

Constatand ca fac fata cu brio la activitatea bursiera, pe parcurs am adaugat periodic capital nou la cel initial (numai sume de bani disponibili) reusind ca impreuna cu castigurile obtinute sa totalizez o suma de cateva zeci de mii de euro pe care o consider acceptabila pentru un trader de succes.

Un criteriu important este daca dupa o perioada de timp pierderile se tin lant si ele se tot accentueaza este bine ca cel in cauza sa renunte fie la piata de capital respectiva sau la bursa in general deoarece este evident ca nu corespunde acestei activitati, nu are abilitatile necesare.

3. Care este scopul pentru care investesti pe bursa? Ce urmaresti sa obtii ?
De foarte multe ori profitul respectiv este comensurat in functie de scopul/tinta propusa si orizontul de timp afectat pentru aceasta investitie. Foarte multi isi doresc sa obtina un profit acceptabil care sa le ofere banii necesari pentru a-si cumpara o masina, sau un apartament ori un teren pentru o casa … o excursie anuala cu familia etc.

Toate acestea inseamna in fond o afacere : eu investitorul vin cu o suma de …. si tu BURSA (adica alti investitori mai noi sau mai vechi) imi dai inapoi capitalul investit si in plus un profit net de 100% , 500% sau 5000% intr-un termen de …. luni sau ani.

De aici si greseala unora care vazand aceste cifre doresc sa obtina profitul visat cat mai repede (daca se poate in mai putin de un an de zile) si astfel sa-si dubleze, tripleze … inzeceasca suma initiala investind la inceput sume mari de bani (de multe ori luate cu credit sau imprumutate de la rude etc., adica hazardandu-se) uitand ca piata iti da cat vrea ea, dar de cele mai multe ori iti ia daca nu o cunosti destul de bine. Poti castiga odata, de doua sau de trei ori la rand dar nu la nesfarsit.

Sunt destui noi investitori care se “arunca cu capul inainte” si spera sa dea marea lovitura insa de foarte multe ori acestia devin foarte “increzatori” in steaua lor norocoasa si incearca si a doua oara sa faca la fel, ba risca si ceea ce au castigat “orbiti” de spectrul unei averi fabuloase. Sunt foarte putine situatii cand rezultatul este din nou pozitiv, insa in majoritatea cazurilor acestia pierd ceea ce au castigat dar si o buna parte din capitalul propriu.

Bine ar fi sa se opreasca aici, dar acestia vor risca si a doua oara o suma mare pe o alta oportunitate sperand sa recupereze inapoi capitalul pierdut si inca ceva pe deasupra (adica sa “reintre in carti” cum se spune). Cred ca nu este greu de ghicit ce se va intampla.

De fapt nu marimea capitalul investit conteaza foarte mult la bursa, ci modul cum tranzactionezi si ce reguli bursiere aplici pentru a-ti atinge scopul investitional.
W.D. Gann a invatat sa tranzactioneze utilizand sume mici de bani pe care-i crestea foarte mult si apoi reincepea investitia de la aceeasi suma mica initiala dupa ce isi retragea profitul. In acest mod a reusit sa faca in vremurile sale cca 56 mil $, o suma deosebit de mare obtinuta pe bursa.

De aceea primul mare sfat este sa incepi cu o suma pe care ti-o poti permite sa testezi piata, pentru a reusi sa cunosti care sunt regulile de baza si cum poti sa le manevrezi in favoarea ta pentru a deveni un trader de succes pentru care castigul este ceva curent. Odata ajuns la acest nivel (fara broker, daca se poate) poti sa maresti treptat capitalul initial si astfel posibilitatile de castig.

Nu ca ar putea constitui un exemplu financiar, insa consider ca daca initial ai un capital minim si cu el reusesti dupa un an sa obtii pe piata BVB un profit net dublu fata de randamentul indicelui BET atunci te poti considera un bun investitor, mai ales daca ai folosit majoritatea oportunitatilor din piata.

Un alt sfat pentru orice nou investitor este de a-si face un portofoliu diversificat si de a urmari actiuni cu o evolutie aproape sigura pe TM marindu-si treptat participatia cu ocazia realizarii minimelor locale (vezi lectia cu swingurile saptamanale sau lunare).

Concluzia din cele de mai sus este ca pana ajungi sa cunosti piata este bine sa incepi cu o suma pe care esti dispus sa o pierzi si daca acest lucru se intampla nu trebuie sa-ti para rau, iar daca incepi sa inveti din greseli si treptat incepi sa si castigi atunci este bine sa adaugi periodic la capitalul initial noi sume disponibile.

4. Ce suma/comision esti dispus sa negociezi cu brokerul pentru ca serviciile acestuia sa fie unele bune si sa-ti administreze favorabil portofoliul ?

Aici este o situatie aparte pe care deocamdata nu vreau s-o abordez deoarece nu am gasit suficiente cazuri optimiste printre investitorii care au si brokeri, fie ca au un cont asistat sau unul discretionar. De multe ori un comision mic negociata ascunde lipsa unor servicii mult mai importante decat micimea comisionului, care in cele din urma nu trebuie sa fie pe primul plan ci ce servicii primesti pe baza lui.

Se spune ca daca capitalul este suficient de mare (sa zicem ceva peste 30.000 euro) atunci poti avea norocul sa ai un broker bun pentru cresterea investitiilor tale, dar niciodata nu poti fi sigur de viitorul acesteia.

Speak Your Mind

*