1.3.3 Resursele materiale

Capitolul nr.1  ABC – Incepatori

Postat de TRAIAN pe 11 august 2010
Daca am fi fost prin anii 1996 sau 1997 am fi avut poate unele probleme cu partea materiala. Dar daca ma gandesc mai bine ceea ce conta cel mai mult atunci era relatia ta ca investitor cu brokerul firmei deoarece cel care se ocupa cel mai mult de capitalul investit era brokerul.

Cu timpul insa platformele de tranzactionare din Romania au evoluat, au aparut noi piete de capital si dorinta investitorilor pentru a-si gestiona singuri afacerea a devenit ceva preponderent, asa ca a aparut necesitatea unei relatii directe INVESTITOR-PIATA DE CAPITAL, ori aceasta nu se poate realiza decat prin INTERNET si desigur cand spun aceasta nu ma gandesc numai la Romania, ci la orice piata de capital din lume si la toate instrumentele financiare folosite.

Daca ne referim la intermediarii din tara, tot mai multe SSIF au inceput sa ofere clientilor sai acces ONLINE la bursa din Romania si usor .. usor si la cele internationale, ori pentru aceasta orice investitor are nevoie de o baza materiala si aceasta ar putea fi :

1. Un sistem de calcul/computer sau mai multe, care in conditiile actuale au toate calitatile unei bune interfete cu bursa in sistem ONLINE. Cred ca configuratiile actuale corespund cerintelor insa trebuie avuta in vedere fiabilitatea calculatorului achizitioant. Pentru o mai buna libertate de miscare este recomandat un laptop bun in orice conditii (acasa, vacanta, deplasari etc).

De multe ori apare ca necesitate existenta unui monitor sau cel putin inca unul cu dimensiuni acceptabile (19 sau 21 inch) si rezolutia foarte buna suportata de placa video a calculatorului de baza.
Deasemenea pentru anumite formulare oferite de SSIF mai trebuie o imprimanta.

2. Desigur ca fara un soft de tranzactionare adecvat pentru bursa nici nu mai incape vorba. In acest caz cred ca cel mai bun este MetaStock incepand cu varianta 13.0 sau orice alt soft care permite adaptarea lui la bazele de date folosite de SSIF-urile autohtone. Eu unul folosesc platforma de tranzactionare si softul oferite de o firma de brokeraj profesionista preocupata sa tina pasul cu evolutia lucrurilor din piata.

3. Firesc ca va trebui sa avem o conexiune principala la INTERNET foarte sigura, rapida si ieftina (fibra optica este mai rapida), eventual un router wireless, dar si o conexiune de rezerva, de ce nu ar fi una clasica prin telefon fix/telefon mobile, la care este bine sa fie atasat si un telefon-fax. Acum se gasesc aparate ALL INCLUSIV care contin toate aceste elemente la un loc.

Pentru cine se gandeste serios la bursa ar mai avea nevoie de ceva carti de specialitate despre bursa (AF, AT etc.) inclusiv in format electronic.

Acestea sunt doar o parte din elementele unei baze materiale strict necesara, iar pe parcurs, in functie de trader si profilul acestuia pot apare si alte dotari care sa faciliteze accesul la linia ONLINE cu piata de capital.
In conditiile in care au aparut conexiuni oferite direct de la SSIF prin telefonul mobil, IPHONE (Android, Mobile etc) atunci trebuie sa ne gandim si la acest aspect, dar si la alte tipuri care ne permit sa fim mai mobili si in acelasi timp activi pe bursa.

Baza materiala necesara unui trader nu este standard si statica. Ea trebuie privita ca ceva dinamic si in continua transformare/adaptare noilor cerinte si experiente ca trader.
Bineinteles ca ea poate fi diferita de modelul de mai sus, fie mai simplista sau mai sofisticata dupa aprecierea si temperamentul fiecaruia.

Speak Your Mind

*