1.3.2 Jurnal bursier – resursa investitorului

 Capitolul nr.1  ABC – Incepatori

Postat de TRAIAN pe 30 iulie 2010

Importanta unui jurnal bursier (nu intim) nu trebuie subestimata. Sunt convins ca unii vor comenta in fel si chip acest articol, insa sa-i lasam cu ale lor frustrari si sa privim lucrurile la modul realist.
Scriam candva ca orice nou investitor trebuie sa aiba un caiet/jurnal personal unde sa-si noteze faptele mai importante, pe cat posibil zilnice, ale activitatii sale de investitor pe bursa/piata de capital.
Cei care vor contesta necesitatea existentei unei asemenea “resurse” pentru orice investitor vor face o mare greseala sau au deja un jurnal eficient si-l folosesc din plin.

Am avut ocazia sa discut cu suficient de multi investitori, majoritatea mai noi dar si cu unii experimentati si am avut surpriza sa constat ca sunt destui care se plang ca este prea mult de studiat si ca le lipseste timpul sa se ocupe de strictul necesar atat de util fiecarui investitor. Ori, in aceste cazuri nu ma mai mira de ce sunt atat de putini investitori de succes.

Exista multi investitori care petrec majoritatea timpului lor examinand investitiile inainte de a intra pe ele. Bineinteles acest lucru este bun dar el constituie doar inceputul activitatii.
Inregistrarea tranzactiilor tale este o munca la fel de importanta.

Te vei intreba pe buna dreptate … De ce sa petrec asa de mult timp analizand, examinand si disecand istoria unei actiuni/actiunilor inainte de a intra pe ea/ele.?
Inainte de a raspunde acestei intrebari, voi spune ca raspunsul este la fel de important chiar si dupa ce investitia s-a inchis, poate chiar mai important.

De ce? Deoarece activitatea bursiera de succes se face dupa metode stiintifice. Pentru a rezolva o problema, oricare ar fi aceea, exista un sistem de lucru dinainte stabilit bazat pe cel putin trei elemente principale:

  • 1. Observarea si descrierea fenomenului
  • 2. Formularea ipotezelor pentru rezolvarea acestuia.
  • 3. Folosirea ipotezelor pentru a predictiona cantitativ rezultatele noilor observatii.

Revenind la piata de capital sunt convins ca stiti cu totii ca inainte de a intra long pe o actiune avem convingerea ca pretul acesteia va creste. Aceasta este baza primului pas al metodei stiintifice de mai sus.
Totodata noi credem ca am vazut acest model inainte si ca el este un precursor al cresterii preturilor.

Despre pasul doi probabil ca nu ne va pasa (ceea ce se si intampla de obicei, din pacate insa).

Pasul trei este foarte important. Vrem sa verificam daca ipotezele sunt corecte. Oricum daca ele sunt gresite atunci este posibil sa le repetam din nou.

DECI PENTRU A REVEDEA REZULTATELE OBSERVATIILOR NOASTRE avem nevoie de un jurnal de investitie.
Acesta va confirma daca suntem ancorati pe o directie buna sau daca avem nevoie de a schimba cursul.

Exemplul unei parti a jurnalului zilnic :

  • Cumparari/Data/Pretul
  • Vinzari/Data/Pretul
  • Actiunea/Profit / Pierdere
  • Deschidere/Intrare Strategie/Iesire Strategie

Ultimile doua coloane “Intrare si Iesire strategie” sunt partile esentiale ale acestui jurnal. Aici se regasesc motivele si metodele pentru care ai decis sa deschizi o investitie sau sa o inchizi.
Dat fiind spatiul foarte mic din tabel rezervat explicatiilor detaliate acestea se pot insera prin unele coduri sau trimiteri la alta pagina din jurnal.

Apoi la sfarsitul fiecarei luni sau in timpul acesteia se vor analiza in scris rezultatele investitiei IN/OUT cu motivatiile deciziilor respective. Aceasta metoda este cheia de a te perfectiona, de a-ti cunoaste limitele.
Sub nici o forma nu trebuie sa eviti sa te intrebi despre adevaratele motive pentru fiecare investitie facuta. Multi investitori, mai putin priceputi, cedeaza acestei tentatii si pierd incalcand aceasta disciplina.
Apoi, asa cum se obisnuieste, nu vei mai tranzactiona pe baza unui plan. Aceasta coduce la confuzii si la pierderea capitalului investit uitandu-se ca fiecare investitie este o afacere.

Pe langa cele de mai sus mai exista si alte date necesare unui jurnal:

– Un mic soft/procedura pentru cautarea/ordonarea datelor din jurnal;

– Linkuri catre site-urile societatilor emitente aflate in portofoliul propriu privind rapoartele de activitati economico-financiare, desfasurate pe luni/ani (agency reports) si alte comunicari
– Terminologii folosite in piata de capital – termeni specifici folositi in piata de capital (ex. short, long, uptrend, broad etc.)

– Descrieri de carti privind analiza tehnica de baza si elementele principale ale acesteia;

– Evolutia preturilor istorice la titei, carbune si aur, valute forte, benzina, gaz natural, energie electrica si alte marfuri specifice activitatii de baza a emitentilor din tara si la nivel international;

– Evolutia istorica a principalelor rezultate macroeconomice (PIB, inflatie, deficit bugetar etc.), dobanzile de referinta ale bancilor centrale din tara si din alte tari;

– Evolutia istorica a investitiilor straine directe si pe piata de capital din Ro;

– Evolutia indicilor bursieri anuali si lunari de pe pietele straine si din Ro;

– Analize grafice ale evolutiei principalelor sectoare economice care influenteaza bursa (productie, import/export, desfacere etc.)

– Publicatii importante folosite ca surse de informare (TV, ziare, reviste, site-uri etc)

– Carti de specialitate privind principalele caracteristici ale domeniilor economice importante;

– Rapoarte de ansamblu privind evolutia economiei mondiale;

– Linkuri catre site-uri din domeniile de activitate ale emitentilor avand in vedere circuitul economic al marfii respective.

– Linkuri catre site-uri de analiza tehnica (risk management, futures, options, tutoriale etc.)

– Linkuri catre site-uri cu programe utile sau alte surse de money si psihology management

– Modele economice pentru monitorizarea unui domeniu economic de interes (sa zicem bancar sau farmaceutic) – operatori si procesatori.

Lista poate fi completata si cu alte elemente dupa dorinta si standardul impus.

Nu stiu cum se pot numi unii actionarii ai unui emitent cand nu au habar deloc despre procesul de productie (sa nu mai vorbim de analiza BVC respectiv) sau nu au participat la nici o AGA.
Nu-mi ramane decat sa va doresc succes la studiat. Stiu ca foarte multi se plang ca nu au timp suficient pentru studiu si informare privind piata de capital insa va spun cu mana pe inima ca fara asa ceva castigul pe bursa va veni foarte tarziu sau nu va veni niciodata.

Resursa de baza pentru un investitor de succes esti chiar tu … INVESTITORUL bine informat si bine pregatit.

Trackbacks

  1. […] au fost performerii anului 2010 – date extrase din Jurnalul personal, pe care fiecare investitor serios ar trebui sa-l aiba. Deoarece in top sunt mai multi emitenti ai […]

Speak Your Mind

*