1.3.1 Educatie, instruire – resursa de baza a investitorului

Capitolul nr.1  ABC – Incepatori

Postat de TRAIAN pe 30 iulie 2010

Am primit candva un email din partea unui cititor foarte bine intentionat si as dori sa fac referiri in mod public la problematica prezentata deoarece consider ca este de interes general. In fond intrebarea este foarte pertinenta si tine foarte mult de modul cum vrem sa ne educam in acest domeniu, cat timp si in ce mod dorim sa realizam acest lucru.

Consider ca educatia bursiera are ca scop final doua elemente de baza :

1. Atingerea in conditii cat mai bune a scopului propus privind investitia pe bursa : obtinerea unui profit (dupa cat stabileste fiecare)

2. Sa fiu asa de bine pregatit incat activitatea in arenele bursiere sa fie placuta si practica, astfel incat sa-mi aduca un plus de libertate in realizarea dezideratelor personale, sa ma simt confortabil.
Poate ultimul element pare cam pompos, dar in fond nu asa ceva ne dorim cu totii, o viata mai buna si pentru aceasta va trebui sa punem umarul serios la realizarea ei ?. Nimic din toate acestea nu se obtine fara munca, o munca serioasa si disciplinata, cu costuri, ca si cum ar fi propria afacere.

Asa ca vom lua un caz, al unui potential investitor, care dispune de un capital de 10.000 EURO si doreste sa-l plaseze pe bursa (poate fi si alta suma, 3000, 5000 sau 50.000 euro).
Ei bine un investitor incepator serios care doreste sa devina si de succes isi va aloca anual din suma respectiva sau in plus cel putin 1000 euro. Probabil ca unora li se va pare mult, altora putin, insa din descrierea de mai jos se va observa ca de multe ori suma este insuficienta.

Probabil ca multi investitori noi gandesc ca rolul educational pentru piata ii revine la inceput brokerului si s-ar putea sa aiba dreptate, insa cel care este oferit de firma de brokeraj unde esti client este doar orientativ si la modul general.

NIMENI nu-l va obliga pe broker sa-ti puna la dispozitie si uneltele necesare pentru realizarea unei bune educatii, iar daca totusi doreste s-o faca o va face pe bani. De ce? Deoarece, dupa cum se va observa mai jos, la randul lui a alocat o suma importanta de bani pentru propria pregatire.

Cunosc putini brokeri care pun la dispozitia clientilor sai unele elemente de educatie in mod gratuit, insa chiar si asa, in final, studiul ramane individual. Am spus si cred ca noi clientii SSIF trebuie sa cerem acestora sa organizeze cat mai multe seminarii de pregatire (desigur contra cost) pentru toate categoriile de investitori, astfel incat primii pasi de instruire sa vina din partea unor specialisti, cu ceva recomandari pentru viitor. Exista deja unele SSIF care organizeaza periodic asa ceva, insa de multe ori nivelul lor de pregatire lasa mult de dorit (vezi criteriile minimale standard de alegere a unui broker bun din Cap IV al ghidului).
Care este destinatia acestei sume alocate pentru propria educatie ?

1. Cumpararea unui soft sau al unui pachet, cu o versiune recenta privind tranzactionarea pe diferite piete de capital si care permite actualizarea automata a bazelor de date. De exemplu un Metastock versiunea 13, parca, costa in jur de 100-120 dolari unul obisnuit, iar versiunea profesionala ceva mai mult, peste 200 dolari. Se poate folosi si versiunea TRIAL timp de 30 zile pentru testare.

Nu exista programe complete de analiza tehnica si fundamentala, ci exista diverse aplicatii sau site-uri ce prezinta anumite elemente de analiza. Analiza actiunilor este un domeniu mult prea vast pentru a fi cuprins intr-un singur program. Pentru analiza tehnica puteti folosi Metastock, cel mai popular, disponibil pe http://www.metastock.com/

Acesta foloseste:

  • Analyze Stocks, FOREX, futures, options, e-mini, and more
  • Scan, sort, and rank 1000′s of securities
  • Back-test multiple strategies on multiple securities
  • Get insights from industry pros with Expert Advisor™
  • Use the 100 + standard indicators or your own
  • Revolutionary new RMO trading system
  • FREE professional support
  • End of Day and Real-Time versions

De ce trebuie un soft bun, poate cel mai performant si o ultima versiune ? Cand voi actiona in piata trebuie sa stiu ca voi rivaliza cu traderi profesionisti care au cele mai bune resurse si conditii de participare ce trebuie sa fie cel putin egale. Pot sa am si alt soft la inceput mai slab (ex. Amibroker), insa atunci cand voi dori sa fiu activ va trebui sa am in vedere acest element : competitia cu cei din piata mai experimentati si mai dotati, care au ce este mai bun.

2. Cheltuieli de cca 100-200$ pe luna pentru a-mi procura unele carti bune de la firme private care ofera asa ceva sau online de pe Internet (Amazon.com, etc)

3. Cheltuieli de 100-300 euro pe an pentru participarea la seminarii, cursuri organizate de BMFMS Sibiu, Asociatia brokerilor, firme de brokeraj, pe care trebuie sa le urmarim pe site-ul acestora privind timpul si modul de participare.

4. Unii mai platesc si seminariile straine organizate ONLINE de firme specializate in asa ceva (de ex. Steve Nison) cum ar fi cele pentru o piata BEAR.

Insa, datorita specificului romanului, foarte multi incearca sa obtina gratuit cat mai mult din cele de mai sus. Nu-i condamnabil, insa va conta foarte mult sursa de provenienta si calitatea acestora. In acest caz este posibil sa pierdem timpul cu ceva mai putin folositor.

De aceea primul contact cu brokerul trebuie sa elucideze acest aspect important:

– etapele pregatirii investitorului
– consilierea acestuia pe parcurs
– sursele de unde isi poate procura aceste resurse

Pentru o parte din aceste resurse de pregatire investitorul incepator va trebui in cele din urma sa aloce ceva bani, fie si un abonament la o firma de brokeraj pentru a avea acces la date si alte informatii utile.
Ceea ce iti ofera gratuit foarte multe firme de brokeraj este insuficient pentru o instruire serioasa, asa ca vrem sau nu vrem va trebui, in final, sa platim ceva BANI si pentru instruirea noastra in domeniul unde vrem sa castigam mai multi bani.

Voi incheia cu ceva despre care am mai vorbit si in alt material :

“Am fost nevoit sa adaug cateva cuvinte deoarece vor fi unii forumisti (am vrut sa le spun investitori dar nu cred ca intra in aceasta categorie), care vor incerca sa insufle ideea ca bursa nu este decat pasiune, emotii, distractie.

Ei bine, faptul ca sunt mari investitori inaintea mea deja cunoscuti , unii de secole in lumea bursei (Gann, Elder, Jenkins) sau actuali Kiyosaky, Stein, Siegel etc., care toti afirma ca fara a studia mecanismul bursier nu se poate castiga pe bursa, ma face sa cred ca afirmatiile celor de sus au o cu totul alta intentie si anume de a-i face pe unii mai naivi sa ramana la stadiul de neinitiat si sa-l poata manipula asa cum vrea speculand nestiinta acestuia.

Bursa trebuie sa fie o placere bazata pe munca, studiu, disciplina si pasiune, altfel nu aduce castigurile dorite. Un castig actual poate fi ceva efemer, de moment, la noroc, dar dupa aceea necunoasterea se intoarce impotriva ta si risti sa pierzi totul.

Speak Your Mind

*