1.2 Ce este o investitie?

Capitolul nr. 1 ABC – Incepatori

Postat de TRAIAN pe 17 aprilie 2014

Inainte de a intelege conceptul de investitor, fie si de incepator, va trebui sa stim cate ceva despre notiunea de investitie si domeniul acesteia de actiune. Inainte de a vedea ce inseamna sa fii investitor trebuie mai intai sa stim ce inseamna economisire si investitie.

Economisire vs investitie.

Economisirea presupune pastrarea in siguranta a sumelor detinute, in timp ce prin investitia acelorasi sume se asteapta o multiplicare a acestora, adica obtinerea unui profit. Renuntarea la un castig prezent in favoarea investitiei trebuie compensata prin diverse modalitati: dobanzi, dividende, etc.

Alegerea cailor cele mai potrivite de investitie poate fi un proces dificil avand in vedere multitudinea si varietatea instrumentelor disponibile, instabilitatea pe care o traverseaza anumite piete, perioada de tranzitie, etc. In aceste conditii se pune problema alegerii unui instrument de economisire adecvat, care sa ofere un echilibru optim intre castigurile obtinute si riscurile investitiei.

Multiplicarea economiilor trebuie nu numai sa asigure acestora o protectie la inflatie, ci sa aduca un castig real, in conditiile unui risc acceptabil.

Rentabilitate si risc

Problema cu care se confrunta un investitor este alegerea modalitatii optime de investitie, care sa corespunda cel mai bine scopurilor si asteptarilor celui ce investeste. Pentru aceasta vom asocia fiecarui tip de investitie doua notiuni: rentabilitate si risc.

Prin rentabilitate intelegem nivelul castigului asigurat de catre o investitie. Spre exemplu, rentabilitatea unui portofoliu bursier echivalent unui depozit bancar este chiar castigul net obtinut la sfarsitul anului din plasamentele de capital in titluri de valoare, similar nivelul dobanzii acordata de banca deponentului, minus comisioanele si impozitul pe profit.

Riscul

Reprezinta probabilitatea de obtinere a unei anumite rentabilitati sau, cu alte cuvinte, posibilitatea ca investitia sa nu genereze castigurile urmarite, ci unele mai mici, sau chiar pierderi. Nu exista o formula universala de calcul a riscului, intrucat exista nenumarati factori ce pot afecta performantele unei anumite investitii: in cazul depozitului bancar exista riscul (mai mic) de faliment al bancii, in timp ce in cazul investitiei in actiuni exista riscul (mai mare) ca actiunile sa scada ca urmare a rezultatelor slabe ale unei societatii.

Concluzia care se desprinde este ca trebuie urmarit acel tip de investitie care asigura un raport optim intre rentabilitate si risc, raport ajustat in functie de asteptarile, posibilitatile si nu in ultimul rand aversiunea fata de risc a fiecarui investitor in parte. De aceea la o intrebare simpla privind calitatile pe care trebuie sa le aiba sau sa si le dezvolte un bun investitor sunt acelea de asumare a unui risc/pierdere probabila si abordarea acestuia ca pe un lucru firesc care face parte obligatoriu din activitatea bursiera.

Speak Your Mind

*