1.11 Rutina zilnica a unui investitor/trader

Postat de TRAIAN pe data 17 aprilie 2014

La un moment dat traderul Mircea Dologa spunea de o rutina zilnica in care a intrat de cand a devenit un trader experimentat.

Acelasi lucru pot sa-l spun ca l-am citit in cartile lui Jack Schwager privind interviurile luate la multi traderi de renume din lumea bursiera. Si atunci am stat si m-am gandit ca ar fi indicat sa ma documentez mai bine in acest domeniu si ceea ce mi se va parea interesant si util sa vi le prezint si voua.

Iata ce a iesit din aceasta munca chiar daca unii s-ar fi asteptat la alta tema. Parerea mea este ca putem invata din orice atat timp cat lucrurile respective fac parte din viata unui investitor. In mod sigur ne vom lovi de ele odata si odata si va trebui sa stim cum sa procedam MAI BINE.

Putem cauta luni si ani fara sa le gasim singuri, dar cu ajutorul celor experimentati munca pare mult mai usoara. Asa ca este bine sa profitam de ele atunci cand ni se pun la dispozitie intr-o maniera usor accesibila.

Chiar daca am mai spus-o o voi repeta si anume ca investitia pe bursa este o MESERIE si nu un hobby sau o distractie ocazionala. Daca vrei sa realizezi ceva in acest domeniu trebuie sa i te dedici la modul serios.

Daca vom cauta o astfel de rutina standard ei bine vom constata ca nu exista. In schimb vom gasi mai multe criterii si perioade ale zilei in care sunt obligatorii pentru a ne imbunatatii activitatea de trader.
Probabil ca la unii aceste criterii, reguli li s-au statornicit constatand necesitatea lor pe parcurs si ca in lipsa acestora rezultatele s-au depreciat. Deci au inceput sa devina obiective, contientizate de cel in cauza.

În acest capitol vom acoperi trei domenii pe care traderii le pot utiliza pentru a dezvolta rutine:

1. Pregatirea tranzactionarii
2. Pregatirea mentala
3. Pregatirea fizica

Pregatirea tranzactionarii :

Toţi cei implicaţi în procesul de tranzactionare trebuie să facă eforturi pentru a-si construi obiceiuri bune. Cei care isi rezerva timp pentru aceste obiceiuri vor avea mai multe sanse de reusita decat cei care n-o fac.

Dezvoltarea rutinei este o parte importantă a pregătirii traderului. Fiecare trader isi va devolta propria rutina care nu se aseamana cu a celorlalti.

Ce fac aceste rutine? 
Cand vorbim de rutina in trading ne putem gandi la o lista de verificare pentru tranzacţionare. Ele ne dau o oportunitate de a ne revizui tranzactiile in trecut si de a ne pregăti pentru viitoarele tranzactii. Este mai mult o atitudine mentala. Rutina ne ajuta sa fim cat de cat in echilibru în momentele de incertitudine ale pieţelor şi ne ţine în acord cu planul nostru de tranzacţionare.

Rutina zilnica a unui investitor.
Ea include toate cele trei perioade ale zilei:
1. inainte de deschiderea pietei (premarket);
2. in timpul sedintei de tranzactionare;
3. dupa ce a inchis piata de capital unde actionez direct.

Pregatirea traderului la premarket

– de revizuire a piețelor și/sau a actiunilor/instrumentelor individuale de peste noapte (de exemplu cei care tranzactioneaza pe indicele DAX – mai predictibil se informeaza cum a evoluat dimineatza indicele japonez Nikkei, cu care se coreleaza direct).

– revizuire ştiri relevante lansate peste noapte (de exemplu un anunt al unei banci centrale cu efecte asupra economiei sau politicii fiscale).

– dacă companiile listate au comunicat ceva date despre castiguri sau actiuni importante (investitii, procese, litigii, AGA, dividende etc) verificati-le direct la sursa si stabiliti/alegeti impactul asupra evolutiei pretului din piata din ziua respectiva.

– verificaţi orice raport economic lansat înainte de deschiderea pieţei consultand cateva reviste sau ziare de specialitate in domeniu.

De multe ori acestea vor avea un impact asupra prețurilor pieței.

Planul de tranzacţionare de revizuire

– analizeaza influentele rapoartelor companiilor si refa planul original de investitii

Dacă o piață sau actiune poate să aibă un decalaj deschis care ar putea afecta planul original de tranzacţionare, atunci vom face unele ajustari înainte ca piata sa fie deschisa. De exemplu ne-am fixat ca zi de intrare in piata ziua respectiva pe baza datelor anterioare. Peste noapte societatea a anuntat un accident care a afectat capacitatile de productie principale devenind pentru mai multe zile inoperabile. Ori acest lucru va afecta performantele companiei si automat pretul din piata va avea o scadere emotionala destul de puternica.

In acest caz voi modifica pretul de intrare ajustandu-l corespunzator cu reactia piatei din ziua respectiva sau cu unele niveluri de suport mai indepartate decat cele stabilite deja. Poate, in functie de comunicat voi amana decizia de intrare 1-2 zile pana la clarificarea situatiei (cred ca va aduceti aminte de accidentul de la Oltchim).

– imprima extrasele de cont din ziua anterioara si revizuieste-le daca au erori

– verificaţi contul pentru a vedea/controla orice poziţie deschisa

– verifica valoarea capitalului disponibil pentru tranzacţionare.

– stabileste alerte de pret atat pentru eventualele pierderi cat si pentru obiectivele de profit.

Vom găsi util să păstram notebook/un jurnal bursier scris manual pentru inregistrarea observatiilor din piata care se pot referi inclusiv pentru a doua zi de tranzactionare si apoi sa facem o revizuire tot in jurnal înainte de a deschide ziua a doua de tranzactionare.

Ca un exemplu, putem nota nivelurile de suport si rezistenta atat la actiuni cat si la indicii pietelor sau sa notam ca a doua zi se incheie un model (pattern) grafic si ca semnalul acestuia ne indica o directie anume in piata etc.

Orice observatii făcute referitor la piata ar trebui scrise în jurnalul bursier, astfel încât traderul sa poata face ulterior referiri atunci când este necesar (este foarte uşor sa ne uitam pe aceste observatii importante in timp ce piata se mişcă).
Mai multe date despre acest jurnal bursier la link-ul de 
AICI.

În timpul sedintei de tranzactionare

– monitorizează modelele grafice, prețurile și modul de deschidere a sedintei. Notati ce este interesant legat de acestea pentru a le revedea dupa inchiderea sedintei.

– setati alertele (chiar si audio) daca platforma iti permite acest lucru.

– luati pauze frecvente în timpul orelor de piaţă.

– forumurile sau chat-ul online pot fi instrumente de învăţare excelente, dar trebuie sa te păzeşti de introducerea de idei care nu fac parte din planul tau de tranzacţionare.

– daca sunt daytrader (scalp, momentum etc), adica tranzactionez pe un interval foarte scurt de timp (1 zi) ma voi uita mai des pe graficele de 5 minute deoarece ele fac parte din planul de tranzactionare si voi urmari sa aplic strategia aleasa dupa regulile cunoscute (fie modele grafice, tehnici ca breakout, triunghiuri etc.).

Cu toate acestea, dacă un trader este investitor pe termen lung atunci m-as uita pe o diagramă zilnică sau de 60 de minute si nu ar avea sens sa ma uit pe grafice cu time frame mai mici pe parcursul zilei.

Daca sunt traderi ce actioneaza pe mai multe piete de capital ce se intind pe toata perioada celor 24 de ore atunci acestia trebuie sa se concentreze numai pe pietele pe care vor sa tranzactioneze si care se încadrează în regimul lor zilnic.

Pentru cei care au si o profesie principala, adica au serviciu, programul este mult mai dificil de facut deoarece acesta nu poate sa interfereze cu timpul dedicat acestei profesii, caz in care pietele pe care trebuie sa le aleaga trebuie sa respecte aceasta cerinta.

Dupa cat stiu eu sunt destui traderi care au serviciu si in acelasi timp sunt si activi pe piata de capital. In acest caz rutina dinaintea si dupa sedinta de tranzactionare prezinta o importanta si mai mare avand in vedere timpul scurt avut la dispozitie.

Rutina dupa sedinta de tranzactionare

– intotdeauna verificaţi conturile înainte de închiderea platformelor de tranzactionare pentru a va asigura ca orice poziţii ramase deschise sunt corecte și că pozițiile închise sunt cu adevarat închise.

– verificaţi contul de profit și pierderi privind inregistrarile Intraday.

– verificati inregistrarea tuturor ordinelor aflate in executie sau executate.

– actualizaţi foaia de calcul pentru păstrarea datelor de tranzactionare.

– actualizati graficele aflate in studiu sau alte date.

– notaţi orice oportunităţi de tranzactionare pentru a doua zi. Aceasta cere timp si include scanarea piețelor și actiunilor individuale dupa modele grafice ori puncte de intrare/iesire.

– evaluati orice poziţie deschisa care determina SL sau TP si altele.

Dupa cat se observa rolul realizarii diagramelor fie pe 5 minute sau pe 1 zi ori 60 minute ramane in vigoare si in aceasta etapa si acesta ne ajuta la descoperirea unor oportunitati de investitii. Acest lucru ne ţine in alertă pentru a sti cand apar modificări şi pentru a dezvolta modele.

Cred că acest gen de prelucrare manuala zilnica a datelor face o mai bună conexiune în creier şi construieşte un sens intuitiv pentru modele de preţ. De aceea as recomanda cu fermitate catre toti traderii ca lucrul de mana (grafice, foaia de calcul, observatii, date etc) sa intre in rutina zilnica a acestora. Rezultatele nu vor intarzia sa apara.

PREGATIREA MENTALA

Daca doriti sa includeti metodele de rutină zilnice pentru pregătirea mentala de tranzacţionare şi, de asemenea, pentru a accesa dacă sunteţi pregătit pentru a tranzactiona in orice tip de zi atunci va trebui sa ne gandim la cateva elemente pe care trebuie sa le revizuim tot zilnic:

– v-ati odihnit suficient?
– eşti liber de alte griji in afara de sedinta de tranzacţionare, care ar putea contribui la niveluri ridicate de stres?
– a fost făcuta pregătirea de rutină și au fost intocmite planurile de tranzacţionare?
– vă sunt simţurile ascuţite, care sa nu dea reactii adverse de incetinire? Unii s-ar putea sa rada dar eu tot o spun si anume ca alcoolul nu este permis cu cateva zile inainte si in ziua de tranzactionare. Toata lumea intelege de ce.
– eşti dispus să accepti o pierdere? Uneori doar această întrebare va ofera răspunsul dacă ar trebui să tranzacționati in acea zi.
Toate acestea pot avea efecte negative asupra actiunii mele in bursa.

Multi am trecut prin starile de mai sus si cu toate ca stiam ca nu facem un lucru bun tot am tranzactionat. Regretele de mai tarziu ca nu ne-am abtinut 1-2 zile sunt gratuite si tarzii. Nu este nimic in neregula daca nu tranzactionez 1-2 zile, bursa are o multime de alte oportunitati. Nu trebuie sa am regrete daca renunt in acele momente nepotrivite unei stari mentale nepregatite pentru tranzactionare.

Toate elementele negative de mai sus pot provoca daune suplimentare atat mental cat si material, mai ales ca la sfarsitul zilei putem pleca cu mari pierderi din cauze inutile, cauze mai mult date de erorile mentale personale.

Costul renuntarii la ziua respectiva este mult mai mic decat daca tranzactionam, cu atat mai mult cu cat daca ziua va fi una libera si incercam sa ne bucuram de altceva. O serie de erori de tranzacţionare pot fi un semnalizator de avertizare pentru traderi semn că au nevoie de o pauză mai mare şi ar trebui să ia în considerare aceasta “separare temporara”.

Vom invata in timp cand suntem in buna forma mentala si cand nu suntem. Daca cineva iti va spune ca este necesar sa faci o pauza dupa obtinerea unui profit, dar mai ales dupa o pierdere, atunci trebuie sa-l crezi. Multi sunt influentati puternic emotional in acele momente si deciziile se iau mai putin corect mental nu sunterm pregatiti pentru piata si vom face multe erori si destul de mari. Cine a avut pierderi dupa castiguri mai mari va intelege ce spun.

Un trader începător va gasi acest lucru mai greu si nu va acorda o prea mare atentie fiindca inca nu stie sa aprecieze rolul pregatirii mentale. Un trader mai experimentat se va intoarce mai repede in piata dupa unele pierderi acceptate.

Aşa cum aţi câştigat experienţă, asa va creşte si capacitatea de a gestiona mai multe elemente din piata si de comportament individual.

Exista si o metoda pentru a crea o atitudine pozitiva mentala inainte de tranzactionare experimentata cu succes de mine si anume concentrarea asupra gandirii de actiune sub forma de probabilitati.

Eu unul procedez efectiv lecturand câteva pagini dintr-o carte motivaţionala sau un articol interesant, care pot fi extrem de utile acelor momente.

Una dintre cartile favorite este scrisa de Mark Douglas – “Trading in the Zone“. Douglas vorbeşte despre traderi ajungand la inima acestora, este ca si cum ar vorbi direct cu ei. Modul foarte apropiat de discutii iti creaza o stare de liniste, dar si de concentrare/mobilizare mentala pentru tranzactionare.

Referitor la aceasta carte voi face in curand o prezentare a ei intr-o rubrica noua, un nou capitol al acestui Ghid, numita “Cartile unui trader de succes”.

Aceasta citire din carti din domeniu pe parcursul zilei de tranzactionare ne poate ajuta sa ne tina concentrat pe piata formand un cadru spiritual deosebit care nu face altceva decat sa ne ajute la luarea unor decizii bune.

Fireste ca orice alta metoda este buna, care sa ne arate cum putem sa ne pregatim mental pentru a fi un investitor experimentat si de aceea nu evitati sa va informati si in aceasta privinta. Cu cat mai multe informatii de la cei profesionisti sau experimenti cu atat va veti feri mai mult de riscurile de pe bursa si veti capata incredere in voi, iar lucrurile vor fi mai clare.

O modalitate buna de a menţine o atitudine pozitivă mentala este de a intelege ca dupa mai multe pierderi cel mai frecvent sunt urmate de o serie de castiguri si ca primele fac parte din procesul de tranzactionare.

Există multe carti motivaţionale care pot fi incluse în biblioteca traderului, care să încurajeze o atitudine pozitivă mentala.
V-as recomanda cateva:

1. Think and Grow Rich de Napoleon Hill.

2. As a Man Thinketh de James Allen.

3. Light from Many Lamps de Lillian Watson.

4. Essentials of Trading: It’s Not WHAT You Think, It’s HOW You Think de Larry Pesavento and Leslie Jouflas.

Voi aminti aici cuvantul clasic al lui Winston Churchill din timpul celui de al doilea război mondial când Londra a fost bombardata zilnic. He said, “Never give in. Never, never, never, never — in nothing, great or small, large or petty — never give in.”

PREGATIREA FIZICA

Dupa toate cele de mai sus veti spune ca incerc sa va dirijez viata, sa va spun cum sa ganditi, cum sa va planificati activitatile zilnice. Daca va mai spun si cum sa dormiti atunci reactia voastra poate fi de natura urmatoare … “gata pana aici, ajunge, vreau sa fiu liber”.

OK, nimeni nu vrea sa-ti fure acest drept universal (ba am auzit ca sunt si triburi pe Pamant care traiesc in sclavagism unde libertate nu exista pentru toti). Vreau doar sa va spun cum este mai bine si din ce motive. Daca unii nu vor sa ia in consideratie aceste criterii atunci poate stie unele mai bune si de durata.

Oricum nu există nici o îndoială că dpdv fizic avem oscilatii de energie, scaderi si cresteri de stres, iar toate acestea influenteaza intr-un fel sau altul atitudinea noastra mentala. Este clar ca o energie in crestere si un stres in scadere sunt factori care influenteaza pozitiv pregatirea mentala si abilitatile de tranzactionare.

Tranzacţionarea poate fi stresantă şi este înţelept să pregătim mintea şi organismul cât mai mult posibil, să se ocupe de stres ori de tranzacţionare. Daca adaugam noi rutine pentru reducerea stresului care a fost adus de o zi de tranzactionare acestea ne vor reimprospata si vom vedea lucrurile într-o nouă lumină.

Voi reveni la alcool si voi spune ca acesta încetinește funcțiile creierului și poate zăbovi în sistem până la 24 de ore.

Iată câteva sugestii pentru a include cateva noi rutine:

– un program de somn coerent și repaus suficient poate fi foarte propice la tranzacționare. Încercaţi să mergeti la culcare, în acelaşi timp in fiecare zi şi la fel sa va treziti în acelaşi timp in fiecare dimineaţă.

– nutriţie. Un regim alimentar sănătos care aduce un plus de energie si multa apa. Ne putem da seama si singuri cand ne lipseste asa ceva nivelul nostru energetic scade si aceasta poate duce la lipsa de concentrare si aparitia unor erori la tranzactionare.

– exercitiile fizice cel puțin de trei ori pe săptămână. Există multe programe fizice din care putem alege, cum ar fi yoga, mersul pe jos, sala de aparate etc.

– reducerea distractiilor. Sunt convins ca stiti ce anume distractii puteti tolera si ce nu. Atentie la forumuri sau chat. La un moment dat acestea pot deveni o nebunie si de aceea este bine sa le alegi mai mult pe cele educative si de training.

– timp liber fara tranzacţionare. Trebuie sa va planificati acest timp ca o rutina fiind foarte crucial. Aici se includ si pauzele din timpul tranzactionarii.

CONCLUZII: 
Odata stabilite aceste rutine veti constata ca veti gasi un echilibru si puteti controla situatia zilnic, mai ales atunci cand va intoarceti in mijlocul lor dupa o zi grea de tranzactionare.

Unii traderi, dupa o perioada mai mare de timp fara tranzactionare se simt dezorientati in lipsa acestor rutine si constata la intoarcere ca nu mai au pulsul pietei. Reluand aceste rutine vor constata atitudinea mentala benefica si celelalte elemente ce-i ajuta la tranzactionare.

Pentru cei care nu ati incercat toate aceste rutine veti spune ca este usor sa tranzactionezi si fara ele, insa remarca mea este … conteaza cum. Numai incercandu-le veti constata diferentele.

Dupa ce am prezentat aceste elemente de rutina de tranzactionare mai puteti spune ca a investi pe o piata de capital nu este o MESERIE ADEVARATA?

 

Speak Your Mind

*