1.1 Bursa – primele invataturi

 Postat de TRAIAN pe 30 iulie 2010

BURSA – primele invataturi
Prezentul material se doreste a veni in sprijinul celor care inca sunt speriati de reactiile bursei si nu stiu de unde sa inceapa s-o cunoasca mai bine. Pentru aceasta, asa dupa cum veti observa, nu ai nevoie de studii superioare, ea fiind accesibila tuturor indiferent de varsta. Lipsesc doar cunostiintele necesare.

Este firesc ca la inceputuri un domeniu nou sa-ti puna multe probleme, dar si pe parcursul procesului investitional.Foarte multi investitori pierd bani deoarece nu au cunostintele necesare despre bursa. Nu trebuie uitat un lucru cert ca odata intrat in piata intri in contact cu cei mai buni investitori ai pietei si acestia sunt intotdeauna impotriva ta. De regula ei nu fac greseli ci se folosesc de greselile celorlalti din piata.

Asa cum se spune „cunostintele sunt baza”, la fel se poate afirma ca pe bursa cunostintele sunt elementul vital pentru obtinerea profitului.Majoritatea investitorilor tranzactioneaza cu iluzia ca ei inteleg regulile bursei. Acestia au impresia ca stiu ce este necesar pentru a invinge in piata si a deveni castigator. Ei cred ca singurul lucru util este sa gasesti actiunea corecta pentru investitie de la care urmeaza apoi sa astepti lucruri fenomenale.

De asemenea credinta lor este asa de mare incat sunt convinsi ca vor castiga mai mult decat au castigat altii inaintea lor si mai ales intr-un timp mai scurt si cat mai repede.Ca o lege a naturii, banii nu sunt facuti pentru aceia care doresc castiguri incredibile.

In fond capitalul creste si banii se obtin din castiguri medii solide si profitabile.A gasi numai actia corecta este doar o mica picatura din oceanul pe valurile carora innoata investitorii in piata.Singura cale pentru a avea succes este existenta unei strategii puternice care sa te conduca pe timpul intregului proces investitional.Acest plan investitional trebuie sa fie cunoscut si aplicat sistematic ca un ghid logic permanent pentru orice decizie care trebuie luata.

Planul de mai jos nu este pentru oricine, iar daca te astepti sa vezi miracole atunci nu este locul potrivit pentru asa ceva. La fel nu se potriveste pentru cei care cred ca a risca si a fi in centrul actiunii este suficient.Dar mai ales pentru cei care cred ca bursa este o sursa de distractie (adrenalina, etc.) si nu o afacere serioasa.

Un plan bun este acela care iti aduce si succese consistente. Pentru aceasta iti trebuiesc anumite instrumente pentru a-ti implementa planul.Asa cum se stie piata este o vasta arena cu diversi participanti, de la amatori la profesionistisi, de la capitaluri mici la unele foarte mari. Ea este guvernata de legea cererii si ofertei si in aceasta situatie este imposibil sa nu se faca si erori de care unii in mod sigur vor profita.

Revenind la oceanul bursier vom spune ca in apele lui tulburi sunt destui rechini care sunt infometati si ataca rapid, mai ales pe novici (“guppi”).In general o piata de capital este un “joc” cu suma 0 insemnand ca profiturile sunt realizate din greselile altora.Iata un exemplu.

Sa presupunem ca ai cumparat in piata un pachet de actiuni de la un vanzator. Dupa ce le-ai cumparat acestea au crescut suficient si le-ai vandut incasand profitul. In acest caz este categoric ca cel care tzi-a vandut actiunile a pierdut din potentialul profitabil, iar de aceasta greseala a lui ai profitat tu.Situatia se poate inversa cand la randul tau ai vandut pachetul de actiuni altui cumparator care la randul lui a profitat de greseala ta vanzandu-le mai tarziu in profit.

CONCLUZIE:

Pentru a-ti reduce greselile la minimum solutia principala este o investitie pe termen lung.

Mai sunt si alte greseli comune care costa orice investitor. Toate acestea nu sunt decat din vina ta si in nici un caz al altei cauze, cu atat mai mult daca esti la inceputul activitatii bursiere.Daca esti pe pierdere sau ai rezultate inconsistente esti sigur victima unei asemenea greseli. De aceea este necesar sa le cunosti sa sa le previ pentru a nu te duce pe tobogan in jos.Esti pregatit sa faci fata unei asemenea incercari ?Eu zic ca este important acest pas deoarece vei simti o schimbare esentiala in viata ta bursiera asa cum am simtit si eu la randul meu atunci cand mi-am notat si analizat greselile in jurnalul meu bursier cu concluziile respective.

Prima lectie de inot in oceanul bursier.
Trebuie stiut ca aceste greseli sunt foarte bine cunoscute de profesionisti si acestia se folosesc foarte mult de ele fiind o baza in alegerea strategiei lor de investitii.Asa ca este bine sa incepem sa invatam sa inotam in marele ocean bursier.

PRIMA MARE GRESEALA

Prima mare greseala se leaga de modul in care se ia DECIZIA DE A INTRA IN PIATA, cum iei hotararea de a deveni actionar si care conteaza foarte mult. De la ea porneste diferenta dintre profit si pierdere.

Daca chiar de la inceput ai gresit (un carcel ceva sau mai multe inghitituri de apa) atunci vei fi invins chiar de la inceput si vei fi inghitit de rechini care stau infometati cu gura larg deschisa. Trebuie sa-ti inchipui ca un profesionist nu va face niciodata greselile unui incepator sau nu va face greseli (ca doar de aceea este profesionist).

Cum iei decizia de a intra pe bursa, de a tranzactiona (fie ca este prima data sau de fiecare data) ?
Mai intai trebuie spus ca preturile nu urca sau coboara la intamplare, iar miscarea pretului unei actiuni nu este izolata. De fapt miscarea pretului are tendinta unei oscilatii armonioase.

Exista chiar o FORTA care ghideaza miscarea pretului in sus sau in jos. Aceasta forta afecteaza nivelul riscului si potentialul profitului la fiecare investitie. Trebuie spus ca exista semnale de investitie generate de cele mai bune sisteme de tranzactionare ale actiunilor care studiaza influenta acestei forte, dar acestea sunt numai uneltele.

CONCLUZIE:

Aceasta forta este singurul si cel mai mare factor de a investi cu succes si este mai puternica decat alti factori folositi de sistemele/strategiile de a tranzactiona. Este posibil ca multi sa nu se fii gandit la factorii care au determinat intrarea lor pe bursa.

Pare credibil sau nu dar exista un timp optim pentru a face investitii pe bursa – atunci cand este un potential maxim de a obtine profit si un risc minim.

In acest caz, este o cale pentru a cunoaste cel mai bun timp de a intra pe noi pozitii in bursa ?

Exista o cale pentru a sti cand conditiile sunt in favoarea ta, cand este cea mai mare probabilitate de succes ?.
Forta de mai sus este intotdeauna prezenta. Ea ghideaza pretul unei actiuni in ambele directii si poate avea diferite nivele de putere.

Mai inainte de a cunoaste aceasta forta (asa-i ca v-am facut curiosi) voi prezenta cateva mici aspecte.

A DOUA GRESEALA IMPORTANTA.

Ea poate fi realizata in mod virtual de orice investitor.
IN CE DIRECTIE INVESTESC ?
Long, scurt sau in amandoua directiile.

O investitie long este realizata cand pretul se asteapta sa creasca prin cumpararea actiunii acum si vanzarea acesteia dupa ce pretul a crescut suficient.

O investitie short este realizata cand pretul se asteapta sa scada si consta in vanzarea actiunii mai intai si cumpararea ei la un prêt mai jos.

Din nefericire pentru marea majoritate a investitorilor decizia pentru investitia long sau short este determinata de un sistem de tranzactionare pe actiuni. Daca sistemul le da un semnal LONG atunci ei merg LONG. La fel este si pentru SHORT. Daca portofoliul este diversificat atunci putem avea amandoua cazurile.

In acest caz multi investitori sunt dependenti de semnalele date de sistemele de tranzactionare. Chiar si acum ii vad pe multi dintre ei in fata graficelor pentru a-si nota semnalele.

Este posibil ca lucrurile sa mearga si bine in acest mod, dar este mai greu de estimat in ce directie va merge pretul. Datele sunt incomplete Nu cred ca exista un investitor care sa spuna ca daca priveste la un grafic este sigur de directia pretului in viitor.

Si eu am facut multe erori de apreciere privind evolutia unui trend bazandu-ma numai pe semnalele unor sisteme de tranzactionare sau parametrii de lucru ai indicatorilor tehnici.

A durat o perioada buna pana cand mi-am dat seama ca un sistem de investitii este numai o unealta, chiar daca este una puternica. In fond nu este decat o unealta care trebuie folosita pentru a obtine o performanta OPTIMA.

In final ceea ce determina miscarea unui prêt este acea forta despre care voi vorbi mai jos. Trebuie retinut ca daca acea forta impinge un prêt in jos, chiar daca semnalele sunt pentru pozitii long atunci este bine sa shortezi. Pe aceasta baza vei sti in ce directie s-o iei inainte de a primi vreun semnal de la sistemul de tranzactionare.

De aceea multi investitori pierd bani deoarece nu cunosc aceasta forta si modul ei de utilizare, de multe ori intrand tocmai atunci cand forta actioneaza impotriva sensului dorit pentru investitia lor.

A TREIA GRESEALA porneste de la …

Cat de agresiv investesti ? Cat de multi bani risti?

O mare diferenta intre un investitor profesionmist si unul amator este tocmai gestionarea si pozitia banilor/capitalului.

Amatorii nu cunosc sau nu folosesc cum trebuie resursele oferite de capitalul propriu. Ei doresc sa joace cat mai mult banii in piata pentru a avea valoare. Dar, probabil stiti deja ca banii daca stau in piata nu aduc intotdeauna profituri.

Adesea amatorii (cei ca noi) doresc sa aiba cat mai mult capital investit si sa ramana cu el cat mai mult timp posibil in piata.

In acelasi timp majoritatea amatorilor tranzactioneaza de putine ori, iar suma investita in actiune la sfarsitul investitiei este de obicei aceeasi cu cea investita la inceput.

Referitor la acest aspect imi spunea un bun prieten ca marele Gann a inceput sa investeasca pe bursa cu sume mici, in jur de 120-150 dolari si dupa ce a castiga sume frumusele (de cca 100 de ori) isi retragea profitul din cont si o lua de la capat cu aceeasi suma infima. In aceste conditii nu poti fi influentat emotional niciodata de o pierdere cu atat mai mult de un castig. Astfel sentimentele de teama si lacomie dispar sau sunt infime. Acestea fiind raul cel mai mare pentru cei care pierd pe bursa.

Pe de alta parte profesionistii vad capitalul ca o unealta care trebuie efectiv folosit pentru a genera un maxim de profit potential. Expunerea capitalului nu este o decizie care este facuta la inceput si apoi nu a mai fost schimbata. El manipuleaza in mod constant capitalul in timpul procesului de investitie pentru a maximiza profitul si a reduce riscul.

Un factor important pentru profesionist este ca odata ce capitalul expus nu mai aduce performante atunci acesta nu mai ramane plasat in investitia respectiva. Si totusi exista un alt factor care defineste si ghideaza nivelul de expunere al capitalului. Acesta este forta amintita mai sus.

Daca forta este puternica un profesionist cunoaste care sunt actiunile ale caror directii sunt impotriva acestei forte si atunci isi va reduce sau renunta la expunerea pe ele pastrandu-le pe cele care sunt in armonie cu forta.

CONCLUZIE:
Amatorii asteapta ca banii investiti de ei sa lucreze singuri, iar profesionalii lucreaza ei asupra capitalului propriu. Cu cat profitul potential creste mai mult cu atat nivelul riscului este redus.

Daca forta este puternica atunci profesionistul va creste gradul de expunere pe acele actiuni care sunt in armonie cu forta.

Foloseste FORTA in avantajul tau. Ea va determina si gradul de expunere a capitalului dar si cati bani vei plasa pe un risc asumat. Trebuie tinut cont ca puterea acestei forte nu este constanta si ea se poate schimba.

Iata si solutia pentru gestionarea banilor si stabilirea gradului de risc.
Daca forta are putere atunci creste gradul de expunere pe acele actiuni care o sustin si redu gradul de expunere pe actiuni cand forta scade.

Tot profesionistii reduc sau elimina sistematic expunerea capitalului pe actiunile mai slab performante trecandu-l pe actiuni mai performante. Ca rezultat multe investitii se inchid inainte de a atinge stop lossul (stopul la pierderi) si cel mai important lucru este ca cea mai mare parte a capitalului este expus pe cele mai bune investitii.

Intrebarea care se pune …. Oare, poti tu un investitor amator sa devii un profesionist avand doar un capital minim si o experienta redusa obtinuta pana in prezent?

Parerea mea este ca orice este posibil cu ceva mai multa munca si pregatire/cunostinte.

SISTEMELE DE INVESTITII PENTRU ACTIUNI

Acestea sunt unelte puternice daca le folosesti corect.

Un sistem de investitie in actiuni oferit de unele firme (deocamdata la noi nu cred sa existe ceva performant in asa ceva … cu semnale clare de intrare, analize serioase si alte servicii de investire oferite de catre SSIF) sau conceput de investitor in timp. Nu este un program complet de investitie.

Acest sistem, in general, este desemnat sa localizeze actiunile care sunt gata sa se miste intr-o directie predeterminata, sa identifice caracteristicile formatiunilor si indicatorilor care arata o probabila miscare intr-o specifica directie.

Cele mai tehnice sisteme sunt sisteme de moment.

Si totusi, fiind foarte multe sisteme de tranzactionare, care in general folosesc cam aceleasi metode si indicatori, de ce sunt multi investitori care pierd si putini care castiga? Raspunsul este unul singur : nu toti stiu sa foloseasca CORECT sistemul de investitie.

Sistemul se axeaza in principal pe actiuni individuale aratand ce vor sa faca acestea (up, down, sideway), dar in mod separat. El nu poate inlocui rolul unui program complet de investitie care sa analizeze conditiile fortei pietei in general.

Cel mai puternic sistem de investitii este unul bazat pe analiza tehnica , iar pentru o utilzare corecta aceasta trebuie corelata cu evolutia FORTEI. In sfarsit …

CE ESTE FORTA … PUTERNICA ?

S-o dam la iveala.
Mai intai sa repetam caracteristicile acestei FORTE PUTERNICE.

Ea are influenta puternica asupra miscarii pretului.
Are o influenta asupra tuturor actiunilor.

Este un factor primar care determina un profit potential si o expunere la risc.
Puterea fortei nu este constanta. Poate fluctua de la puternic la slab si invers.

Si acum intr-o alta concluzie si determinanta care putea fi intuita chiar de la inceput este ca aceasta forta este …

O PIATA LARGA/PUTERNICA (the broad market) 

Acum ce mai ziceti? Sunteti surprinsi sau stiati de la inceput acest lucru?
Sa explicam putin cele de mai sus … ce este o piata larga?

Fiecare actiune este o picatura de apa care face parte din oceanul bursier. In timp ce fiecare actiune reprezinta o firma individuala, atunci nici o firma sau actiune nu exista sau se misca izolat.

Miscarea pretului fiecarei actiuni este direct asociata cu miscarea intregii piete.
In aceste conditii miscarea pretului unei piete largi va avea un impact puternic asupra directiei si puterii miscarii prêtului fiecarei actiuni individuale. Daca majoritatea pietelor este in dispozitia de cumparare atunci este mai putin indicat sa vinzi o actiune anume, riscul shortarii devenind foarte riscant.

Daca vrei sa mergi long cand o piata larga/puternica este pe scadere atunci poti avea sigur o pierdere.

CONCLUZIE:

A tranzactiona in sensul invers directiei de miscare a unei piete puternice este curata sinucidere (sau inec fiind vb de ocean). Este CEA MAI GRAVA GRESEALA a unui investitor.

Cat de puternica este influenta miscarii unei piete largi asupra actiunilor ?

Dupa unele statistici aceasta este de 80% in medie. Rezulta ca sunt 20% care se misca in sens invers pe o piata puternica.

Se poate lua cazul bursei din Ro si se compara indicele BET (care contine cele mai potentiale 10 actiuni) pe o perioada de 10 zile , se noteaza directiile de miscare ale acestui indice si apoi se aleg alte 10 actiuni tot cu miscarile acestora pe aceleasi 10 zile.

Valorile se compara si se pot trage concluziile respective. In conditiile in care pe BVB se tranzactioneaza in medie zilnic 50 de actiuni atunci acest procent vizeaza 10 actiuni. Pentru o apreciere corecta se va verifica cate din cele 10 actiuni alese au o miscare inversa indicelui BET doua zile consecutiv. Se va observa ca sunt putine exceptii.

OBSERVATII FINALE:

Imaginati-va acum ce inseamna ca un investitor mai putin experimentat sa intre in piata intr-o directie opusa directiei destul de puternice a pietei respective. Ai ghicit. Acela sigur va avea pierderi.

CONCLUZIA FINALA:

Este ca influenta unei piete suficient de puternice asupra actiunilor din piata este foarte mare, care nu trebuie ignorata si cu care nu poti lupta. Acest lucru este utilizat de profesionisti in avantajul lor si ei lucreaza asupra capitalului lor si nu asteapta invers.

Sper ca cele de mai sus sunt suficient de edificatoare si vor ajuta pe multi investitori sa ia decizii mai bune si sa evite unele greseli care pot provoca si pierderi sau mari pierderi.

Materialul de mai sus mi-a fost inspirat de un cititor care mi-a destainuit ca este la inceputuri pe o piata de capital si nu stie de unde s-o apuce pentru a o intelege.

Sper ca cele de mai sus sa aduca ceva mai multa lumina in hatisul bursier. Reflectati profund asupra subiectelor prezentate si incercati sa le intelegeti cu mintea voastra. O abordare superficiala nu este suficienta pentru a intelege acest fenomen.

Comments

 1. Dorel Vultur says:

  Bune invataturi!

 2. Desigur tot ce e scris aici are sens.Cred ca o sa citesc de cateva ori acest ghid ptr o mai buna intelegere.

 3. Există o vârstă min/max/optimă la care să începi să investești?

  • Servus Adrian,
   Dupa opinia mea nu cred ca exista o varsta minima sau maxima. Cunosc atat tineri investitori, mai mult studenti, dar si investitori in varsta sa zicem peste 70 de ani. Asa ca tranzactionarea la bursa nu are varsta. Cei determina pe majoritatea sa tranzactioneze? Cred ca dorinta de a fi stapani pe viata lor si de a-si gestiona singuri banii cat mai bine, dupa cum cred ei ca este mai bine.

   Important este ca cel in cauza sa aiba raspundere juridica fiind vorba de un contract cu o institutie sau mai multe, sa ai disponibilitati banesti in plus fata de cheltuielile necesare traiului tau si/sau ale familiei si ce este atat de necesat sa foi pregatit sa incepi aceasta activitate.

   Varsta optima difera de la caz la caz, insa conteaza ce fel de profil ai: esti speculator (pe termen scurt) sau esti investitor (pe termen lung minim 5 ani de zile) si mai ales scopul pentru care investesti. Daca vrei sa ai un venit suplimentar curent atunci poti s-o faci cand crezi ca bursa poate sa-ti asigure asa ceva, dar mai ales daca esti in stare TU de asa ceva.

   Daca vrei sa-ti asiguri batranetile atunci trebuie s-o iei de tanar pentru a reusi sa castigi atat cat este necesar, cate putin, dar constant fiindca marile lovituri nu prind bine pe bursa. ele te pot aduce intr-o stare care te poate face sa pierzi tot si inca ceva pe deasupra.

   Si exemplele pot continua. Dupa mine aceasta varsta optima se leaga de cateva cerinte: sa cunoasti piata, sa poti anticipa miscarea ei macar demo, sa ai curajul de a accepta si pierderi si restul vin practicand-o practic. NIMENI nu-ti poate spune care este OPTIMUL fiindca fiecare persoana difera de alta si numai cel in cauza va sti.

   Exista cateva principii, hai sa le spunem cerinte de baza enumerate mai sus, dar numai tu sti daca esti in stare sau nu sa le indeplinesti. A fi invrestitor este o lupta continua, o lupta de a te depasi prin munca si studiu serios. Daca ai asa ceva atunci poti sa incepi sa vezi cum este. Totul se invata pe parcurs si numai exerxand continuu si ce este mai important este ca toate trebuie sa le faci singur si sa te bazezi numai pe parerile tale pe care ti le formezi in timp.

   Dupa mine cine are 14 ani si este serios este varsta optima. Cu cat incepi mai devreme cu atat te formezi mai repede ca investitor si acest lucru va avea si o influenta pozitiva asupra formarii tale. Totusi intervine un aspect care nu este corect pentru un investitor si anume dependenta de cineva care sa-ti asigure banii.

   De aceea cel care are o sursa personala pentru disponibilitati banesti fara sa-i influenteze deciziile de investitii acela are varsta optima si este bine sa inceapa cat mai de tanar. Aceasta este parerea mea. Bursa este o pasiune de o viata si nu trebuei conditionata de varsta. Individul in sine, in timpul vietii este constrans de multe elemente si multe sunt legate de bani. Ori chiar de cand incepi sa castigi bani doresti sa tot promovezi, adica sa castigi mai multi bani fiind la mana altora pentru cati bani esti platit. Bursa ito ofera sansa de a te realiza

 4. Mersi, Traian. Intuiam că acesta va fi răspunsul, dar sunt lucruri foarte interesante pe care le-ai adăugat.

 5. Alexandra(26 ani) says:

  Sunt incepatoare.

  din moment ce am stabilit ca o sa “investesc”(in cont demo)150 USD, si intru pe piata in momentul in care va creste pretul combustibilor. Tranzactia va fi una pe termen scurt, cum realizez o analiza tehnica a pietei? Si pe langa asta ma pot corela conform regulilor spuse mai sus. Indicele BET al caror societati pe actiuni il voi compara, (ma gandeam ca acele actiuni sa spun “mai ieftine”) sau ma voi raporta la societatile puternice? si modul in care influenteaza piata. Ma puteti ajuta cu un sfat :)

 6. salut uite am si eu cateva nelamuriri si vroiam sa iti cer parearea:
  1) ce inseamna miscarea unei piete largi?
  2) ce inseamna sa imi las investitia mai mult timp? Eu am vazut de exemplu pe plus500 ca pot sa optez pt ca aceasta sa se opreasca daca coboara subt un pret anume sau daca creste sa se opreasca la un castig anume..deci, pot sa las pe un termen mai indelungat si sa astept sa creasca si atunci sa o opresc eu?
  3)ce inseamna ca piata acum este in crestere si astepti momentul sa vinzi sau ca aceasta scade si astepti sa scada ca sa cumperi?

  • Stiu sunt multe neclaritati cand intri in acest domeniu nou, insa nu cred ca as putea sa stau zilnic sa-ti explic. Citind pe parcurs vei gasi si raspusurile.

   1. O piata larga mai pe intelesul tau inseamna o piata cu lichiditate foarte mare unde se tranzactioneaza din mai multe locruri ale lumii, mai ales on line. Lichiditate inseamna ca am volume foarte mari la tranzactionare de ordinul zeci si sute de milioane de dolari sau euro pe zi. Miscarea unei asemenea piete se poate vedea prin graficele indicilor de baza ai acelei piete. De exemplu indicele american S&P 500 (il gasesti la piata NYSE)

   https://nyse.nyx.com/

   2. Orice investitor isi stabileste un orizont de timp pentru plasamentul sau intr-o actiune de exemplu fie pe TS, TM sau TL. Daca constat ca pe TS a atins tinta mea de profit stabilita cand am investit atunci este firesc sa vand si sa-mi iau porfitul. Uneori constat ca mai este forta sa urce si atunci pentru a-mi optimiza profitul vand doar 1/3 sau 1/2 din actiuni si cu restul doar astept sa mai urce.

   Exista doua tinte la orice investitor : TP – tinta de profit (de exemplu can pretul a ajuns mai sus cu 30%)
   SL (stop loss-ul sau stopul la pierdere) cand vand automat daca piata a scazut cu 10% cum este pentru actiuni, fara a fi o regula.

   Acestea sunt ordine conditionate – care se executa automat odata atinse. Daca vreau sa fac eu acest lucru atunci nu stabilesc TP decat in gand si daca vreau sa ies dau eu ordinul de iesire sau mai astept si actiunile sunt tot acolo. Trebuie sa studiezi tipul de ordine care sunt de mai multe categorii.

   3 Cred ca vrei sa ajungi prea repede la esenta sarind peste anumite date necesare de studiu, adica
   – cum se misca pietele, de ce se misca, ce este un maxim sau un minim
   – cand pot sa intru in piata si care sunt semnalele tehnice (analiza tehnica) care ma ajuta sa aflu aproximativ acest lucru.
   – la fel si cu pct de iesire din piata (semnale de iesire) etc.
   Ce inseamna o crestere? Ar trebui sa ma uit pe grafice (vezi capitolul grafice) si sa vad in miscare daca maximele sunt tot mai sus si minimele la fel mai sus. Nu voi vinde pe crestere ci cand a schimbat directia de crestere in cea de scadere pe baza unor semnale nu haotic la intamplare. Tot la grafice trebuie sa te uiti.

   Strabate tot ghidul, noteaza ceea ce nu ai inteles si cand vei ajunge la capitolul respectiv vei intelege si aceste lucruri.

 7. Mersi pentru lamuriri! 😀

Speak Your Mind

*